Devlet Fındık Destekleme Ödemeleri Tarihleri (Güncel)

Ziraat Bankası fındık destek parası sorgulama, ne zaman ödenecek, ne kadar yapılacak, fındık destek ödemeleri ne zaman açıklanacak, çiftçi destek ödemeleri sorgulama ve fındık destekleme ödemeleri tarihleri ne zaman tüm detayları sizler içi araştırdık.

02.01.2023
Devlet Fındık Destekleme Ödemeleri Tarihleri (Güncel)

Devlet Fındık Destekleme Ödemeleri Tarihleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmekte olup fındık üreticilerine fındık dekar başına 170 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığının Fındık Alan Bazlı Gelir ve Alternatif ürün desteği olarak üreticilere yaptığı desteklemenin ödeme tarihleri üreticilerin en ihtiyaç duydukları süreçte çiftçilerin bahçelerinde ilaçlama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele yaptığı dönemde Ziraat bankası hesaplarına aktarılarak yapılmaktadır.

Bu içeriğimizde Karadeniz bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen fındık desteklemesinin ödeme tarihleri, nasıl alındığı, ne zaman yatacağı ve ne kadar verileceğine dair tüm soruların yanıtlarını içeriğimizde ele aldık.

Dekar Başına 170 TL Fındık Desteği Ödeme Tarihi

Pakdemirli’nin açıklamasına göre, fındık paraları T.C. kimlik numaralarının son hanesine göre başvuruda bulunan kişilerin Ziraat Bankası hesaplarına yatacaktır. Ödeme takvimi açıklandığı zaman tarih hakkında bilgilendirme yapılacaktır.

Fındık Üreticilerine yapılacak olan alan bazlı gelir desteği fındık destekleme ödemeleri T.C kimlik numarasının son rakamına göre gerçekleştirildi ve bu desteğin üreticilere çok büyük katkılar sağlandı.

Fındık bahçelerinin akar tehlikesine karşı bu ayın bahçelerde bakım zamanın gelmesi ile birlikte verilen 170 TL alan bazlı gelir desteği ödemesi üreticilerimiz için adeta can suyu oldu. Bu parayla üreticilerimiz bahçelerini gübrelemeden tutun gerekli olan tüm giderleri bu ödemeler ile karşıladı ve ilaçlamayı yaptı. Dekar başına 170 TL Fındık ödemesi yapılacak olan üreticiler alacakları bu 170 lirayı en iyi şekilde değerlendirmesi amacıyla bahçe bakımı ve çeşitli giderleri için desteğe ihtiyaçlarının arttığı döneme denk gelmesi ile hem bahçe bakımı hem de bayram öncesi yapılacak bu destekleme ödemesiyle üreticiler için bu destek adeta can suyu oldu.

Fındık Destekleme Ödemeleri

Fındık üreticisi kişiler Alan Bazlı Gelir Desteği ödemesine dair kararın uygulamasına ilişkin tebliğ resmi Gazetede yayınladı. Böylece ruhsat verilen alanlarda üretim yapan kişilere fındık destekleme ödemesinin altından fındık parası ödenecek. Bu desteğe en çok başvuru Ordu ilinden yapıldı. 10 yıldır süre gelen bu destekleme enflasyon oranının altında kalsa da fındık verimliliğini arttırma konusunda önemli bir yer almaktadır. Bu destek çiftçilerin nakit ihtiyaçlarını bir nebze karşılamada yardımcı oluyor.

Tarım Orman Bakanlığı tarafından Alan Bazlı Destekler kapsamında yapılan destekler şunlardır.

  • Fındık Alan Bazlı Gelir ve Alternatif ürün desteği
  • Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile işletme desteği
  • İyi Tarım Uygulamaları Desteği
  • Mazot, Gübre ve Toprak Analizi destekleri
  • Organik Tarım Desteği
  • Toprak Analizi Desteği (TL/num.)

Dekar başına yapılan bu ödemeler 10 dekar için başvuru yapan kişiye 1.700 TL, 5 dekar için 850 TL olarak yapılmaktadır. Bir dekarın altında kalan yerler için destek verilmemektedir. Fındık üreticilere yapılan alan bazlı destek tebliğini incelemek için tıklayınız.

Fındık Desteği Ne Kadar?

Destekleme Ödemesi Konusu Dekar Başına ödenecek destek Tutarı: Fındık üreticileri alan bazlı gelir desteği 170TL
Fındık parası

Fındık Desteği Başvuruları Nasıl Yapılır?

Fındık alan bazlı gelir desteğinden faydalanmak isteyenler Bakanlık tarafından belirlenen tarihlerde Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekir.

Başvuruları yapacak olanlar öncelik sırasına göre;

  • Alan bazlı fındık destek başvuru dilekçesiyle başvuru yapın
  • Başvuruların ardından il ve ilçe müdürlükleri bilgi ve evrakların doğruluğunu inceler.
  • Fındık arazileri ile alakalı anlaşmazlık çıkarsa fındık komisyonları devreye girmektedir.
  • Arazinin bir dekardan küçük olması durumunda başvuru değerlendirilmez.
  • ÇKS kayıt belgesi ve fındık üretici belgesini de sunmanız gerekir.
  • Yapılan başvuruda bilgilerin hatalı veya yanlış olmaması gerekiyor. Aksi halde yapılan desteklemeler faizi ile beraber geri alınıyor. Aynı zamanda bilerek sahte gerçeğe aykırı ve yanlış evrak düzenleyende 5 yıl boyunca herhangi bir destekten yararlanamıyor.

Destekten yararlanmak isteyen üreticiler, başvuru yılında ÇKS ve FKS sistemi üzerinden kayıt güncellemelidir. Destekleme almak isteyen kişiler il/ilçe müdürlüğüne aşağıda ki belgelerle başvuru yapabilirler:

  • Başvuru dilekçesi
  • Fındık üretici belgesi

Fındık Parası Kimler Alabilir?

Fındık desteklemesini kimler alabilir merak ediliyorç Bu desteklerden yararlanabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekir; Fındık parasını alacak olanlar aranan şartlar:

  • ÇKS ve Fındık Kayıt sistemine kayıtlı olmak,
  • Gerçek ve tüzel kişi olmak,
  • Fındık bahçesinde ara ziraatı yapılmaması,
  • Yalan yanlış ve sahte beyan vermemek ,
  • Başvuru gününde müracaat etmek,
  • Belirlenen şehir ve ilçelerde bulunmak,
  • Kamu kuruluşu ve ortağı olmamak tüm şartlardır.
  • Bu şartları taşıyanlar fındık desteğinden yararlanabilirken; yararlanamayacak olan kişiler şunlardır;

Fındık Parası Ödenmeyecek Kişiler Kimlerdir?

Fındık desteğinden yararlanabilmek için bazı şartların sağlanıyor olması gerekiyor. Fındık desteklemesi yapılmayacak kişileri sıralayacak olursak;

  • FKS kaydı olmayan üreticiler,
  • Fındık bahçesinde ara ziraatı yapan üreticiler,
  • Gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve sahte belge düzenleyenler,
  • Devlet ve kamu kurumları ve bu kurumlara ortak olanlar fındık parasından yararlanamaz.
Desteklenen Şehirler Destekleme Ödemesi Yapılacak İl/İlçeler
Artvin / Arhavi, Borçka, Hopa, Kemalpaşa, Murgul
Bartın / Amasra, Kurucaşile, Merkez, Ulu           
Bolu / Göynük, Mudunu
Düzce / Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı, Merkez, Yığılca
Giresun /Bulancak, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Keşap, Merkez, Piraziz, Tirebolu, Yağlıdere
Kastamonu /Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin. Doğankurt, İnebolu Gümüşhane Kürtün                                  
Kocaeli /Kandıra              
Ordu /Akkuş, Altınordu, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey, Ünye Rize Ardeşen, Fındıklı, Pazar          
Sakarya /Adapazarı, Akyazı, Arifiye, Erenler, Ferezli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Serdivan, Söğütlü, Taraklı
Samsun /Alaçam, Asarcık, Atakum, Ayvacık, Bafra, Canik, Çarşamba, İlkadım, 19 Mayısıs, Salıpazarı, Tekkeköy, Tene, Yakakent Sinop Ayancık, Dikmen, Erfelek, Gerze, Merkez, Türkeli Tokat Erbaa
Trabzon /Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Çaykara, Denekpazarı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Maçka, Of, Ortahisar, Sürmene, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir, Yomra
Zonguldak /Alaplı, Çaycuma, Devrek, Ereğli, Gökçebey, Kilimli, Kozlu, Merkez

Fındık Destekleme Ödeme Takvimi

Destekleme ödemeleri her yıl olduğu gibi bu yılda bakanlık tarafından sağlanacak olan Tarımsal destek ödemeleri Ziraat Bankası şubelerinden yapılacak.

Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal destek kapsamında üreticilere toplamda 1 milyar 572 milyon 500 bin TL ödeme yapılacağını belirtti. Bu ödemelerin yüzde 2’si bankaya hizmet komisyonu olarak verilmektedir. Geçen sene Mart ayında 148 milyon TL sulama ve sertifikalı tohuma, 80 milyon TL yem, 198 milyon TL hayvancılık desteği, 730 milyon TL buzağı desteği ve 2 milyar TL alan bazlı ürün desteği ödenmişti.

Destekten yararlanmak isteyen kişiler Fındık Kayıt Sistemine kayıt yaptırmalı eğer kaydı varsa kaydı güncellemeniz gerekir. Aynı zamanda fındık üreticisine mazot ve gübre desteği de veriliyor.

Dekar başına ödemelerin 170 TL olacağı destekten yararlananlar Ziraat bankası hesaplarından ödemelerini çekebileceklerdir.

Ziraat Bankası Fındık Destek Parası Sorgulama

Devlet fındık desteklemeleri nasıl gerçekleşir?

  • Destekleme için tüm başvuruları toplanır.
  • Tarım ve Orman Müdürlüğü, her üretici adına alan bazlı gelir desteği dosyası açılır.
  • Başvuruda bulunan çiftçinin bilgileri ÇKS ve FKS sistemlerinden kontrol edilir.
  • Yapılan incelemelerin sonucunda, ÇKS üzerinden üretici detayında icmali alır ve bu icmalin, köy, mahalle ve ilçe merkezlerinde, 10 gün süresince askıda bırakılması sağlanmaktadır.
  • Askıya çıkarılan bilgiler ile ilgili olarak itiraz müracaatları alınır ve itiraz gerçekleşmezse icmaldeki bilgiler doğru varsayılır daha sonra ise itiraz kabul edilmez.
  • Yapılan yazışma ve işlemler sonucunda bilgiler BÜGEM’ e gönderilmektedir.
  • Son aşama olarak, bilgiler Ziraat Bankasına aktarılır. Fındık parası üreticilere ödenir.
  • 10.000 TL ve üzerinde ödeme alacak üreticilerin kimlik numaralarına bakılmadan, ödeme takviminin son günü saat 18:00’ dan sonra aktarım gerçekleştirilir.
  • Ziraat bankası duyurular kısmından ödeme takvimlerini görebilirsiniz.

Ziraat bankası tarımsal destekleme ödemeleri sorgulama içeriğimizde güncel ödeme tarihlerini inceleyebilirsiniz.

Fındık yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.