Oto Yıkama Açmak İçin Devlet Destekleri 2023

02.01.2023
Oto Yıkama Açmak İçin Devlet Destekleri 2023

İş kurmak isteyenler için oto yıkama açmak iyi bir iş fikri olabilir. Ancak iş kurmak için gerekli olan prosedürleri bilmek, proje çizmek ve bir iş planı hazırlamak gerekmektedir. Oto yıkama açmak için öncelikle belediyeden ruhsat almak gerekir. Yatırım yapmak için de finansal kaynağa ihtiyaç vardır. Banka kredileri yolu ile ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz gibi Kosgeb’ in iş planı hazırlayanlara verdiği desteklerden de faydalanabilirsiniz. Bir süre sonra yatırımınız kara dönüşecek ve ciro elde etmeniz mümkün olacaktır.

Oto Yıkama Ne Kadar Kazandırır?

Oto yıkama açmak girişimcilerin sıklıkla düşündükleri iş fikirlerinden biridir. Ülkemizdeki trafik durumu neden bu fikrin düşünüldüğünün kanıtıdır. Çünkü araç sayısı çok fazladır. Bu sebeple hemen hemen her mahallede en az 1 tane oto yıkamaya rastlamak mümkündür. Oto yıkama kar elde edeceğiniz bir sektördür, tabi belirli şartlar dahilinde. İnsanların bir çoğu arabanın dış temizliği için akaryakıt istasyonlarında bulunan yıkama aparatlarını tercih etmektedir. Çünkü su haznesine 1 TL attığınızda aracınızı yıkamaya yetecek kadar size su sağlanır. Eğer köpük işlemi yapmak istiyorsanız onun da maliyeti 1 TL’ dir. Yani 2 TL’ ye aracınız pırıl pırıl olur.

oto-yıkama-açmak
Oto yıkama açmak karlı bir iş fikridir.

Ancak kendinizin yıkamasını gerektiren durumlar ve akaryakıt istasyonları da vardır. Bu sebeple bazı kişiler tarafından tercih edilmez. Oto yıkama açmak isteyenlerin dikkat edecekleri nokta benzin istasyonlarının yakınına oto yıkama açmamak olmalıdır. Normal standartlarda bir oto yıkamacı aracın iç ve dış temizliği 30 TL‘ ye yapmaktadır. Günde 20 aracın yalnızca iç ve dış temizliğini yapsanız zaten 600 TL kazanırsınız. Yani gerekli koşulların sağlanması dahilinde oto yıkama kazanç sağlayacağınız bir iştir. Eğer lüks bir muhitte iseniz 75 TL- 100 TL fiyatlara da iç- dış temizlik yapabilirsiniz. Oto yıkamada iç- dış yıkamanın yanı sıra yapılan pek çok uygulama vardır.

  • Detaylı iç temizliği
  • Motor temizliği
  • Koltukların temizliği
  • Kaput koruması
  • Pasta-cila
  • Çizik silme işlemi
  • Araç kaplama
  • Seramik kaplama gibi uygulamalar da yapılmaktadır.

Örneğin kaporta yüzeyinin temizliği 200 TL’ dir. Koltukların temizliği ise 150 TL’ dir. Hizmet yelpazenizi genişleterek kazanmanız mümkündür. Ancak mevsimsel olarak sektörde dalgalanmalar olmaktadır. Kış aylarında araç yıkatanların sayısı yok denecek kadar azdır.

İş fikri arayanlar için cafe açmayı önerebiliriz. Üstelik bu iş için de devlet tarafından maddi destek sağlanmaktadır.

Proje Çizimi ve İş Planının Hazırlanması

Oto yıkama yapılacak yerin belirlenen fiziki şartlara uygun olması gerekmektedir. Bu şartlar 5 araç sığacak kadar otoparkın olması ve en az yıkama alanının 100 metrekare olmasıdır. Araçlarını yıkatmaya gelen ve beklemek isteyen müşterileri ağırlamak için bir bekleme alanı oluşturulmalıdır. Oto yıkama denetimlere açık olmalıdır. Yangın konusunda gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Çalışan personelin kıyafetleri toplumda belirlenen genel ahlak kurallarına uygun olmalıdır. Su kartlı sistemden sağlanmalı, atık suyun tahliyesi için gerekli önlemler alınmalı  ve giderlerin yapılması gerekmektedir. Çevrede herhangi bir rahatsızlık oluşmaması adına gerekli önlemler alınmalıdır. Yerleşim alanlarında evlerin en az 50 metre uzağında olma kuralı konulmuştur. Yapı kullanma izni yoksa bu alanlarda oto yıkamanın açılmasına izin verilmeyecektir.

oto-yıkamacı
Oto yıkama açmak için belirlenmiş fiziki standartlar vardır.

Oto yıkama için belediyelerden ruhsat almak biraz zordur. Tüm kriterler dikkate alınmaktadır. Yıkama yapılan alanın zemin ve duvarlarının su geçirmez maddeler ile kaplanması gerekiyor. Oto yıkamalar için belirlenen yaz saati ve kış saati uygulaması söz konusudur. Kışın saat 20:00′ a, yazın ise 21:00′ a kadar açık olmasına izin verilmiştir. Yani uzun ve yoğun çalışma saatleri söz konusudur. Mekan seçiminin önemli olduğunu söyledik. Araç girişinin mümkün olduğu bir dükkan tercih edilmelidir. Ayrıca rekabet şartlarının da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Yakınlarda oto yıkama varsa bir müşteri çevresi olacağından ötürü sizin o bölgede tutunmanız oldukça zor olacaktır. Mekan tercihinde bulunurken iyi bir çevre araştırması yapmalısınız ve iş potansiyeli hakkında bilgi almalısınız.

Sektör konusu farketmeksizin ticarette dikkat edilmesi gereken bazı konular ve cevaplanması gereken bazı sorular vardır. Bu sorulara cevaplar arayarak kendinize bir iş planı hazırlamanız daha mantıklı olacaktır. Oto yıkama dışında farklı bir iş fikri arayanlara önerimiz lokanta açmak olabilir. Lokanta için de gerekli olan finansman Kosgeb tarafından sağlanmaktadır.

  • Lokasyon tercihinde bulunurken nelere dikkat etmeliyim? Nasıl bir mekan seçmeliyim? Seçtiğim yerde iş yapabilme potansiyelim nedir?
  • Karakter olarak bu işi yapmaya uygun muyum? İkna kabiliyetim var mı? Ticaretten anlıyor muyum? Uzun saat süren çalışma koşullarını göze alabilecek miyim?
  • Hedef kitlem kim olacak? Müşteri potansiyelim ne durumda?
  • Sıfırdan proje çizerek mi bir oto yıkama açacağım? Yoksa daha önce oto yıkama olarak kullanılacak yerleri mi devir almalıyım?
  • Marka değeri yüksek olan ve kar elde edeceğim bayilik hizmeti veren firmalar ile mi görüşmeliyim?
  • Bulduğum yer ruhsat almak için elverişli mi? Yapı kullanma izni var mı? Ruhsat almak için gerekli olan evraklarım tam mı? Bu evrakları hangi kurumlara ibraz etmem gerekiyor?
  • İş yeri açma izni kimden alınıyor?
  • Vergi levhası alacak mıyım?
  • Su tahliyesini nasıl sağlayacağım?
  • Gerekli ekipmanın fiyatları neler? Bu ekipmanlar bana kaça mal olur? Finansal kaynağı nereden bulacağım?
  • Destekleme ödemesi alabilir miyim?
  • İş planı hazırlarken nelere dikkat etmeliyim?
  • Fiyat politikamı neye göre belirlemeliyim?

Tüm bu sorular hem iş kurma aşamasında hem de iş planı hazırlama aşamasında işinize yarayacaktır. İş planınızda ilk bölümde kendi tanıtımınızı yapın. Özelliklerinizi, neden bu işi yapmak istediklerinizi belirleyin. İkinci bölümde ise iş hayalinizi anlatmaya başlayın. Mekan tercihlerinizi, oto yıkamanızda hangi işlemleri yapacağınızı, hedef kitlenizi belirtin. Kendinize kısa, orta ve uzun vadede hedefler belirleyin. Misyon ve vizyonunuz olsun. Son bölümde ise hangi işlemin ne kadar olacağını belirleyin. Kendinize 3-5 yıllık hedefler koyun ve tahmini giderlerinizi yazın.

oto-yıkama-açma
Oto yıkama açmak için gerekli izinlerin alınması gerekir.

Ruhsat Almak İçin Gerekli Evraklar

İş yeri açmak isteyenlerin birçok kurumu ziyaret etmeleri gerektiğini belirtelim. Gidilecek ilk kurum bağlı olunan Vergi Dairesi’ dir. Çünkü iş kuranlar teknik olarak vergi mükellefi olurlar.

Ruhsat Almak İçin Vergi Dairesi’ ne teslim edilecek belgeler;

  • T.C. Kimlik fotokopisi
  • Adres bildirim belgesi
  • Dükkan kira ise kira kontratı, sizin ise tapusunun fotokopisi
  • İşe başlama formu

Bildirim formunun doldurularak teslim edilmesi gerekmektedir. Yoklama memuru evrakları inceleyerek herhangi bir eksiklik ya da yanlışlık olmaması koşulu ile vergi levhasını verir.

Belediyeye ise İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereğince yine belediyeden alınacak olan iş yeri açma bildirim formunun doldurularak teslim edilmesi gerekir.

Meslek Odasına Kayıt için;

  • Gerekiyor ise ustalık belgesi
  • 3 tane vesikalık fotoğraf
  • T.C. kimlik belgesi
  • Vergi dairesine kayıt yapıldığını gösteren belge gerekmektedir.

Esnaf ve Sanatkar Sicili için;

  • T.C. kimlik belgesinin fotokopisi
  • Adres bildirim belgesi
  • Harcın ödendiğini gösteren belge
  • Ustalık belgesi
  • Vergi levhasının fotokopisini ibraz etmeniz gerekmektedir.

Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’ ndan iş veren ve çalışan girişlerinin de yapılması gerekmektedir.

iç-yıkama
İç dış temizliğinin yanı sıra pasta cila hizmeti de verebilirsiniz.

Oto Yıkama Malzemeleri ve Maliyetleri

Oto yıkamada kullanılmak üzere alınacak pek çok malzeme vardır. Bunlar elektronik eşyalar olabileceği gibi, temizlik malzemeleri ve kimyasallar da olabilmektedir. Öncelikle yüksek basınçlı bir yıkama makinesine ihtiyacınız olacak. n11.com‘ da bulunan yıkama makinelerini inceleyebilirsiniz. Bu makinelerin maliyeti 3-5 bin TL civarındadır. Köpüklü yıkamalar için ise köpük püskürtme makinesine ihtiyaç vardır. 1000 TL’ ye bu makineyi de alabilirsiniz. 2 bin TL civarında bir rakama da kompresör almanız gerekmektedir. Koltuk ve iç temizlik için elektrik süpürgesine ihtiyaç vardır. Islak ve kuru çekim özelliği olan bir süpürge tercih etmeniz iş için daha elverişlidir. 2-3 bin TL’ ye uygun markaların süpürgelerini satın alabilirsiniz. Koltuk temizliği için buharlı bir yıkama makinesine ihtiyaç vardır. Bu makineleri 2 bin TL’ ye alabilirsiniz. Temel makineler bunlardır. Ancak ihtiyaç duyacağınız diğer malzemeler, köpük püskürtme makinesi için lazım olacak köpük, kokular, temizlik malzemeleri, bez, fırça, pasta ve cila için gerekli olan malzemeler, parlatıcılara ihtiyaç vardır. Kurumsal olarak tanıtımınızı yapmak için hediyelik eşya almanız ve kartvizit bastırmanız gerekmektedir. Oto yıkamaların en dikkat çekici unsuru kağıt paspaslarıdır. Bu nedenle paspaslar için güzel bir tasarım yaptırabilirsiniz. Elektronik malzemeleri 15 bin TL.’ ye, kimyasalları ve temizlik aparatlarını ise  5-6 bin TL’ ye alabilirsiniz. Malzeme olarak toplamda 20 bin TL masraf yapmanız kafi olacaktır.

Ancak sıfırdan bir kurulum yapmak istemiyorsanız bayilik veren firmalar ile de görüşebilirsiniz. Çoğu marka değeri ve kardan pay talep etmemektedir.

  • Autowax
  • WEMAX
  • Arexons
  • Autoclub
  • Ziwbax
  • Otosauna gibi firmalar bayilik vermektedir. Bu firmalar ile anlaşarak 20-30 bin TL tutarında bir maliyetle kurulum işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

KOSGEB Destekleri

Gelelim finansal kaynağı nereden elde edeceğimize. İhtiyacımızı banka kredileri yolu ile görebileceğimiz gibi KOSGEB desteklerinden de faydalanarak finansal kaynak elde etmeniz mümkündür.

oto-yıkama
Oto Yıkama açmak için gerekli olan Kosgeb nace kodları

KOSGEB girişimcileri NACE kodları adını verdiği kodlar ile desteklemektedir. Ödeme alabilmeniz için kurmak istediğiniz işin desteklenen sektörler arasında olması gerekir. KOSGEB girişimcileri pek çok alanda destekleyen, desteklemek adına hibe ve kredi sunan bir kuruluştur.

Kuruluş Desteği

  • Gerçek kişi işletme 5.000 TL, 
  • Sermaye şirketi işletme 10.000 TL ve

Performans Desteği olarak

Birinci Performans Döneminde;

  • – 180-539 gün ise 5.000 TL.
  • – 540-1079 gün ise 10.000 TL.
  • – 1080 ve üstü gün ise 20.000 TL.

İkinci Performans Dönemi;

  • – 360-1079 gün ise 5.000 TL.
  • – 1080-1439 gün ise 15.000 TL.
  • – 1440 ve üstü gün ise 20.000 TL.

Sertifika Desteği

  • 5.000 TL olmak üzere;

Geri ödemesiz toplamda 60 bin TL destekleme ödemesi yapılmaktadır. İşletmenin kurulum tarihinden itibaren 2 yıl içinde alınacak olan makine, personel ve kira giderleri için geri ödemeli ve teminatlı olarak toplamda  destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ödeme yapılabilmesi için online uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak gerekmektedir. Bu kurslar ücretsizdir ve herkesin katılımına açıktır. Yeni girişimci desteği hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

İş planı hazırlamak dahilinde KOSGEB’ e başvurabilir ve yeni girişimci desteğinden yararlanarak işinizi kurabilirsiniz. Projeniz kabul edildikten sonra kuruma kayıt yaptırmanız ve taahhütnameyi onaylamanız gerekmektedir. Yeni işinizin hayırlı olmasını dileriz. 🙂

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.