Toki Köy Konut Projeleri 81 İlde Başvurular Devam Ediyor

02.01.2023
Toki Köy Konut Projeleri 81 İlde Başvurular Devam Ediyor

Toplu Konut İdaresi TOKİ tarafından köye konut projeleri başlıyor. TOKİ ülkemizde tüm köylerde konut yaptırmak isteyen vatandaşlara fırsat sunmaya devam ediyor. Bu içeriğimizde Toki Tarımköy ve Toki köy konut projelerinin başvuruları, başvuru şartları, başvuruların nereye yapılacağı ve birçok merak edilen konuları ele aldık.

Toki Köy Konut Projesi Başvuruları Devam EDİYOR

Cumhurbaşkanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Her Yıl 100 Bin Sosyal Konut‘ projesi giderek yaygınlık kazanırken ”Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni ‘Köy Konut Projesi’ni hayata geçirildi.

TOKİ köy konut projeleri 81 ilde devam ediyor. Başvuru süreçleri devam eden proje ile kırsal alanlarda yaşayanlar modern köylere kavuşuyor.

Bu projelerden yararlanabilmek için en az 50 başvurunun olması koşulunu sağlamak gerekmektedir. Hazine’ye ait uygun arazilere yada köy tüzel kişiliğine ait yerleşime uygun alanlara konut yapılacağına dair yazı ile talebin olduğu yerlerde Toki tarafından Tarımköy projesi başlatılmaktadır.

Tamamlanan uygulamaları incelemek için tıklayınız.

Tarımköyler Projesi Nedir?

1980 yıllarından bu zamanda kadar ülkemiz nüfusunun neredeyse %18’i kentlere göç etmiştir. TOKİ tarafından başlatılan projeler kapsamında kentsel alanlara yönelik çalışmalar kapsamında da bu nüfus hareketinin yol açtığı krizleri bir nebze de olsa durdurmak maksadıyla TOKİ, kültürel dokuyu bozmadan, kent merkezlerinde bulunan altyapı olanağını ve sosyal tesisleri köylere götürmektedir.

Gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) büyük bir ölçüde tarım ve hayvancılık sektörüne dayandığı ülkemizde, kırsal alanlarda yaşayanları modern köylere kavuşturmak amacıyla başlatılan tarım köy projeleri ile kırsal yerleşimlerin süregiden nüfus kaybı sorununa karşı, bölge sakinleri için çağdaş alternatifler sunma çabası içindedir.

Tarımköy Projelerinin amaçları ise;

  • Köylerde ve kırsal alanlarda yaşayanların geçim kaynaklarının geliştirilmesi,
  • Köy ve yerel bölgelerde yaşayan halkın iş görmede örgütlenmesi,
  • Ülke içinde ve dışında pazarlanabilir nitelikte tarımsal ürünlerin üretilmesi, işlenmesi, değerlendirilmesi, depolanması, bozulmadan saklanması, oluşturulacak şirket veya kooperatifler aracılığı ile pazarlanması, üretim ve verimliliği geliştirici bilgi ve yüksek teknoloji yaratılmasına yönelik üreten köylüler oluşturulması,
  • Atıl duran veya verimli kullanılamayan köy kaynaklarının devletin yönlendirmesi ve kamu imkanları çerçevesinde desteklenerek işler hale getirilmesi, buna paralel olarak sosyal yaşamlarının iyileştirilmesi ve köy mimarisinin geliştirilmesi,
  • Yöresel mimarinin korunup yenilenmesi,
  • Halkın yerinde iskanı, sağlıklı yaşanabilir konutlara kavuşturulmasına yönelik projeler oluşturularak şehre göçün önlenmesini sağlamak;
  • Kurum ve kuruluşlarının mevcut imkanlarını bir araya getirmek, iş birliğini geliştirip güçlendirmek, mevcut kaynaklarının verimli kullanılması amaçlanmaktadır.

TOKİ ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün işbirliği sonucu, baraj ya da benzeri altyapı projelerinin inşası için arazileri istimlak edilmiş olan köylülere yönelik yeni yerleşim alanları üretilmektedir.

Köylülerin daha önce uyguladıkları tarım ve hayvancılık faaliyetlerine uyumlu bir alana yerleştirilmelerine özel olarak özen gösterilmektedir. Ayrıca İdarenin, talep örgütlenmesine dayalı projelendirme çalışmaları biçiminde de uygulamaları mevcuttur.

Bu projelerde bir ilin belediye ya da valilikler düzeyindeki yetkili mercileri, sakinlerinin geçim kaynaklarını ve olanaklarını iyileştirmek üzere TOKİ’ye başvuruda bulunabilmektedir. Başvurular, ekonomik ihtiyaçlara ve bölgenin yakın gelecekte bir doğal afetten etkilenme riski gibi faktörlerden oluşan ölçütlere bakılarak değerlendirilmektedir. Detaylar.

Tamamlanan İllere göre projeleri görüntülemek için tıklayınız.

Toki ‘den konut satın almak için başvuruda bulunan vatandaşların sayısının satış kriterleri çerçevesinde yeterli olması durumunda inşaat sürecini başlatmaktadır.

Toki Köy Konut Projeleri

TOKİ köy konut projeleri doğal afetlere daha dayanıklı ve köydeki yaşam standardının yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Proje kapsamında verilecek fiyat aralığı ile metrekare oranları ise şu şekilde;

Yaklaşık brüt m2 ‘ lerine göre; Konut fiyat aralığı,

  • 45-65 m2 konutlara 67.500 ile 97.500 TL
  • 65-80 m2 konutlara 97.500 ile 120.000 TL
  • 80-100 m2 konutlara 120.000 ile 150.000 TL
  • 100-120 m2 konutlara 150.000 ile 165.000 TL
  • 120-130 m2 konutlara 165.000 ile 195.000 TL

Tarımköy projeleri ile kırsal alanlara; altyapıları, konutları, sosyal donatıları, yolu, çocuk parkı ve çevre düzenlemesi olan modern köyler inşa ediliyor.

İlgili proje kapsamında toprağı olmayan çiftçilere tarım arazisi ve işletme kredisi de kullandırılıyor. Köylerin su kaynakları, çayır, mera ve orman alanları da mevcut köy mimarisi ve dokusunun korunmasına özen gösteriliyor.

Tarımköyler; sel ve deprem gibi afetlere karşı zemini sağlam ve korunaklı yerlere yapılmaktadır.

TOKİ’nin Tarımköy projeleri;

  • Nüfusu 40 binden az olan ilçelerde belediye ve kaymakamlıklarla,
  • Nüfusu 40 binden çok olan il veya ilçelerde belediye ve valiliklerle ya da kaymakamlıklarla ile ortaklaşa çalışmalar ile yürütülüyor.

Köylere TOKİ Konut Projesi Vadeleri

Konutların alım bedeline göre vade oranlarında peşinatlar aşağıdaki gibi değilemteldri

  • 15 Yıl vadeli konutlarda % 12′ si peşinat
  • 18 yıl vadeli konutlarda % 15 peşinat
  • 20 yıl vadeli konutlarda ise % 20 peşinat alınmaktadır.

Toki Köy Konut Projeleri ile köylerde ikamet eden vatandaşlara az peşinatlar ile düşük taksitli uzun vadeli konutlar yapılacaktır. Bu konutlar köylerde oldukça güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir şekilde dizayn edilecek ve bu sayede, kırsalda iş gücü istihdamı edilecek ve yaşam kalitesi iyileştirilecektir.

TOKİ bu konuda tecrübeli olan bir kuruluşumuz olduğunda ve daha önce de 45 ayrı projede 6789 adet tarım köy konutu inşa ettiğinden bu kapsamda, Kaymakamlıklara köylerimizden talep toplanarak müracaatlar alınacaktır. Köy muhtarlığından alınacak talepler doğrultusunda binlerce vatandaşımız köy konut projesi kapsamında konut sahibi olmak için başvuru yapabilirler.

Başvuru dosyası, Toplu Konut İdaresi Başkanlığına Köy Muhtarlıklarında toplanan talep dosyalarını ile Kaymakamlıklar tarafından gönderilecektir.

Toki Köy Konut Projesi Başvuruları Alınmaya Devam Ediyor

Toki tarafından başlatılan ve 81 ilde başvuruları alınmaya devam eden; Köy konut projesi müracaatlar köy muhtarlarına yapılmaktadır. Oluşturulan talep sayısına göre yapılacak konutlarda belirtilen sayıdan fazla talebin olması halinde kişinin seçmen kağıdının o köyde olmalıdır.

  • Yapılacak ön başvurular Valilik, kaymakamlık ve belediye tarafından verilen başvuru formları doldurularak yapılmaktadır.
  • İlgili kuruma konut talebinizi yaptıktan sonra anketin sonuçlarının ardından başvuru formu TOKİ’ye gönderilir.
  • Başvuruların kabul edilmesi için belli şartlara uygunluğu aranır. Bu şartların arasında daha önce TOKİ projelerinden yararlanılmamış olması şartı aranır.
  • Proje kapsamında başvuruları kabul edilen kişiler ödemelerine konutun teslim edilmesinin ardından 1 ay sonra başlatılır.

Toki Tarım Köy Yerleri

Proje kapsamında çalışmaların başlatıldığı yerler;

  • Adana Yüreği Buruk köyü,
  • Bayburt Arpalı
  • Erzincan Yaylabaşı
  • Isparta Büyükkabaca
  • Bingöl Kiğı
  • Yozgat Çandır
  • Van Yeşilköy’dür.
  • Bunların yanı sıra başka illerin köylerinde de projelerin başvuru ve talep sayısına göre başlatılması beklenirken, çalışmaların devam edildiğine dair açıklama yapıldı.
  • Diğer illerde ki projeleri görüntülemek için tıklayınız.

Ödemeler ise konut tesliminden 1 ay sonra başlatılmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.