Küçükbaş Hayvan (Koyun Keçi) Günlük Yem Maliyeti 2023 Hesaplaması

02.01.2023
Küçükbaş Hayvan (Koyun Keçi) Günlük Yem Maliyeti 2023 Hesaplaması

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin kuracağı işletmelerin masraflarının büyük bir bölümü yem konusunda olmaktadır. Bu alanda faaliyet göstermek isteyenlerin maliyet hesaplaması yapması gerekmektedir. 1 koyunun günlük masraflarının ne kadar olduğu bilinmez ve yıllık maliyet hesabı yapılmazsa işletmenin kar elde etmesi pek de mümkün olmayacaktır. Maliyeti düşürmek isteyenler koyun yemlerini kendileri de hazırlayabilir. Bu konuda bilgi alınabilecek pek çok hayvan forumları bulunmaktadır. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği karlı bir iştir. Ancak yetiştiricilik konusunda fizibilite raporlarının hazırlanması gerekmektedir. Sizler için maliyet hesaplaması yapacağız.

Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak herkesin harcı değildir. Bu konuda bilgi ve tecrübenizin olması gerekmektedir. Hayvancılık yapacak olanların sektöre ilk olarak küçükbaş hayvancılık alanından başlamaları gerektiği söylenmektedir. Çünkü bu sektör büyükbaş hayvancılığa göre yatırım konusunda daha az maliyetli olmaktadır. Bu işten kar elde etmek isteyenlerin en az 100 baş hayvanla işe başlaması gerekmektedir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak için pek çok sebep bulunmaktadır. Hayvanlar kasaplık faaliyetlerinde kullanılabileceği gibi, süt ve yapağı konusunda da kullanılabilmektedir. Ayrıca koyun gübresi bahçe ve sera faaliyetlerinde kullanılmakta ve yüksek verim elde edildiği bilinmektedir.

Küçükbaş hayvancılık nasıl yapılır isimli içeriğimizden konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yetiştiricilik yapmak için alan seçiminde bulunduktan sonra hayvan ırklarının seçimine de dikkat etmek gerekmektedir. Bazı hayvanlar kombine ırk olduğu gibi bazılarından yüksek et verimi edilmektedir. Bazıları ise süt verimi almak için kullanılabilmektedir. Yetiştiricilik yapılacak olan ağılın fiziki şartlarının ise bulunulan bölgeye göre belirlenmesi gerekmektedir. Yani aslında işe başlamadan evvel tüm detayların düşünülmesi gerekmektedir. İşletmeden kar sağlamanın yanı sıra, ilk olarak işletme giderlerinin hesap edilmesi gerekmektedir. Gider kalemlerini en büyüğü ise yem maliyetleri olmaktadır. 

Küçükbaş Hayvan Yemi

Küçükbaş hayvanların beslenmesi verimli olmaları açısından en çok dikkat edilmesi gereken konudur. Hayvanlar gerekli olan enerjiyi, vitamin ve proteini bu yemlerden alırlar. Bu amaçla hayvanlar için oluşturulmuş ve hayvanların fizyolojik dönemleri dikkate alınarak hazırlanmış olan pek çok yem çeşidi bulunmaktadır. Kuzu büyütme yemi, kuzu besi yemi, toklu besi yemi, koyun süt yemi ve keçi süt yemi olmak üzere pek çok yem çeşidi piyasada mevcuttur. Hayvanların bu yemleri yedikten sonra sindirebilmeleri için suya da kolayca ulaşabilmeleri gerekmektedir. Yem konusunda diğer önemli olan husus ise hayvanların günlük yem miktarlarının iyi ayarlanmasıdır.

Tarım Kredi Kooperatifi büyükbaş küçükbaş Yem Fiyatlarını inceleyebilirsiniz. Kurum tarafından küçükbaş hayvan yemleri piyasa fiyatının altında satılmaktadır. Küçükbaş hayvan ırk seçiminin yukarıda çok önemli olduğundan bahsettik. Ancak dikkat edilen tek nokta bu değildir. Çünkü kaliteli ırkların uygun bakım şartları sağlanmadığında yüksek verim elde etmek adeta bir hayal olabilir. Bu sebeple yem çeşidine dikkat etmek gerekiyor. Fiyatları yüksek olan yemler kaliteli anlamına gelmemektedir. Bildiğiniz ve güvendiğiniz yemleri almanız ve bu yemlerin hayvanlar üzerindeki verimliliklerini test etmeniz gerekmektedir.

Küçükbaş Hayvan Yemi
Küçükbaş Hayvan Yemi

1 Koyunun Günlük Masrafı

Yem giderleri hayvancılığın en önemli maliyet kalemidir. Küçükbaş hayvancılık yapacak olanların yaylım adı verilen konuya önem göstermesi gerekmektedir. Meradan elde edilecek olan otlar sayesinde yem giderlerinden de bir nebze olsun kurtulunmuş olacaktır. Ayrıca küçükbaş hayvancılıkta işin ehli olan bir çobana da sahip olmak gerekmektedir. Ağıllar meraların olduğu bölgelere kurulmalı ve mera yönetimine özen gösterilmelidir. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalar hep bu yönde olmaktadır.

Yaylıma çıkan hayvanların daha verimli olduğu söylenmektedir. Çıkmayacak olanlar için ise ağılların iyi havalandırılması gerekiyor. Yayılmayan hayvanlarda bazı sağlık problemlerinin oluşabileceği söylenmektedir. Kuzu ve koyunlara kendi yapacağınız kesif yemler sayesinde maliyetleri düşürmeniz mümkün olacaktır. Ayrıca kaba yem de çiftçilerimiz tarafında üretilebilir. Oluşturulan fazla yemlerin ise uygun alanlarda depolanması gerekmektedir. Koyun yetiştiriciliği yapmak bu anlamda karlı işlerden bir tanesi olacaktır. 1 ineğin günlük yediği yem miktarı ile bir günde 5- 6 adet koyun beslenebilir. 

Hesaplama yaparken kaba ve kesif yemlerin ayrı ayrı düşünülmesi gerekmektedir. Kaba yem olarak yonca ve fiğ kullanılabileceği gibi kaba yem olarak ise buğday ve arpa kullanılabilecektir. Kesif yemin 1 ton fiyatı 1400 TL olsun. Yoncanın ton fiyatını ise  1000 TL olarak düşünelim. 70 kilogramlık bir koyunun yiyebileceği kaba yem miktarının 1050 gr, kesif yem miktarını ise 490 gr olarak hesaplayalım. Toplamda bir hayvanın günlük olarak yiyebileceği yem miktarı 1540 gr olacaktır. 

Fiyat hesaplaması yaptığımızda bir koyunun günlük yiyeceği yem tutarı 1,7 TL olacaktır. Bir hayvan bir ayda 46 kilogram yem tüketecektir. 1,7*30′ dan aylık yem tüketimi 51 TL olacaktır. Yıllık olarak ise bu miktar 612 TL olacaktır. İşletmenin 100 koyunluk bir işletme olduğunu farz edersek yılda 100*612 = 61 bin 200 TL yem giderimiz olacaktır. Bunun yanı sıra koyunlar yine iklim koşullarına bağlı olmak üzere günde 3 litre su tüketimi yapabilmektedir.

Tabi bu yem miktarları hayvan cinslerine göre değişiklik gösterebilir. Kombine ırk olarak kullanılan Romanov koyununun günde 1 kilogram ot yemesi ve 500 gr yemle takviye edilmesi gerekmektedir. Hazır alınan yemler 50 kilogramlık çuvallarda satılmakta ve  fiyatları ortalama 70 TL olmaktadır. Yani bir çuval yem 1 koyuna 100 gün yetebilir. Yemin kilogramı 1,4 TL’ ye gelmektedir. Yani hayvanların günlük tüketecekleri yem tutarı 0,7 kuruş olmaktadır. Ayda ise 21 TL yem yerler. 21*12′ den 252 TL yem masrafı olacaktır. Tabi bu hesabın doğru olabilmesi için o bahsettiğimiz 1 kilogramlık yem için uygun büyüklükte meranın olması ve hayvanların otlatılması gerekmektedir. 1 dekar alan 10 koyunun otlaması için uygun olmaktadır. 

Koyun Yemi Nasıl Hazırlanır?

Maliyetlerin düşürülmesi için hayvanları merada otlattıktan sonra kalan yem ihtiyaçları için siz de yem hazırlayabilirsiniz. Bu hazırlık işlemi için doğal ve kendi ürettiğiniz ürünleri kullanmanız durumundan maliyetten ciddi oranlarda kar sağlayabilirsiniz. Kullanılacak malzemeler, ayçiçeği küspesi, soya küspesi, arpa, mermer tozu, vitamin ve katkı mineraller, pamuk tohumu küspesi ve tuz olacaktır. Tabi bu ürünlerin katılması da belirlenen oranlara göre olacaktır.

Küçükbaş mı büyükbaş mı karlıdır diye merak edenler içeriğimizden yaptığımız örnek hesaplamaları inceleyebilirler.

Tabi verilecek olan bu yemlerin de hayvanların bulundukları dönemlere uygun olarak verilmelidir. Örneğin besiye alınacak bir konuya hemen besi yemi vermek doğru değildir. Hayvanların sindirim sistemleri hassastır. Bu dönemde kuzu büyütme yemine besi yemi karıştırılarak verilmelidir. Hayvan yeme alıştırıldıktan sonra büyütme amaçlı verilen yem kesilir. Yine besiye alınacak olan hayvanları ele alırsak besiye alınma dönemlerinde hayvanlar sütten kesilmektedir. İki yemin hayvana verilmesi sindirim sisteminde çeşitli sıkıntılara sebep olacağından, besiye başlanılan tarihten 15 gün sonraya kadar bu yemler verilebilir.

Koyun yemi nasıl hazırlanır
Koyun yemi nasıl hazırlanır?

Erkek kuzuların beslenmesi de farklıdır. Erkek kuzuların et yapma özellikleri dişi kuzulara göre daha fazla olmaktadır. Besiye çekilme durumu erkek hayvanlarda daha yüksek oranlarda olmaktadır. Bu amaçla besiye çekilecek olan koyunların erkek olmasına özen göstermek gerekecektir. Küçükbaş hayvanların bakımında en çok merak edilen konulardan bir tanesi hayvanlara ot mu yoksa saman mı verilmesi gerektiğidir. Küçükbaş hayvan besiciliği konusunda hayvanların otlaması için uygun mera alanlarının olması gerektiğinden söz ettik. Bu nedenle cevabımız elbette ki ot olacaktır. Otta bulunan protein ve vitamin miktarı samana göre daha zengin olmaktadır. 

Masrafları karşılamak için koyun kredisi alabilir, hem canlı hayvan alımı, hem de ağı ve gerekli ekipmanları alabilirsiniz. Yem giderlerinden muaf olmak isteyenler bahsettiğimiz malzemeleri kullanarak yem üretimi yapabilirler. Hayvanlara verilecek olan yem miktarlarının iyi ayarlanması gerekmektedir.

Çok yem yemek ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Zaten uzmanlar tarafından önerilen konu mera alanlarının yeterli olması halinde ek bir yeme gerek olmadığı yönündedir.

YORUMLAR

  1. Feridun akyel dedi ki:

    Merhaba
    Hocam yoncanın kilosu 5000 -6000 TL arasında
    yemin ton fiyatı 8000TL ortalama dır
    Hesabımızı bu rakamlardan yapmanız gerekiyor
    Bu fiyatlardan hesaplarsak günlük maliyet 9.5 TL dır 9.5 * 365 =3465 TL yapmaktadır
    Bu işi yapacak olan insanları yanlış yönlerdirmeyelim. Yavru kuzunun yediği hariçtir.
    Bu tabii diğer masraflar haric veteriner ilaç,çoban,elektirk,su,kırık, dökük masraflati yok,bir Branda aliyorusun 1000tl
    Hangi kardan bahsediyorsunuz.
    Mera mi kaldı var olan mera sanayi oldu merayi bırak bu iş için ayakta durmaya çalışan hayvanciya yol bile yapılmıyor.
    Hayvancılık karlı deyip yatırımcıyı kandırmayalım