Yumurta veya Et Tavuğu Hangisi Daha Kazançlı? (GÜNCEL)

05.01.2023
Yumurta veya Et Tavuğu Hangisi Daha Kazançlı? (GÜNCEL)

Kanatlı yetiştiriciliği yapmak mi istiyorsunuz? Bu anlamda bir tavuk çiftliği kurarak faaliyete başlayabilirsiniz. Aylık getirisi ve kazancı yüksek işler arasında yer alan tavukçuluk ile yüksek meblağlarda kar marjı elde edebilirsiniz. Ancak çiftlik kurmak maliyetli ve yatırım gerektiren bir iştir. Sizler için içeriğimizde örnek hesaplamalara yer vereceğiz. Çiftliğin nasıl kurulacağını, et mi yumurta mı satmanın daha karlı olacağını hep birlikte inceleyelim.

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Tavuk çiftliği kurmak son zamanların en popüler işleri arasında yer almaktadır. Organik tabirinin yaygın olmasından beri sadece tavuk eti değil çiftlik yumurtalarının da fiyatları artmıştır. Sıfırdan bir çiftlik kurmak oldukça zor olacaktır. Bu anlamda danışmanlık hizmeti alabileceğiniz ve sıfırdan kurulumu tamamlayacak olan pek çok firma bulunmaktadır. Ancak hem çok maliyetli, hem de belirli prosedürleri beraberinde getiren bir iş olduğundan dolayı girişimcilerin bir iş planı dahilinde bu işe başlamaları gerekmektedir. Ancak iş planından evvel dikkat edilmesi gereken bir konu var ki o da işin proje aşaması. Köyde tavuk yetiştirmek isteyenler için tavsiyelerimizi içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

tavuk-çiftliği-kurmak
Tavuk çiftliği kurmak

Çiftlik kurmak isteyenlerin yapmaları gereken ilk şey önce bir proje hazırlamalıdır. Kurulacak olan bu işletmenin merada mı yoksa çiftlikte mi olduğu da önem arz etmektedir. Merada tavukçuluk faaliyetleri yapılması demek salma tavukçuluk yapmak demektir. Bu sebeple bir çiftliğe göre maliyetler daha düşük olmaktadır. Ancak makineleşmenin sağlanması durumunda maliyetler sürekli olarak artacaktır. Merada maliyetin düşük olmasının sebebi hayvanlara verilecek olan yemlerin yerine merada bulunan otların yenmesinin sağlanmasıdır. Bu aşamadan sonra iş planı hazırlanması gerekmektedir.

Merada ya da fiziki bir çiftlikte kurulacak olan işletmeler için gerekli olan ekipman değişiklik gösterecektir. Aynı zamanda merada daha az personele ihtiyacınız olacaktır. Hayvanların yem bulması, güvenliklerinin ve suya ulaşmalarının sağlanması amacı ile iş planında bütün detayların düşünülmesi gerekmektedir. Merada 2 personel işinizi görürken tavuk çiftliğinde 5,6 personele ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca bir veteriner ile de anlaşmalı olarak çalışmanız gerekmektedir.

Tabi iş planında bu işletmeyi neden kurduğunuzu da belirtmeniz gerekiyor. Tavuklardan et ve yumurta için faydalanabilirsiniz. Ancak bu tavuk cinsleri birbirinden farklı olacaktır. Bu amaçla tavuk cinslerinin incelenmesi gerekmektedir. Bazı cinslerin yumurta yapma özellikleri çok olurken bazılarından alınan et verimi daha yüksek olmaktadır.

Et Tavuğu Cinsleri

Et tavuklarının üretimi günümüzde oldukça yaygın yapılmaktadır. Doğal çiftliklerde üretim yapılabildiği gibi bu üretimler fabrika yolu ile de yapılıyor. Ülkemizde tavuk tüketiminin çok fazla olması sebebi ile bu sorunlara çareler aranmış ve et tavukları üretilmeye başlanmıştır. Et tavukları tüketiciler için çok kolay bulunabilmektedir. Marketlerde artık çok uygun fiyatlara satılmaktadır. Ancak fenni yollar ile üretilen hayvanlar insan sağlığını ciddi oranlarda tehdit etmektedir. Bu anlamda ürünlerin sertifikalı olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Üretim tarihi ve imal yeri tüketiciler için en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir.

et-tavukları
Et tavukları

Et tavuklarının yetişme koşulları bulunmaktadır. Et üretimi yapılacak olan tavuk cinsleri 40 gün ila 1 ay arasında değişmektedir. Yetiştiriciler tarafından Fransız kökenli tavukların tercih edildiği bilinmektedir. Tüketiciler tarafından en çok dikkat edilen konulardan bir tanesi etin lezzetidir. Tabi son zamanlarda organik tabirinin yaygınlaşması ile birlikte sektörde üretim de hız kazanmıştır. Doğal üretimde kullanılan tavuk cinsleri genel olarak 100 günde yetiştirilmektedir. Bu tavuk cinsi yeterli kiloya geldiğinde kesilebilmektedir.

Et tavuğunun bakım yöntemleri yumurta tavuğuna göre değişiklik göstermektedir. Tavuk yetiştikten sonra fabrikalarda kesimleri yapılır. Yüksek derecelerde soğutulur. Ayrıca bozulmadan uzun ömürlü olarak tüketicilere sunulması için pek çok önlem alınmaktadır. Sasso ve Broiler tavuk cinsleri bu anlamda en çok tercih edilen tavuk cinsleri arasında bulunmaktadır. Sosso ve Broiler tavukları doğal yemler ile beslenmekte ve büyüme olarak yavaş büyüme eğilimi göstermektedir.

100 bin TL tavuk çiftliği kredisi alarak gerekli olan finansmanı sağlayabilirsiniz.

Ancak tavuk konusunda sonuçların doğru alınabilmesi için hayvanlara iyi koşulların sunulması gerekiyor. Bir civciv alayım onu büyüteyim, sonra satayım demekle kar elde etmek mümkün olmamaktadır. Hayvanların özellikle yem giderleri en önemli unsurdur. Daha sonra hastalık kapma ihtimalleri vs. tüm olumsuz koşulların da düşünülmesi gerekmektedir. Bir bütün tavuğun kilogram fiyatı marketlerde 10 TL‘ den satılmaktadır. Organik tavuklar kesildiğinde 1,5 kilogram etmektedir. Bu durumda bir tavuktan kazanacağınız 15-20 TL olacaktır. Et tavuklarının yetiştirilme süreleri daha uzundur ve daha fazla olmaktadır.

Yumurta Tavuğu Cinsleri

Yalnızca et elde etmek için değil yumurtalarının satışı yapılmak için de tavuk üretimi yapılmaktadır. Profesyonel olarak bu işi yapan kişilerin kazanacakları meblağlar belli olacaktır. Ancak hayvanlardan elde edilecek yumurta sayısı yetiştirme koşullarına göre değişiklik gösterecektir. Bakım koşullarından ziyade hayvanların cinsleri de yumurta kapasitesi ile ilgili bize doğru bilgiler vermektedir. Ligorin tavukları en çok yumurta yapan tavuk cinsleri arasında yer almaktadır.  Bu tavuklar yılda 340 adet yumurta yapma kapasitesine sahiptir. Tavuğun yumurta rengi beyazdır.

yumurta-tavukları
Yumurta tavukları

Lohman Brown tavukları da yetiştiricilikte en çok kullanılan tavuk cinsleri arasında yer almaktadır. Bu tavukların yumurtlama dönemleri bittikten sonra et için de kullanımları uygundur. Tavukların yılda 320 adet yumurta yapma kapasitesi bulunmaktadır. Günlük tükettikleri yem miktarı ise 100 gram olmaktadır. Yumurta renkleri kahverengidir. Kahverengi yumurtalar daha organik olarak kabul edildiğinden dolayı Lohman Brown tavukları daha çok tercih edilmektedir.

Organik yumurtalar artık marketlerde bile bulunabiliyor. Üstelik fiyat olarak da normal yumurtalardan kat be kat fazlaya satılıyor. 10 düzine yumurta almak için 30-35 tane tavuk yeterli olmaktadır. 30′ lu bir koli yumurta 20-25 TL’ den satılıyor. Yumurta işinden kar etmek isteyenlerin pazara hakim olması gerekiyor. Ne yazık ki tek tek yumurta satarak kar etmek mümkün olmamaktadır. Pazara ulaşmak en önemli konulardan bir tanesidir.

Hayvanlar 100 gr yem yediği için 10 tavuk 1 kilogram yem yer, 100 tavuğun ise günlük tüketeceği yem miktarı 10 kilogram olmaktadır. Bir çuval yem 60 TL’ dir. Çuvalda 50 kilogram yem bulunmaktadır. Yani 1 çuval yem size 5 gün gidecek demektir. 100 tavuğunuz olsa ve 1 günde hepsi yumurtlasa yumurtanın tanesini 1 TL’ den 100 TL’ ye satarsınız. Yem masrafını düştüğünüzde ise cebinize iyi meblağlar kalır.

İşletmenizi kurmak ve diğer masraflarınızı karşılamak için bankalar tarafından verilen tavukçuluk kredisinden ve devlet desteklerinden yararlanabilirsiniz.

Et Tavuğu mu Yumurta Tavuğu mu?

Şartlara bakıldığında yumurta tavuğu daha çok kazanç getirir gibi görünmektedir. Çünkü tanesini 1 TL’ den satsanız ve 100 adet tavuğunuz olsa günlük kazanacağınız tutar daha fazla olacaktır. Üstelik bu hayvanlar yumurtlama özelliklerini kaybettiklerinde bir çoğunu et tavuğu olarak da kesip satabilirsiniz. 1 et tavuğundan 2 kilogram et çıktığını farz edersek bir tavuktan elde edeceğiniz tutar 20 TL olmaktadır. 100 tavuğunuz varsa bu tavukları sattıktan sonra elinize sadece 2 bin TL geçecektir. Ancak 100 tavuktan zaten sadece 1 günde 100 TL kazanacaksınız ve et tavuğundan elde ettiğiniz paraya 1 ayda ulaşmış olacaksınız. Ayrıca yumurtlamadan kesildikten sonra bu hayvanları satarak bir de  et tavukçuluğu yapmış olacaksınız.

Tabi her iki alanda da olmak üzere para kazanmak için ticarete hakim olmak gerekmektedir. Riskler göz önünde bulundurulmalı ve pazara hakim olunmalıdır. Yumurtaların ya da etin satılabilmesi için marketler ya da toptancılar ile anlaşmak gerekmektedir. Yine de işe öncelikle bir iş planı hazırlayarak başlamak daha mantıklı olacaktır. Fiyatlandırma, yem, çiftlik kurulum vb. hepsi bir yatırım gerektirmektedir. Anahtar teslimi tavuk çiftliği kuran firmalar ile de görüşebilirsiniz.

Tavuk çiftliği kurmak ve bu faaliyetleri sürdürenlerin işletmelerini geliştirmeleri adına kendilerine devlet tarafından sunulan hibe ve krediler bulunmaktadır. Bu destekler ile çiftliğinizi kurabilir ve kazanmaya başlayabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.