Köyde Tavuk Yetiştirmek İsteyen Çiftçilerimize Tavsiyeler

05.01.2023
Köyde Tavuk Yetiştirmek İsteyen Çiftçilerimize Tavsiyeler

Köye yerleşerek tavuk çiftliği mi kurmak istiyorsunuz? Yumurta tavuğu, gezen tavuk yetiştiriciliği gibi çok çeşitli faaliyet alanlarına başlayabilirsiniz. Tavuk yetiştiriciliği maliyetli olsa da tavuk çiftliğinin kazancı da bir o kadar fazladır. Ayrıca devlet vatandaşlarımıza bu konuda destek olmaya devam etmektedir. Genç çiftçi projesi kapsamında verilen desteklerden bir tanesi de kanatlı sektörü olmaktadır.

Ülkemizde köylerden şehirlere yoğun bir şekilde göç olmaktadır. Özellikle genç nüfus köylerde yok denecek kadar az kalmıştır. Köyler, emekli ve yaşlı insanların yaşam alanı olmaya yüz tutmuş bulunmaktadır. Kimse memleketini köyünü terk ederek şehrin gürültüsüne, kirli havasına gitmek istemez. Fakat işsizlikten doğan geçim sıkıntısı nedeni ile ailesinin ihtiyaçlarını karşılayamayan ve isteklerine karşılık verememekten dolayı geniş iş sahası olan büyük şehirlere göç etmek zorunda kalınıyor. Şehirlerde ne kadar rahat bir yaşantısı olmasa da insanların maaş ve sigortası olması rahatlatıcı sebep olabiliyor. Devletimizin son zamanlarda çiftçilerimize sağladığı avantajlar ve kolaylıklar sayesinde köyde kalan kişiler için yeni umutlar doğmuştur. Çeşitli destekler, kredi imkanları ve ödeme kolaylıkları devletin çiftçilere sağladığı imkanlardan sadece birkaçı olmaktadır.

Köyde Tavuk Yetiştirmek İsteyenlere Tavsiyeler
Köyde Tavuk Yetiştirmek İsteyenlere Tavsiyeler

Köyde Tavuk Yetiştirmek İsteyenlere Tavsiyeler

Arkasında bir güç ve destek olduğunu hisseden köylü kafasındaki planları rahat bir şekilde yapmaktadır. Bunlardan birisi de Köyde Tavuk Yetiştirmek isteyenlere verilen destektir. Günümüzde artık insanlar doğal ve sağlıklı bir şekilde beslenmek istiyor. Köy tavuk eti ve köy yumurtası çok popüler olmuş durumda. Tavukçuluk sektörü hızla gelişmekte ve ilerlemektedir. Kolay ve satım gücü çok olduğu için tercih edilebilir bir meslektir tavukçuluk. Kar oranı oldukça yüksektir. Vitamin bakımından oldukça zengin sağlık açısından da faydalı olduğu için vazgeçilmez bir üründür. Ve talep çok olduğu için iyi ve akıllı bir şekilde yapıldığı takdirde bol kazançlı bir iştir.

Yumurta Tavukçuluğuna Başlamak (Civciv Dönemi)

Öncelikle iyi bir yumurta tavukçuluğu için sağlıklı civcivler elde etmemiz gerekmektedir. Bunun için civcivleri güvenilir, Tarım Bakanlığınca ruhsatlandırılmış, denetimli ve sertifikalı yerlerden temin etmeliyiz. Kümes içi ve çevresi belli aralıklarla güzelce temizlenmeli ve kireçlenmelidir. Kümesten çıkan atıkların mümkün olduğunca uzağa taşınması tavukların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bu durum koku oluşumunu da önlenmiş olur. Aynı işlemi kümese yeni civciv getirildiğinde de uygulamamız gerekir yani kümes zemini süpürüldükten sonra suyla yıkanmalı ve kireçle dezenfekte edilmelidir. Tavuklardan iyi yumurta verimi alabilmek için kümesin havalandırması, ışıklandırılması ve sıcaklık seviyesini ayarlamak yumurtlamayı elverişli hale getirecektir. Civciv sıcaklık seviyesi 32 ile 35 derece iken, kümes sıcaklığı 26 ile 27 derece olmalıdır. Civciv döneminde temizliğe çok dikkat edilmesi gerekir. Civcivleri sevk eden arabadan tutun taşıyan kişilere kadar herkes dezenfekte olmalıdır. Gerekli olmayan durumlarda kümese görevliler hariç kimsenin girmemesi daha uygun olacaktır. Kümesin girişinde toplam civciv sayısı, ölen civcivler, yem tüketimi, aşılar ve kullanılan ilaçlar planlı bir şekilde yazılmalıdır. Yani kümes kontrol kartı olmalıdır.

Piliç Dönemi
                                  Piliç Dönemi

Piliç Dönemi

Piliçler artık yumurtlamaya hazır hale geldiğinde yani 16-18 haftalık olduklarında büyütme kümeslerine veya kafeslerine alınmalıdır. Kümes taşımanın itinayla yapılması gerekli ortam ve şartların uygun olması gerekir. Taşıma işlemi karanlık ve serin bir zamanda yapılırken aynı zamanda tavuklarda stres oluşturmadan yapılmalıdır. Tavuklarda stres ve yer değişikliği verimi düşüren sebepler arasındadır. Tavukların yumurtlaması için yeterli sıcaklık, ışık ve doğru beslenme önemli faktördür. Aydınlatma yumurtanın artışı ve ağırlını etkiler. İyi bir verim için basit görünen bu altın kuralları uygulamamız gerekir. Yumurta tavukçuluğunda kümes sistemleri 3 çeşittir:

  • Izgara Sistemi
  • Yer Tavukçuluğu Sistemi
  • Kafes Sistemi

Ülkemizde çoğu tavuk üreticisi kafes sistemiyle yumurta üretmektedir. Kafes sistemi daha avantajlı olmakla beraber ister kafeste, ister yerde büyütülmüş olsun piliçler 16-18 haftalık olduklarında kafeslere koyulurlar.

Kafeste yumurta tavukçuluğunun avantajlarını sıralayacak olursak eğer;

  • Yumurtalar daha temiz olur.
  • Yumurtalar daha ağırdır.
  • Altlık sorunu olmaz.
  • Tavukların bakımı daha kolaydır.
  • İş gücü daha azdır.
  • Tavuklar gezmedikleri için yemden yararlanmaları daha yüksektir.
  • Düzenli kafeslerde oldukları için ölüm oranı daha azdır.

Kafes tavukçuluğunun dezavantajlarını sıralayacak olursak;

  • Çatlak yumurta sayısı fazla olur. (Kafes içinde kalıp oldukları yere yumurtlamak zorunda kaldıkları için)
  • Kafes altında biriken gübreyi sıklıkla değiştirmek temizlemek gerekir.
  • Biriken gübre temizlenmezse tavuklar hastalıktan ölebilir.

Yumurta tavukçuluğunda başarılı sayılabilmek için;

  • Yıllık yumurta veriminin ortalama rakamı tavuk başına 280 ile 285 adet yumurta olmalıdır.
  • Kırık yumurta ortalamasının oranın ise %2 yi geçmemesi gerekmektedir.

Etlik Piliç Yetiştiriciliği

Tavuk eti üretiminin daha kolay ve hızlı olması kırmızı ete göre fiyatının daha uygun olması beyaz ete talebin daha çok olmasında önemli rol oynamaktadır. Maliyet oranın düşük olması da avantaj olmaktadır.

Üretim Nasıl  Olur?

Etlik piliç üretmek isteyen üretici ya bağımsız bir şekilde yada çeşitli firmalarla anlaşarak işe başlar. Kesim, paketleme ve pazarlama üretici için zor olabilir. Bunun için entegre firmalarla anlaşarak piliç kesim aşamasına gelene kadar bakıp anlaştığı tesise vererek kesim, paketleme ve pazarlama işleriyle uğraşmaz.

Bu işe başlamak için öncelikle üreticinin kümesi olmalıdır. Yumurta tavuğu yetiştirmesindeki gibi  temizlik dezenfekte çok önemlidir. Ortamın sıcaklık ve nem ayarı uygun bir şekilde ayarlanmalıdır. Yem ve suları kontrol edilerek temiz ve düzenli bir şekilde verilmelidir. Uygun koşullarda yetiştirilen tavuklar 5 ile 7 hafta arasında kesime hazır hale gelir. Kesim işlemi öncesi yapılması gereken işlemler;

  • Kesimden 2 saat önce su verilmez. 8-10 saat öncesi yem verme işlemi bırakılmalıdır.
  • Taşıma işlemi sırasında piliçler kafeslere dikkatli bir şekilde koyulmalıdır.

Tavuk yetiştirirken ister yumurta tavuğu ister etlik tavuk olsun civcivleri güvenilir, denetimli olan yerlerden almak gerekir. Temizlik, düzen ve dikkat gerekmektedir. İş gücü az getirisi çok olan bir iştir. Tavuk yetiştiriciliği popülerliğini yitirmeyecek bir meslektir. Ayrıca salma tavukçuluk hibesi alarak da işletmenizi kurabilir ve kazanç elde etmeye başlayabilirsiniz.

Tavuk Çiftliğine Devlet Desteği
    Üretim nasıl olur?       

Tavuk Çiftliğine Devlet Desteği

Gençlerimizin köylerde kalarak üretken bir birey olmaları için devletin gençlerin önünü açtığı Genç Çiftçi Projesi vardır. Bu projeyle birlikte 30 bin TL veya 50 bin TL tutarında hibe verilmektedir. Salma tavukçuluk yada organik tavukçuluk yapan çiftçiler için, elinizdeki sermayeye ilave olarak devletten hibe alarak bu işe harika bir başlangıç yapabilirsiniz. Ziraat bankası ve diğer bankalardan tavuk çiftliği kredisi alabilirsiniz. Kredi veren diğer bankaların listesi ise aşağıda yer almaktadır.

  • Şekerbank
  • İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Akbank
  • Qnb Finansbank
  • Denizbank
  • TEB
  • Garanti Bankası

Kümes Hayvancılığı Teşvikinden Kimler Yararlanır?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 18 yaş ile 65 yaş arasında olan tüm bireyler
  • Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan vatandaşlar (Kaydınız yok ise kayıt yaptırabilirsiniz.)
  • 3 yıl süre ile hayvancılıkla uğraştığını belgeleyen çiftçiler
  • Hayvancılık kayıt sistemine kayıtlı olan vatandaşlar

Bunun yanı sıra bu teşvikten yararlanmak için uygun koşulların sağlanması ve istenilen tavuk yada diğer kanatlı hayvan sayısının yeterli olması gerekir. Ayrıca IPARD programları dahilinde kümes hayvanları yetiştiriciliği konusunda da destek sağlanmaktadır. Bu desteklerden de yararlanabilirsiniz. Program 2020 yılına kadar devam edecektir.

YORUMLAR

  1. Ibrahim dedi ki:

    Hem civciv üretip ve kesilme sürecine
    Geldiği zaman. Ürettiğimiz piliç, tavukları
    Hangi firmalar alır.
    Bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz
    Teşekkürler

  2. Günter dedi ki:

    Yeni çiftçilik yapmaya başlayan yararlanamayacak mı yani?