Seyyar Satıcılıkta En Çok Para Kazandıran Sektör

Seyyar Satıcılıkta En Çok Para Kazandıran Sektör

Seyyar satıcılık yapmak ancak en çok para kazandıran sektörün hangisi olduğuna dair fikriniz mi yok? Küçük sermaye ile yapılabilecek bir çok iş bulunmaktadır. Az sermaye ile çok karlı işler yapabilirsiniz. Kısa sürede para kazanabileceğiniz pek çok iş fikri bulunmaktadır. Seyyar satıcılığın püf noktaları, satışı yapılabilecek olan ürünler, en çok kazandıran sektör, en yeni seyyar işler, araç ile seyyar satıcılık ve az sermayeli işlere ilişkin daha pek çok detayı içeriğimiz de bulabilirsiniz.

Seyyar Satıcılık Yapmak

Eskiden günümüze gelen meslek dallarından birinin seyyar satıcılık olduğunu söylemek mümkündür. Eskiden daha çok var olsa da günümüzde de rastlanılan seyyar satıcılar bulunmaktadır. Aslında seyyar satıcılık yapmak zor bir iştir. Özellikle soğuk hava şartlarında.. Ancak bu işi uzun yıllardır yapan ve evinin geçimini sağlayan pek çok insan bulunmaktadır. Bu işe başlamadan evvel nerede konuşlanacağınızı ve ne satacağınızı iyi belirlemelisiniz. Satılan ürünler standart gibi görünse de bulunulan bölgeye göre değişiklik göstermektedir.

seyyar-satıcılık-yapmak
Seyyar satıcılık yapmak

Tabi bu işi yapmak için resmi kurumlardan izin almanız durumu da yadsınamaz bir gerçektir. Aracın duracağı yerden, satılacak ürünlere hatta araca kadar pek çok konuda düşünmek ve bir iş planı hazırlamak gerekmektedir. İnsan sirkülasyonunun yoğun olduğu yerlerde durmanız gerekiyor. Bu alanlar otobüs durakları, parklar, işlek caddeler, kermes ve fuarlar, çocuk parkları olabilir. Seyyar satıcıların kar edebilmeleri için satacakları ürünleri toptan almaları gerekmektedir. Toptan alımlar hem maddi anlamda hem de zaman bakımından size tasarruf sağlayacaktır. Yiyecek malzemelerinin stoğuna da dikkat edilmelidir. Satabileceğiniz miktarlarda almanız zarar etmenizin önüne geçmiş olacaktır. Cafe bistro bayiliği veren firmalardan da bayilik alabilirsiniz.

Seyyar Satıcılık Yapmak İçin İzin Almak

Seyyar satıcılık fiziki bir dükkan olmadığı için çok fazla prosedürü olmayan bir işti. Satıcılık yapmak isteyen ürünleri temin ederek isterse belirli noktalarda isterse de gezerek bu işlemi yapmaktaydı. Ancak yapılan düzenlemeler ile fiziki bir dükkan açmaktan daha çok şart getirildi. Çünkü artık seyyar satıcılar Zabıta memurları tarafından sıkı bir denetim altında bulunmaktadır. İlk olarak belediyeden seyyar tezgah ruhsatı alınması gerekmektedir.

Belediyeler tarafından satış yapılmasına izin verilecek olan noktalar belirlenmiştir. Ancak belirlenen bölgelerde satış yapmaya müsaade edilir. Bu bölgeler dışına çıkılması durumunda ise ceza kesilmektedir. Kurallara uyulması dahilinde satıcıların belirlenen bölgelerde satış yapmalarına izin verilmektedir. Seyyar satıcılık faaliyetlerinde bulunmak isteyen bağlı bulundukları belediyelere giderek buralara ruhsat almak için başvurmaları gerekmektedir. Ruhsat almak için bazı evraklar temin edilecektir. 

İzinsiz olarak faaliyet gösterenlerin korkulu rüyaları zabıtalar olmaktadır. Gerekli olan evraklar her belediyede farkılık gösterecektir. Belediyeler tarafından hazırlanan yönergelerde bu evraklara yer verilmektedir. Gerekli şartları sağlayan ve belgelerin teslimini eksiksiz olarak yapanlara ruhsat verilmektedir. Belediyelerce verilecek olan bu izinler sadece sabit bir yer için verilmektedir. Aracına el konulmasını ya da faaliyetlerin durdurulmasını istemeyenlerin izinli olarak çalışması gerekmektedir. Büfe ve şarküteri açabilir ya da devren satılık büfe ilanlarını inceleyebilirsiniz.

seyyar-satıcılık-yapmak-için-izin-almak
Seyyar satıcılık yapmak için izin almak

Belediyeler tarafından talep edilen evraklar ise genelde aşağıdaki gibi olmaktadır. 

  • T.C. kimlik belgesinin fotokopisi
  • Vergi dairelerinden alınacak olan vergi borcu ya da vergi ile ilişiği olmadığına dair belge
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ ndan alınacak olan düzenli gelir olmadığını gösteren belge
  • Tam teşekküllü bir hastaneden alınacak olan sağlık raporu
  • Gıda üretim izni alındığına dair belge ile gıda sicil belgelerinin asılları ve bir nüshaları ile belediyelerden ruhsat alınmaktadır. Bu evraklar dışında farklı evraklar da talep edilebilir. En doğru bilgi bağlı olduğunuz belediye başkanlıklarından alınacaktır.

Seyyar Satıcı Olmanın Şartları

Seyyar satıcı olmak isteyenlerin bazı şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir;

  • Sağlık durumunuzun doktor  tarafından belgelenmesi gerekmektedir. Çünkü bu işi yapanların bulaşıcı bir hastalığa sahip olmaması gerekmektedir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu‘ na bağlı olmamanız ya da düzenli geliri olan bir işte çalışmıyor olmanız gerekmektedir.
  • Üretilen ürünlerin satışını yapıyor iseniz bu ürünlerin gıda sicilleri ve üretim konusunda izinlerinin tam olması gerekmektedir.
  • Satıcının ikamet yerinin belediye sınırları içinde olması gerekmektedir.
  • Gıda dışındaki ürünlerin belediyelerce belirlenen pazar yerlerinde, yine belediye tarafından belirlenecek olan günlerde satış yapılmasına izin verilmektedir.
  • Seyyar satıcı araçların satışı yapılacak olan simit, börek, lahmacun gibi ürünlerin Gıda Tüketimi Kanunu‘ na göre üretilmesi ve bu belgenin herkesçe görülen bir yere asılması gerekmektedir.

Seyyar Satıcıların Uyması Gereken Kurallar

Seyyar satıcıların uyması gereken kurallar yönetmelikler ile düzenlenmektedir. Bu bağlamda aşağıdaki kurallara uymayanların Zabıta Amirleri tarafından arabalarına el konulabilmekte ve kendilerine ceza yazılmaktadır.

  • Fiyat listesinin müşterilerin görebilecekleri alanlarda olması gerekmektedir.
  • Satıcıların iş elbisesi giymesi ve elbiselerin hijyen kurallarına uygun olması gerekmektedir.
  • Belediyeler tarafından izin verilen sürelerde ve yerlerde çalışmalarına izin verilmektedir. Bu bölgelerin ve zaman dilimlerinin dışına çıkılmaması gerekmektedir.
  • İzin aldıktan sonra araçta herhangi bir değişiklik yapmaması gerekmektedir.
  • Araçların dışında herhangi bir ürünün satılması ve yollara masa, sandalye vb. konulması yasaklanmıştır.
  • Araçlarda mevcut olan ve satışı yapılacak olan ürünlerin yönetmeliğe uygun olması gerekmektedir.
  • Satıcıların kişisel bakımlarına da imtina etmeleri gerekmektedir.
  • Şahıslardan istenen araç bedelleri bulunmaktadır. Bu bedellerin zamanında ödenmesi gerekmektedir.
  • Araçta ürünlerin düzenli ve temiz bir şekilde bulunması gerekmektedir. Araç ve gereçlerin bakımları zamanında yapılmalıdır.
  • Ürünlerin satışı yapılırken satıcıların bağırıp çevredekileri rahatsız etmemesi gerekmektedir.
  • Müşterilere de nazik bir şekilde yaklaşılması gerekmektedir.
  • Yetkililer tarafından yapılacak olan denetimler esnasında faturaların gösterilmesi gerekir.
  • Mevzuata aykırı herhangi bir davranış içinde bulunmamak gerekir.
  • Ayrıca satılan ürünlerin kağıda sarılması gerekiyorsa bu kağıtlarda herhangi bir yazı vs. bulunmaması gerekmektedir.

Seyyar Satılan Ürünler

Seyyar olarak satılacak pek çok ürün bulunmaktadır. Hazır gıda, aksesuar, giyim vb. ürünlerin satışını yaparak siz de çok para kazanabilirsiniz. Satılacak olan ürünlerin çeşitliliği ve kar marjı kesinlikle demografik şartlar ile ilgili olmaktadır. Örneğin tatil beldelerinde ve sahil kenarlarında midye, pamuk şeker, elma şekeri, tatlı ve çocuklar için oyuncaklar seyyar olarak satılmaktadır. Ancak İzmir’ de gevrek ülke genelinde simit adı verilen yiyecek her yerde gitmektedir. Yanında bir de su satarsanız, günlük sabit bir kazancınız olacaktır.

Sabah saatlerinde, üstelik bir de kahvaltı etmemişseniz otobüs durağı vb. noktalarda gözleriniz bir simitçi arayabilir. Üstelik insanlar ile bir de sohbet kurar, günaydın hayırlı işler gibi temennilerde bulunursanız satışlarınız daha da artacaktır. Simitin ekürisi çaydır. Bu anlamda bardakta çay da satabilirsiniz. Okulların, hastanelerin ve fabrikaların önlerinde de satış işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işi yapmak isteyen şehit ve gazi yakınlarına da belediyeler tarafından daha kolay izin verilmektedir. Bazı bakkal ve marketler bayilik hizmeti vermektedir. Seyyar satıcılık yapmak istemiyorsanız bu da iyi bir iş fikri olacaktır.

Belediyeler tarafından gerekli izinleri aldıktan sonra kendinize bir simit tezgahı ya da arabası almanız gerekir. Ancak hijyen en çok imtina etmeniz gereken konu olmaktadır. Yatırım maliyetleri de gözden kaçırılmamalıdır. Şayet bölgede tezgahını kiralamak isteyen biri var ise onla da anlaşma sağlayabilirsiniz. Satışların bölgemizde camekanı olan araçlar ile yapıldığı görülmektedir. 1000 TL ile 4000 TL arasında bir yatırım maliyeti olacağından dolayı bu tutarı hazır etmeniz gerekmektedir.

seyyar-satılan-ürünler
Seyyar satılan ürünler

Simitlerin fiyatları 1 TL, 1,5 TL olmaktadır. 1,5 TL’ den günde 300 simit sattığınızı farz edersek 450 TL kazanırsınız. Fırın ile de 1 TL’ ye anlaşma sağlamış olsanız yine cebinize 150 TL kalacaktır. Bu anlamda karlı olduğunu söylemek mümkündür. Ancak satışlar tamamen izin aldığınız bölge ile doğru orantılı olmaktadır. İşlek caddelerde, insan ve araç sirkülasyonunun yoğun olduğu yerlerde çok para kazanmanız mümkün olacaktır.

Seyyar satıcılık hala eskimeyen bir meslek olarak karşımıza çıkmaktadır. Satacağınız ürünleri belirledikten sonra belediyelerden izin alarak ve kendinize bir araç temin ederek izin verilen noktalarda satışlara başlayabilirsiniz. 10 Bin TL. Sermaye ile Yapılacak İşler isimli içeriğimizi inceleyerek düşük maliyetle kurabileceğiniz işler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Yerine göre değişiklik gösterse de Büyük şehirlerin kalabalık yerlerinde;

  • Seyyar mısır satıcısı Günlük 750-1.000 TL
  • Simitçi günlük Günlük 1.000-1.500 TL
  • Seyyar kıyafet satıcısı Günlük  1.000-1.500 TL

para kazandığını biliyor muydunuz?

YORUMLAR

  1. Ahmet dedi ki:

    Simit kaç para haberin var mı senin?