Sıfırdan Düşük Maliyetli Mantar Çiftliği Nasıl Kurulur? (Beyaz Şapkalı)

04.01.2023
Sıfırdan Düşük Maliyetli Mantar Çiftliği Nasıl Kurulur? (Beyaz Şapkalı)

Son dönemler de hızlı bir şekilde ilerleyen mantar yetiştiriciliği işi genç girişimcilerimizin dikkatini çekmektedir. Mantar yetiştiriciliğinde az maliyetle yüksek karlar elde edebileceğiniz gibi kısa süre içerisinde yatırmış olduğunuz sermayenin karşılığını alabileceksiniz. Mantar yetiştiriciliği için TKDK tarafından da destek alabilirsiniz. Mantar yetiştiriciliğine artan ilgi dolayısı ile hiera, istiridye, kültür mantarı gibi mantar çeşitlerinin üretim tesisi projeleri ve kurulum maliyetleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Üretim tesisleri hazırlanırken mandar çadırının klima, havalandırma gibi ekipmanlarının kurulumunun yapılması gerekmektedir. Mantar yetiştiriciliği için bu işi yapan birilerinden bayilik de alabilirsiniz. Bu sebeple de oldukça talep edilen mantar yetiştiriciliğinde en çok sorulan sorulardan biri olan Sıfırdan Düşük Maliyetli Mantar Çiftliği Nasıl Kurulur konulu başlığı ele alarak bilgiler vereceğiz.

Sıfırdan Düşük Maliyetli Mantar Çiftliği Nasıl Kurulur?

Mantar üretimi yapabilmek için öncelikle kapalı bir alana sahip olmanız gerekecektir. Mantar üretimini yapacağınız alanın yalıtımının olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra askı sisteminin mutlak kurulması gerekmektedir. Kurulmuş olan bu alanın öncelikle üretime hazır hale gelmesi için havalandırılmasının, sislenmesinin yapılması gerekmektedir. Mantar üretimine yeni başlayacak olan girişimcilerimizin öncelikle 100 metre karelik bir alana tesis kurmasını öneririz. Aynı zamanda atıl vaziyette bulunan hayvan damları, tavuk çiftlikleri ve kullanılmayan bodrum katlarını bu iş için seçebilirsiniz. Fakat mantar üretim tesisinizi yerleşim alanlarından oldukça uzak bölgelerde seçmenizi de tavsiye ederiz. Tavsiyelerimizi dinleyen girişimciler üretim maliyetlerini oldukça aza indirmiş olacaktır.

Sıfırdan Düşük Maliyetli Mantar Çiftliği Nasıl Kurulur?
Sıfırdan Düşük Maliyetli Mantar Çiftliği Nasıl Kurulur?

Üretim kapasitesi belirlenirken metre kare olarak değil de metre küp olarak belirlenmektedir. fiyatlandırma yapmak için öncelikle kompast tonajını belirlemeniz gerekecektir. Daha sonrasında ise fiyatlandırma yapmanız daha sağlıklı olacaktır. İstiridye mantar üreticiliğinde üretiminizi tekrar tekrar devam ettirebilmek için mantarın üretmiş olduğu yoğun spor dalgaları bulunmaktadır. Bu sporu üretim bittikten sonra oradan uzaklaştırmanız gerekmektedir. Sporun uzaklaştırılmasındaki asıl sebep odanın içerisine konulacak olan kompastların veriminin düşük olmaması ve sağlıklı bir şekilde üretimin devam etmesi açısından yapılması gerekmektedir.

Arazi üzerine sıfırdan kurulacak olan bir üretim hane için girişimci kurulumunu çadır ile değil de betonarme bir yapı veya sandviç panel yardımı ile yapmalıdır. Böylece daha sağlıklı bir ortamda üretimini gerçekleştirmiş olacaktır.

Üretim Tesislerinin Maliyeti Ne Kadardır?

Mantar yetiştiriciliği için sıfırdan kurulacak olan bir üretim hanenin aşağı yukarı maliye oranı 32.000 Türk Lirası ile 55.000 Türk Lirası civarında olacaktır. Bu tutar 100 metre karelik bir alana sahip olan ve demirbaş ile kompast bedeli olarak belirlenmiştir. Kurulumu yapılan mantar işletmesinin teknolojik alt yapısına göre çıkacak olan maliyet tutarı ise değişiklik göstermektedir. Tünel veya çadır sistemi kurarak üretim yapmak isteyen girişimciler istiridye mantar çadırlarının fiyatlarını oldukça merak etmektedirler. Üretim çadırları ile kurulacak olan bir tesis için ortalama fiyat belirlenmiş olduğunda bu rakam 20.000 Türk Lirası ile 40.000 Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir.

İstiridye Mantarı Üretim Tesisi Alanı Kaç Metre Kareye Sahip Olmalıdır?

Ticari olarak yapılacak olan bir istiridye mantar üreticiliğinin yapılacağı üretim tesisinin ortalama 3 odaya sahip olması gerektiği gibi aynı zamanda 300 metre karelik bir alanda yapılmış olması gerekir. Bu konuya özellikle dikkatleri çekmek istiyoruz. Sektöre yeni giriş yapacak girişimcilerimize 100 metre karelik bir alanın yeterli olabileceğini söyleyerek asıl gerekli olan metre kareyi bildirmeden kandırmaya çalışan çok sayıda dolandırıcı da bulunmaktadır. Bu sebeple işe başlamadan önce sıkı bir şekilde araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

İstiridye Mantarı Üretim Tesisi Alanı Kaç Metre Kareye Sahip Olmalıdır?
İstiridye Mantarı Üretim Tesisi Alanı Kaç Metre Kareye Sahip Olmalıdır?

Mantar Çiftliği Kurulduktan Sonraki Süreç Nasıl İşler?

Mantar çiftliğinin kurulumunu tamamlayan girişimcinin bir sonraki adımı ise artık üretime başlama aşaması olacaktır. Üretime başlamak için kompastın nasıl yapıldığına dair bilgi edinmenizi öneririz. Eğer maliyetinizi biraz daha aşağı çekmek istiyorsanız hazır kompast yerine kendi bilgileriniz doğrultusunda işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Üretim tesisinize kompastı koymuş olduktan 20 ile 25 günlük bir süreç içerisinde kuluçka dönemi oluşacaktır. Kuluçkasını tamamlayan kompastı soğuk alana alarak bir hafta boyunca beklenir ve daha sonra mantarlar toplanmaya başlar. İki ay boyunca hasat işlemi devam etmektedir.

Mantar Üretiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Üretimini yapmak istediğiniz mantarların tesisini kurmadan önce çok iyi bir şekilde araştırma yapmalısınız. Üretim tesisiniz mümkün olduğunca yerleşim alanlarından uzakta olmalıdır. Bunun sebebi ise üretim esnasında mantarların salgıladığı kokunun çevredeki insanları rahatsız etmenin önüne geçmektir.

Mantar Üretiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler
Mantar Üretiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Mantar üretimi yapacağınız alanda mutlaka yalıtım olmasına dikkat etmelisiniz. Kompast tonajınızı belirlemelisiniz. 100 metre karelik bir alanda üretim yapacak olan girişimcilerimiz yılın her mevsiminde üretim alanına 10 ton kompast sığdırmış olduklarında hijyen ve havalandırma problemi yaşayacakları için bu konuya da özellikle dikkat etmelerini öneririz.

Mantar yetiştiriciliği için dikkat etmeniz gereken hususları iyice inceleyerek ve bu hususta bilgi alarak yetiştiricilik yapmanızı öneririz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.