Çiftçi Kredisi Veren 5 Banka ve Şartları

03.01.2023
Çiftçi Kredisi Veren 5 Banka ve Şartları

Çiftçi kredisi veren bankaları detaylandırdık.

Finansman sıkıntısı yaşayan çiftçilerimiz de kredi ihtiyacı duyuyor. Çiftçi kredilerinin faiz oranları diğer kredi türlerine göre daha düşük olmakta ve vadeler hasat dönemlerine göre belirlenmektedir. Denizbank, Ziraat Bankası gibi bankalar çiftçi kredi veren bankaların başında gelmektedir. Ayrıca kefilsiz olarak kredi veren bankalar da bulunmaktadır. Aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık ödemeli olarak çiftçi kredisi alabilirsiniz. Ziraat Bankası çiftçi kredisinin faiz oranları diğer bankalara göre daha düşük olmaktadır. İçeriğimiz de sizler için yaptığımız çiftçi kredisi hesaplamalarını inceleyebilirsiniz.

Tarım Kredisi Veren Bankalar

Çiftçilerimizin finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile kredi veren pek çok banka bulunmaktadır. Bu bankalardan kredi alırken ödeme koşulları konusuna önem vermeniz gerekiyor. Bankalar aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık ödeme dönemleri oluşturmaktadır. Bu ödeme dönemlerini çiftçilerimizin hasat dönemlerine göre belirlemeleri gerekiyor. Çiftçilere verilen kredilerin faiz oranları düşük oluyor. Bu bankaların kredi kampanyalarının yanı sıra çiftçilerimiz için geliştirdiği pek çok kredi kartı da bulunmaktadır.

Tarım Kredisi Veren Bankalar
Tarım Kredisi Veren Bankalar

Tarım kredisi veren bankalar aşağıdaki gibidir;

  • Ziraat Bankası (Faizsiz tarım ve hayvancılık kredisi)
  • Yapı Kredi Bankası
  • Denizbank
  • Vakıfbank
  • Fibabanka
  • Akbank
  • QNB Finansbank
  • Türk Ekonomi Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Şekerbank olmaktadır.
Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi
Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi

Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi

Tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerimizin işletme ve yatırım dönemlerinde ihtiyaç duydukları finansmanın karşılanması ile kendilerine kredi sunan bankaların başında Ziraat Bankası gelmektedir. Ziraat Bankası bu anlamda kredilerini genel olarak Bakanlar Kurulu kararları ile vermektedir.

Ziraat Bankası tarafından verilen krediler aşağıdaki gibidir:

  • Modern basınçlı sulama sistemleri: Damlama, basınçlı sulama, tarlaya su getirilmesi için kullanılan kredilerdir.
  • Tarımsal mekanizasyon: Traktör, çim biçme, silaj, yem karma gibi makinelerin alımları için kullandırılmaktadır.
  • Küçük ekipman kredileri: 25 bin TL’ ye kadar olan kredilerdir.
  • İşletme edindirme
  • Hasat ve pazarlama
  • Taksitli tarım destek
  • Genç çiftçi
  • Organik tarım
  • Arazi alım
  • Üretim destek

Kredi verilen konular yukarıdaki gibidir. Ancak bu kredilerin tutarları ve kredi verilecek çiftçilerimizde aranan şartlar Bakanlar Kurulu kararnamelerinde düzenlenerek Resmi Gazete’ de yayınlanmaktadır. 2018 yılında yayınlanan Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından imzalanan protokole göre tarımsal işletmelere düşük faizli kredi kullandırılması kararlaştırılmıştır. Ziraat Bankası kredileri hasat dönemlerine göre vadelenmekte olup toplam vade 7 yıldan oluşmaktadır. Ancak bu durum çiftçilere göre değişiklik göstermektedir. Şöyle ki kurulduğu yıllara kredi çekmiş ve işletme cirosunu iyi seviyede tutan işletmeler 7 yıl boyunca borçlarını kapatabilirler. Ancak Ziraat Bankası işleri kötü giden çiftçimize destek olmak amaçlı işletme cirolarına bakarak bu kredileri 2 yıl geri ödemesiz ve toplam 7 yıl vadeli olarak da vermektedir.

Ziraat Bankası tarımsal kredilerin faiz oranları yıllık %14 civarındadır.

Çiftçilerimize yukarıdaki tabloda gösterilen üst limitlerde kullandırılacak olup yatırım ve işletme dönemlerinde belirlenen oranlarda faiz indirimi uygulanması kararlaştırılmıştır.

Örneğin sera modernizasyonu için Ziraat Bankası’ ndan 7 yıl vadeli olarak 100 bin TL kredi alındığını farz edelim. Bu durumda verilecek olan kredi tabloya göre faizsiz olacaktır. Bu durumda vade 84 ay olacağından çiftçimiz aylık 1.190,47 TL taksit ödeyecektir.

Traktör alımları için kredi alınacağını farz edelim. 84 ay vadeli olarak 50 bin TL kredi almanız durumunda yatırım döneminde yüzde 50 faiz indirimi yapılacaktır. Faiz oranı yıllık %6, aylık ise %0,5 faizli olmaktadır. %50 faiz indirimli olduğu için aslında aylık olarak % 0,25 faiz oranı ile kredi almış oluyorsunuz. Bu durumda aylık ödeyeceğiniz kredi tutarı 674,27 TL olurken toplam geri ödeme tutarı ise 56.638,90 TL olacaktır.

Ziraat Bankası hesaplama aracını kullanarak siz de aylık taksit tutarlarınızı öğrenebilirsiniz.

QNB Finansbank Çiftçi Kredisi

Finansbank da çiftçileri finansman açısından destekleyen bankalar arasında yer almaktadır. İşletme dönemlerinde bitkisel üretim kredisi, meyve, bağ kredisi, organik tarım kredisi, sera kredisi, sözleşmeli ürün kredisi gibi kredi kampanyaları ile çiftçilerimizin yanında olunmaktadır. Genel olarak üretim maliyetlerinin yüzde 75’lik kısmı için finansman sağlanır. Ödeme dönemleri aylık olabildiği gibi hasat zamanları dikkate alınarak yılda 1 ödemeli de olabilmektedir.

QNB Finansbank Çiftçi Kredisi
QNB Finansbank Çiftçi Kredisi

Yatırım dönemine ait olarak tarımsal ekipman, traktör, tarla alımları, sulama işlemleri, sera yatırımı gibi konularda finansman sağlanmaktadır. Bu krediler de yine aylık, 3 aylık, 6 ve 12 aylık ödeme dönemleri ile kullanılmaktadır. Çiftçilerimizin kolay ödeme yapabilmeleri için vadeler hasat zamanlarına denk getirilmektedir.

Kredi başvurusu için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:

  • T.C. kimlik belgesi
  • ÇKS Belgesi
  • Kredi alımı için sunulacak belgeler (Fatura, proforma belgesi gibi)

TEB Çiftçi Kredisi

Türk Ekonomi Bankası’ da çiftçi müşterilerine finansman sağlayan bankalar arasında yer almaktadır. işletme ve yatırım dönemlerine ait olarak ayrı ayrı krediler vermektedir.

İşletme Kredileri

  1. Hasat kredisi: Yılda bir ödemeli olan kredi sulama, tarla sürümü, ilaç, gübre gibi konularda sıkıntı yaşanması halinde kullandırılmaktadır.
  2. Organik tarım kredisi: Çevre ve insan sağlığını düşünen tarımsal işletmeler için krediler verilmektedir.
  3. İyi tarım uygulamaları: İyi tarım uygulamalarında bulunan çiftçimiz 12 ay vade ile kredilendirilmektedir.
  4. Sözleşmeli üretim kredisi: Bir firma adına üretim faaliyeti sürdüren çiftçilerimiz için verilen 12 ay vadeli kredilerdir.
TEB Çiftçi Kredisi
TEB Çiftçi Kredisi

Yatırım Kredileri

  • Traktör kredisi: İşletmelere traktör alımları için kullanılacak olan kredilerdir. Vade 60 aydır.
  • Makine ve ekipman kredisi: 48 aya varan vadeler ile işletmelerin makine ve ekipman ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile verilen kredilerdir.
  • Modern basınçlı sulama kredisi: 60 aya varan vadeler ile sulama amaçlı kredinizi TEB’den alabilirsiniz.
  • Seracılık kredisi: Sera yapımı ve mevcut seraların modernizasyonu amacı ile verilen kredilerdir. Vadeler 60 ay olabilmektedir.
  • Arazi alım kredisi: Yeni yapılacak olan arazi alımları için 60 aya varan vadeler ile kredi alabilirsiniz.
  • Çiftlik inşası: Yeni çiftlik inşa etmek adına verilen 60 ay vadeli kredilerdir.

Bu kredilerden yararlanmak için gerekli evraklar ile size en yakın TEB şubelerine gitmeniz gerekiyor. 2 yıl geri ödemesiz hayvancılık kredisi hakkında detaylı bilgi alarak uygun faiz oranları ile 84 aya varan vadelerde çiftçi kredisi kullanabilirsiniz.

Şekerbank Taksitli Tarım Kredisi

Şekerbank tarafından çiftçilerimize aydınlatma, ilaç alımları, gübre, mazot, fide, tohum gibi tarımsal işletme girdilerinin alınması amacı ile kredi verilmektedir. Çiftçilerin bu kredilerden yararlanabilmeleri için ÇKS belgesine sahip olması gerekmektedir. Belirlenen  vade 2 yıl olmakla birlikte faiz oranları çiftçilere özel olarak sunulmaktadır. Vadeler hasat dönemleri dikkate alınarak oluşturulabilir. Kredi başvurusu yapmak için tıklayınız.

Ayrıca Şekerbank’ ın kredilerinin yanı sıra çiftçiler için geliştirmiş olduğu pek çok avantajlı kredi kartı da vardır. Hasat kart, Şekerbank TMO kart ve hasat pos gibi bankacılık ürünlerini de kullanabilirsiniz.

Türkiye İş Bankası Tarım ve Hayvancılık Kredileri

Türkiye İş Bankası yatırım ve işletme dönemlerine ait olarak kredi kullandırmaktadır.

  • İşletme dönemine ait krediler: 24 aya varan vadeler ile kullandırılmaktadır.
  • Seracılık kredisi: 24 aya varan vadeler ile ilaç, tohum gibi konular ve seraların oluşturulması amacı ile verilen kredilerdir.
  • Orta vadeli tarım kredisi: 60 aya varan vadeler ile işletmeniz için tarım kredisi kullanabilirsiniz.
  • Sözleşmeli üretim kredisi: 12 aya varan vadeler ile, sözleşme yaptığınız firmalar adına yaptığınız üretimler için finansman ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
  • Mantar işletme kredisi: 24 ay vadeli olarak mantar yetiştiriciliği konusunda kredinizi İş Bankası’ ndan kullanabilirsiniz.
  • Tarımsal arazi kredisi: 60 aya varan vadeler ile, hasat döneminiz dikkate alınacak şekilde arazi alımları için kredinizi kullanabilirsiniz.

İnternet bankacılığından kredi başvurusu yapmak için tıklayınız.

Çiftçi kredisi veren pek çok banka olsa da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan kararlar ile işletmelere en düşük faizli olarak kredi veren bankaların başında Ziraat Bankası gelmektedir. Bu kredileri kullanarak işletmelerinize ait finansman ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.