T.C. İle Kredi Notu Öğrenme e-Devlet (Findeks Anında Sorgulama)

05.01.2023
T.C. İle Kredi Notu Öğrenme e-Devlet (Findeks Anında Sorgulama)

Nakit sıkıntısı yaşayan vatandaşlar, destek almak için bankalara başvuru yapmaktadırlar. Kredi çekebilmek için başvuru yapıldığında kullanılabilecek kredi limiti kişinin gelirine bağlı olarak değişmektedir. Gelir belgesinin, hizmet dökümünün yanında kredi notu yani kredi risk durumu en önemli kriterlerden biridir. Bankalar bunu sorgulayabilir, ancak ücretsiz olarak sizler içinde kredi notunuzu sorgulayabileceğiniz yollar vardır. Kredi notu nedir ve neden önemlidir? konularına değindik. Ayrıca, T.C. kimlik numarası ile e-devlet ücretsiz kredi notu sorgulama, Findeks kredi notu öğrenme, TC. kimlik no ve SMS ile sorgulama, Bankalar aracılığı ile kredi notumu nasıl öğrenebilirim? sorularına yanıt bulmak için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Ne İşe Yarar?

Finansal olarak yapılan tüm işlemler, borçlar, ödemeler, gelir kaynakları ülkemizde Kredi Kayıt Bürosu yani, KKB bünyesinde toplanır. Burada toplanan bilgiler sizin maddi olarak ne durumda olduğunuzu özetlemektir. İşte bu bilgilerin toplamına kredi notu adı verilir. Kredi kullanmak istediğinizde bu bilgiler ilgili kuruluşlara, bankalara veya bireylere belli ücret karşılığında verilir. Bu sayede kredi notunuz belirlenen oranlara uygun olduğu takdirde istediğiniz tutarda krediniz onaylanır. Kredi notu, nakit destek aldığınızda ödemelerinizi ne kadar düzenli yapacağınızı, başka borcunuz varsa gelirinizin buna yetip yetmeyeceğini belirlemek için kullanılmaktadır. Kredi notu hesaplanırken en riskli kısımdan, çok iyi bölümüne kadar 5 farklı değerlendirme mevcuttur.

Kredi Notu Kaç Olmalıdır? (Hesaplama)

Yapılan değerlendirmelerde en yüksek değer 1700-1900 arasında olan değerlerdir. Bu kişilerin kredi kullanmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Ödeme güçleri ve gelirleri yüksektir, zorluk yaşamazlar. Ayrıca kredi kartı borçları varsa da icralık olmamış zamanında ödenmiştir. 5 ana değerlendirme puan aralığı oluşturulmuştur. Buna göre kredi notu kaç olmalıdır bir bakalım:

  • 1700-1900 puan aralığı Çok İyi
  • 1500-1699 puan İyi
  • 1100-1499 Az riskli
  • 700-1099 Orta Riskli
  • 1-699 En Riskli !


Bankalardaki kredi kartı, ek hesap borçları, kullanılan diğer bireysel ihtiyaç, konut, taşıt kredileri hakkında bilgiler size kredi notu olarak geri dönmektedir. Bankalar aracılığı ile işlem yapanlar kredi risk durumlarını öğrenebiliyorlar. Yalnız banka hesabı olmayanlar, gençler, öğrenciler, ev hanımlarının bundan pek haberi olmayabilir. Ancak e-Devlet şifreniz ile dahi oturduğunuz yerden tek tıkla bu sorgulamayı kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Nakit destekleri için başvurduğunuzda sadece bu not değil diğer faktörler de dikkate alınır. Ancak, en önemlisi kredi notunuzun kaç olduğudur. Bununla birlikte, kredi alma durumunuz yukarıdaki 5 puanlamaya göre belirlenmektedir.

Nakit alabilmek için referans olacak aralıklar ise şöyle:

  • Öncelikle en riskli grupta yer alan 1-699 aralığında notu olanların kredi kullanması çok zordur.
  • Orta riskli yani 700-1099 aralığında ise kredi kullanma ihtimali DÜŞÜK
  • Az riskli 1100-1499 aralığında olanların GELİRİNE BAĞLI
  • Kredi notu 1500-1699 olan İyi grupta olanlar için kullanma ihtimal YÜKSEK
  • 1700-1900 kredi değerine sahip olanlar çok iyi grupta yer aldığından nakit desteği alma ihtimali ÇOK YÜKSEK olarak değerlendirilebilir.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir? (En Kolay Yöntemler)

Sigortalı olarak bir işte çalışansanız ve banka hesabınız bulunuyorsa her bankanın kendine ait kredi notu sorgulama bölümü bulunmaktadır. Özellikle dijital bankacılık kullanıyorsanız bu öğrenme yöntemini kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, banka hesabınız olmasa bile ücretsiz kredi notu sorgulama yöntemleri bulunmaktadır. Bu sayede kredibiliteniz, diğer bankalarla olan borç ve limitlerinizin tüm bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bu aşamaların bazıları ücretsiz olup, tüm yolları sizler için sıraladık!

  • Bankalardan kredi notu sorgulama (Halkbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası vs.)
  • SMS ile sorgulama
  • BKM Express ile notunuzu öğrenme
  • e-Devlet sistemi üzerinden öğrenme
  • Findeks aracılığı ile sorgula
  • TC. kimlik no ile ücretsiz kredi notu sorgulama yollarından hangisini kullanmak istiyorsanız, aşağıda belirlenen aşamaları takip ederek kolaylıkla işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

T.C. İle Bankalardan Kredi Notu Sorgulama

Türkiye’de nakit para ihtiyaçları için başvurduğumuz kurumlar bankalardır. Kamu ve özel bankalardan herhangi birine başvuru yaparak kredi çekebiliriz. İhtiyaç, konut, taşıt kredileri için öncelikle dikkat ettiğimiz nokta da düşük faiz oranlarıdır. Bize en uygun faiz oranları ile taksit sayıları, vadesine göre banka seçimi yapabiliriz. Daha sonra T.C. kimlik bilgileri en yakın banka şubesine giderek kredi talebinde bulunuruz. Bu başvurumuz değerlendirilirken:

  • T.C. kimlik kartı ile size en uygun banka şubelerinden birine gidebilirsiniz.
  • Daha sonra, bizlerden kredi için aylık gelir durumumuzu gösteren belge, sigortalı çalıştığımızı gösteren hizmet dökümü istenmektedir. Bunun yanında kullanacağımız nakit için ek teminat veya diğer evrakları isteme hakkı bankaya aittir.
  • Nakit talepleriniz için risk durumunuz kontrol edilir. KKB bünyesinde kayıtlı bilgiler ile T.C. Kimlik ile sorgulama yapılarak kredi notunuz öğrenilebilir.
  • Bununla birlikte herhangi bir banka müşterisi iseniz, kullandığınız internet bankacılığı ve mobil bankacılık kanalları ile kredi risk durumunu öğrenme bölümünden detaylara ulaşabilirsiniz. Her banka sizden belli tutarlarda kesinti yapabilir.
  • Kredi puanı öğrenebileceğiniz ve risk raporu oluşturabileceğiniz başlıca bankalar:
    • İş Bankası
    • Ziraat Bankası KKB Risk Raporu
    • Vakıfbank
    • Akbank ile notunuz cebinizde
    • Garanti BBVA
    • Denizbank Kredi Risk Raporu
    • ING
    • TEB
    • Halkbank KKB Sorgulama
    • Yapı ve Kredi
    • Şekerbank

Findeks Kredi Notu Sorgulama

En çok bilinen KKB sorgulama platformu Findeks olmuştur. Bankaların sorgulamaları da bu site aracılığı ile yapılabilmektedir. Ayrıca Findeks kredi kayıt bürosu ortakları Halkbank, Garanti Bankası, Denizbank, QNB Finansbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası gibi bankalardır. Bu sistem üzerinden sorgulama yapabilmek için;

  • Findeks web sitesine giriş yapabilir ve üye ol diyerek kaydınızı oluşturabilirsiniz. Bireysel ve ticari olmak üzere hem kendi adınıza hem şirket adına kayıt olarak sorgulama yapmanız da mümkündür.
  • Ayrıca, mobil uygulamasını Android ve IOS uyumlu cep telefonlarınıza indirebilirsiniz.
  • Kayıt olurken T.C. kimlik no, doğum tarihi, cep telefonu numarası, e-posta adresi, çalışma şekliniz, eğitim durumu ve iletişim seçenekleri seçilir. Bununla birlikte ticari şirketler için üye olacaksınız şirketin unvan, vergi kimlik numarası gibi detay bilgileri girmeniz istenecektir.
  • Bununla birlikte mobil imza ile üyelik seçeneğini de seçebilirsiniz.
  • Güvenlik sorunuzu ve resminizi seçtikten sonra Findeks’in size özel sunduğu kampanyalardan en uygun paketi seçebilirsiniz.
  • Findeks kredi notu sorgulama için 3 farklı üyelik aşamaları:
Bireysel Üyelik Ticari Üyelik Mobil İmza İle Üyelik
– Üye formunu doldurup, sözleşme onaylanır.
– Güvenlik sorusu seçilerek kendinize uygun bir cevap yazılır.
– Kullandığınız cep telefonu numarası seçilir.
– Cep telefonuna sms ile doğrulama kodu gelecektir. Bu kod ekrana yazılır.
– Hesabınıza ait kişisel şifre ve resim belirlenir ve hesabınız kullanıma hazırdır.
– Tüzel kişilik olarak başvuru yapacak olanlar, şirket adına yine üyelik formunu eksiksiz doldurmak zorundadır. (Unvan, vergi kimlik no vs.)
– Bu formun ve sözleşmenin birer suret çıktısı alınır.
– Çıkarılan evraklar ticaret odasına ya da bankaya verilir.
– Eğer başvurunuz onaylanırsa mail yoluyla bilgilendirme yapılır.
Bu aşamadan sonra şifrenizi belirleyerek paket alabilir ve sorgulama yapabilirsiniz.
Mobil imzanız bulunuyorsa, ana sayfadan bu bölüme geçebilirsiniz.
– Yine bireysel olarak karşınıza çıkan üyelik formunda kişisel ve kimlik bilgileri doldurulur.
– Cep telefonuna gelecek olan mobil imza onayı verilir.
– Son olarak parolanızı ve giriş resminizi belirleyerek hesabınızı aktif kullanabilirsiniz.


Findeks Kredi Notu Sorgulama

Findeks uygulamasına üye olmadan da kredi notu sorgulayabileceğinizi biliyor musunuz? Sorgulama yapılacak kişi gerçek kişi olduğu takdirde bu mümkün. Findeks mobil uygulamaya sahip olan veya internet şubesine giriş yapan kullanıcı, kimin kredi notunu öğrenmek istiyorsa bu kişinin bilgilerini sorgulama ekranına girer. Daha sonra kişinin cep telefonuna SMS ile paylaşım onayı gelir. Notunu öğrenmek isteyen vatandaş SMS ile olumlu dönüş yaptığında aynı numaraya bilgilerini kolaylıkla alabilir.

Kredi notunuz düşük olsa bile, sicili bozuk olana kredi kartı veren bankalar yazımızı inceleyebilir ve başvuru yapabilirsiniz.

e-Devlet Üzerinden Kredi Notu Sorgulama

Vatandaşlar tarafından, kamu kurumlarından çıkarılması gereken evraklar, başvuruları gibi bir çok işlem için e-Devlet portalı kullanılmaktadır. Üstelik işlemler ücretsiz olarak yani cebinizden para çıkmadan kolaylıkla yapılabilir. Artık borç durum bilgileri, limitleriniz ile ilgili risk raporunuzun bir suretini de buradan dökmeniz mümkün. Bu sistem sayesinde Türkiye Bankalar Birliği tarafından tüm banka hesaplarınıza ait borçlar, krediler, ek hesap ve kredi kartı limitleri otomatik olarak dökülmektedir. Sisteme başvuru yaptığınızda yoğunluğa göre size bilgilendirme yapılarak dosyanız gönderilir. e- Devlet aracılığı ile;

  • Kredi Risk Raporu
  • Çek Raporu görüntüleme kolaylıkla bedava yapılabilmektedir.

TBB Risk Merkezi Raporu Güncellendi (Bireysel Kredi Başvuru)

e-Devlet üzerinden çek ve kredi limit raporları görüntülenebiliyordu. Yeni güncellemeler ile bu bölüme farklı sekmeler de eklenmiştir. Böylelikle ayda 1 alınan rapor, günlük 1, ayda 4 adet alınabilir olarak değiştirildi. Bununla birlikte yılda 24 adet rapor ücretsiz alınabilecek. e-Devlet şifreniz ile aldığınız risk merkezi raporunda;

  • Kredi limit ve borç bilgileri (İhtiyaç, konut, taşıt kredileri, kredili mevduat, kartlar vs.)
  • Kredilerin detayları
  • Başvuru tarihleri ve ödeme zamanları ile gecikme, yasal takip gibi detaylar
  • İnternet ve telefon faturalarının borç bilgileri
  • İhale yasaklısı olup olmadığı
  • Senet, çek ve çek yasaklısı bilgileri de tek raporda dökülebiliyor.

T.C. ile e-Devlet Kredi Notu Nereden Öğrenilir?

Risk durumunuzu ücret ödemeden öğrenmek istiyorsanız e-Devlet platformunu tercih edebilirsiniz. Yeni düzenlemeler ile birlikte borç durumunuzu ve limitlerinizi anında ekranınıza dökebilirsiniz. Bu uygulamayı kullanabilmek için PTT’den aldığınız şifreniz yeterli olmaktadır. Hala parolaya sahip değilseniz PTT şubelerine başvurarak yaklaşık 2 lira ödeyerek şifre alabilirsiniz.

  • e-Devlet portalına şifre ile kimlik doğrulaması yaparak giriş yapılır.
  • Daha sonra ana sayfada “Risk raporu” yazılarak arama yapıldığında karşınıza “Risk Merkezi Raporu Başvurusu (Türkiye Bankalar Birliği)” çıkacaktır. Tıklayarak sayfa açılır.
  • Yeni rapor almak için öncelikle ‘Yeni Başvuru’ seçeneği tıklanır.
  • Bur raporu alırken ücretsiz olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte, aynı ay içinde yalnızca bir kez başvuru hakkımız bulunmaktadır.
e devlet kredi notu sorgulama
e devlet kredi notu sorgulama
  • TBB aracılığı ile açılan sayfada;
    • Kredi Limit ve Borç Bilgileri
    • Çek Bilgileri seçeneklerinden size uygun olan bölümü seçebilirsiniz.
  • Eğer risk durumunuzu ve ne kadar riskli olduğunuzu öğrenebilmek için kredi limit ve borç bilgileri sayfasına tıklamanız gerekmektedir.
e-Devlet Kredi Notu Başvuru bilgileri
  • Bu alan tıkladığınızda kimlik bilgileriniz ile cep telefonu numaranız ekrana gelmektedir. ‘Başvur’ butonu ile ilerlenir.
  • Raporunuz size SMS kanalıyla iletileceği için cep telefonu numaranızın doğruluğu oldukça önemlidir.
  • Raporunuz şifresi ile birlikte iletilecektir.
  • Daha sonra, bir uyarı mesajı ile karşılaşırsınız. Bu mesajda ”Başvuru Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne başarıyla iletilmiştir. Raporunuz hazırlandığında SMS ile bilgilendirme yapılacaktır.’ denilmektedir.
  • Aynı sayfaya gelerek ‘Başvuru Bilgileriniz’ bölümünden raporunuzu görüntülemeyi seçebilirsiniz.
  • Eğer rapor durumu ‘Rapor Hazırlandı’ olarak gözüküyorsa ‘Raporu Görüntüle’ diyerek devam edebilirsiniz.
  • Dosyayı bu şekilde açamıyorsunuz. Güvenlik sebebiyle size ayrıca kısa mesaj ile bir kod gelecek.
Risk merkezi sms ile kredi notu başvuru sonucu
  • Bu kodu belgeyi açarken girerseniz, tüm detaylara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
  • Açılış sayfasında SMS şifresi ve doğrulama kodu girilir.
Rapor görüntüleme
T..C. Kimlik İle Kredi Risk Rapor görüntüleme
  • Tekrar Şifreye ihtiyaç olduğuna dair bir uyarı aldığınızda, SMS ile gelen parola tekrar yazılır.
  • Bu sayede raporunuz görüntülenecektir. Burada güncel borçlar, takibe girmiş olanlar dahil tüm finansal geçmişiniz listelenecektir.
  • Ayrıca kapalı olan kartlar ve kredilerinizi dahi görebilirsiniz.
  • TBB Risk Merkezi Raporu örneğini aşağıda görebilirsiniz.
  • Türkiye Bankalar Birliği kredi risk raporu başvurularınızı;
    • e-Devlet
    • TBB resmi sitesi,
    • 444 99 69 numaralı çağrı merkezinden yapabiliyorsunuz. Ücretsiz olarak.
kredi risk merkezi raporu

SMS ile Kredi Notu Sorgulama

Hangi operatöre kayıtlıysanız, mobil telefonlarınız aracılığı ile mesaj gönderebilirsiniz. Tüm GSM operatörleri üzerinden TC ile kredi notu öğrenme işlemleri için;

  • T.C. kimlik numarası ve doğum yılı (19**) olarak aralarında birer boşluk bırakılarak yazılır ve 1122 numarasına gönderilir.
  • Ücretsiz bir yöntem değildir. Türk Telekom, Vodafone, Turkcell, PTTcell gibi hangi hatta sahipseniz kesilecek ücret buna göre belirlenmektedir.
  • Şu anda SMS ile sorgulama ücreti ortalama 14 TL’dir.
  • Kısa mesaj ile bilgileriniz iletilir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.