Küçükbaş mı Karlı Büyükbaş mı? Güncel Hesaplama 2023

02.01.2023
Küçükbaş mı Karlı Büyükbaş mı? Güncel Hesaplama 2023

Hayvancılık sektörüne girmek isteyenler için en çok merak edilen konulardan bir tanesi büyükbaş hayvancılık ve küçükbaş hayvancılıktan elde edilecek olan kar oranlarıdır. Bu amaçla yatırım yapacak olan girişimcilerin iyi bir sektörel araştırma yapmaları gerekmektedir. Hayvancılık faaliyetlerinde para olduğu bir gerçektir. Ancak yatırımcılar için önemli olan uygun sektörün bulunması olmaktadır. Sizler için hazırladığımız içerikte en karlı hayvancılık sektörü ile ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Hayvancılıkta nasıl para kazanabileceğinize dair ip uçları da yazımızda mevcut olmaktadır.

Küçükbaş Hayvancılıkta Para Var mı?

Bu zamana kadar yapılan açıklamalara göre küçükbaş, büyükbaş ve kanatlı sektörü içerisinde en çok gelir sektörün küçükbaş olduğu söylenmektedir. Ancak kar elde edebilmek için gerekli olan alt yapının oluşturulması gerekmektedir. Bu faaliyetleri yapmak isteyenlere işe ayıracak vakitleri ve nakitleri olmalıdır. Hayvancılık konusunda en çok önem arz eden konulardan bir tanesi bir arazinizin olup olmadığıdır. Arazinin hayati önemi vardır çünkü hayvancılık faaliyetlerinin yapılması için bir meraya ihtiyaç duyulmaktadır.

küçükbaş-hayvancılıkta-para-var-mı
Küçükbaş hayvancılıkta para var mı?

Her zaman söylüyoruz. Bir işletme için temel gider yem maliyeti olmaktadır. Hayvanların yiyecekleri yem miktarları sayı ile doğru olduğundan neredeyse işletme giderlerinin çoğu yem konusunda olmaktadır. Bu amaçla bir araziye sahip olmalı, onu ekip biçmelisiniz ki ancak bu maliyet düşsün. Hayvanlar için gerekli olan yem bu amaçla meralardan da sağlanabilmektedir. Özellikle mevcut bir tarlanız varsa bu tarlayı biçtikten sonra geri kalan anızlar hayvanların yetiştirilmesi için oldukça önemli olmaktadır. Bu işlem meraların dinlenmesine de yardımcı olur.

Örneğin bu işe 50 koyun ile başladınız. Hayvanlarınız daha sonra yavrulayacağı için hayvan sayınız 2 katına çıkacak ve toplamda 100 hayvana sahip olmuş olacaksınız. 2 yıl sonra bu sayı yine 2 katına çıkacak ve 200 olacak. Kuzuların ikiz ya da üçüz doğurması aynı şekilde işletmenize kar olarak geri dönecektir. Düşük sermaye ile karlı yatırım yapmak isteyenlerin tercihleri bu anlamda kesinlikle küçükbaş hayvancılık olmalıdır. Küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği nasıl yapılır isimli içeriğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu işten kazanabilmek için temel koşul ise tüm ilginin hayvanlar üzerine yoğunlaştırılması ile mümkün olmaktadır. Tarlasını kendisi eken ile para verip hazır alanın kazancı elbette ki bir olmayacaktır. Büyükbaş hayvancılığın en avantajsız yönü yüksek sermaye gerektirmesi olmaktadır. Ancak koyunların başında mutlaka bir çoban olması gerekir. Yayılım ve çoban şartları tamamlandığında bu sektörde kazanmanızın önünde herhangi bir engel olmayacaktır. Bu işten kar sağlamak isteyenlerin ailecek bu işi yapmaları, zaman ve emek harcamaları gerekmektedir.

İki tür hayvancılık bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi merada bir tanesi de ahır ya da ağıl gibi kapalı ortamlarda yapılan hayvancılık olmaktadır. Ot bakımından zengin bir meraya sahip olan çiftçinin giderleri, 1 yıl boyunca hayvanlarına ahırda bakan ve sürekli hazır yem veren biri ile aynı olmayacaktır. Dememiz o ki bu işten para kazanmak isteyenlerin arazi, bilgi, iklim gibi temel şartları taşıması gerekmektedir.

küçükbaş-hayvancılık
Küçükbaş hayvancılık

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Karlı Mıdır?

Büyükbaş hayvan beslemenin karlı olmadığını söylemek mümkün değildir. Bu konuda en önemli olan ise yatırım için yüksek meblağlara sahip olunması gerektiğidir. Bu sektörde hayvan sayısının çoğalması ve beslenme şartlarının uygun olması temel amaç olmaktadır. Erkek hayvanlar daha fazla kilolu olduğu için besicilik için tercih edilmektedir. Besicilik faaliyetleri için en çok tercih edilen türler arasında ise İsveç esmeri, Holstein ırkı tercih edilmektedir. Alınacak olan hayvanların muhakkak sertifikalarının olması gerekiyor.

Yerli ırklar ile diğer ırkların besiye alınacakları zamanlar farklılık göstermektedir. Yerli ırklar 2 yaşlarında besiye alınırken diğer ırklar için bu durum daha erken olmaktadır. Besi programları yine cinslere göre belirlenmektedir. Besiye alınacak olan hayvanlara verilecek olan yem miktarlarına göre hayvanların daha fazla kilo alması sağlanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kilo almakta sıkıntı yaşayan hayvanların bir an evvel elden çıkarılması gerektiğidir. Hayvan yetiştiriciliğinde en önemli konulardan bir tanesi sağlıklı ırkların oluşmasının sağlanmasıdır.

TKDK büyükbaş hayvan destekleri vermektedir.

Hayvanların besiye alınmalarında kullanılacak olan yem türleri ise kaba yem ve kesif yem olabiliyor. Ancak mera oluşturulması yem giderlerini düşüren en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Hayvanların meralarda beslenmeleri durumunda kar oranları artarken yem maliyetlerinin de düştüğü bilinmektedir. Merada hayvanların beslenmesi için yeterli ot olması gerekiyor. Bu otların meralardan sağlanamaması durumunda ne yazık ki maliyetler yine artmaktadır.

büyükbaş-hayvan-yetiştiriciliği-karlı-mıdır
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği karlı mıdır?

Hayvanların beslenme süreçleri aşağıdaki gibi oluyor. 

  •  7 ay ve daha fazla beslenme yapılması durumunda uzun süreli beslenme yapılmış oluyor. 
  • 4 aydan az olursa beslenme çeşidi kısa süreli olarak yapılmış sayılıyor. 
  • Şayet beslenme 4 ay ile 7 ay arasında yapılıyor ise beslenme uzun süreli olarak yapılmış sayılmaktadır. 

Büyükbaş hayvancılıktan ciddi manada kazanmak isteyenlerin hangi amaçla bu işe yapacaklarının belirlenmesi gerekiyor. Çünkü büyükbaş hayvancılığın da alt dalları bulunuyor. Süt için mi yoksa besi için mi hayvanları kullanacağınızın belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca hayvanlara baktıktan sonra satışının yapılıp yapılmayacağının da belirlenmesi önemli olmaktadır. Mesela düve yetiştiriciliğinde en önemli olan konulardan bir tanesi bu hayvanlara hangi amaçla bakım yapılacağının belirlenmesi olmaktadır. Tarım Kredi Kooperatifleri yem fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

Büyükbaş sektörü bakanlık tarafından ciddi manada desteklenmektedir. Çünkü sürekli olarak et ihracatının yapılması ile ilgili konular gündeme gelmektedir. Et ithalatını azaltmak amacı ile çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Ancak sektöre ciddi bir bilgi ile başlanırsa kar getireceği kaçınılmaz bir gerçek olmaktadır. Zaten işin ehilleri tarafından tavsiye edilen konulardan bir tanesi önce küçükbaş, sonra büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelmek olmaktadır.

büyükbaş-hayvancılık
Büyükbaş hayvancılık

En Karlı Hayvan Üretimi

İşletmelerde karlılığı artıran pek çok etken bulunmaktadır. Bu etkenler sektörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Hayvancılık yapacak olanların ilk dikkat etmeleri gereken konu hayvancılık yapılacak olan alanda bir araziye ya da tarlaya sahip olunması gerektiğidir. Yem maliyetlerinin azalması amacı ile bu uygulamaya çok sık rastlanılmaktadır. Ayrıca çiftliğin kurulacağı alandaki alt yapı da önem arz etmektedir. Ağılların ya da ahırların su ve elektrik olduğu bölümlerde yer alması gerekmektedir. Yoksa alt yapı faaliyetlerine yüksek meblağların yatırılması gerekmektedir.

Diğer etken ise pazara yakınlık olmaktadır. Örneğin büyükbaş hayvancılıkta süt üretimi yapmak isteyenler için en önemli konulardan bir tanesi sütün satılabilmesi olacaktır. Ya da canlı hayvan satımları için pazara yakınlık yine önem arz etmektedir. Tabi ne kadar para kazanacağınız da izleyeceğiniz yollara göre değişiklik arz edecektir. Çünkü her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır hesabı herkesin bilgisi, becerisi ve zeka seviyesi farklı olacaktır. Büyükbaş hayvancılıktan da çok para kazanan yok değildir. 

Doğru ırkları beslemez, hayvanların bakım ve sağlıklı kontrollerini düzenli olarak yaptırmazsanız, ne yazık ki her iki sektörden de yüksek meblağlar kazanmanız mümkün olmayacaktır. Tabi ki çok çalışan her zaman daha çok kazanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken işe ne kadar özen gösterileceğidir. Tabi maliyetleri azaltmak için ekstra yöntemler de geliştirmeniz gerekmektedir. Anahtar teslim koyun çiftliği isimli içeriğimizden maliyetler ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Hayvancılıkta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hayvan seçimleri için en önemli olan konulardan bir tanesi hayvanların ırkları olmaktadır. Daha sonra karar verilmesi gereken nokta hayvanlardan hangi amaçla yararlanacağınızdır. Bu amaçla çeşitli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Örneğin büyükbaş hayvancılıkta sütten mi etten mi gelir elde edileceği en önemli nokta olmaktadır. Bu sebeple en önemli olan konu hayvan seçimidir. Et elde etmek isteyenlerin et verimi elde edilecek cinsleri iyi belirlemesi gerekmektedir. Ayrıca verim ile iklim koşulları da doğru orantılı olmaktadır.

İşletmenizi kurmak için bankalar tarafından verilen hayvan kredisine başvuru yapabilir ve gerekli evraklar ile birlikte banka şubelerine gidebilirsiniz.

Az yatırım ile yüksek meblağlarda gelir elde etmek isteyenlerin tercihleri küçükbaş hayvancılık olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.