KOSGEB Kira Desteği Ne Kadar? Nasıl Alınır?

03.01.2023
KOSGEB Kira Desteği Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Yeni bir işyeri açan vatandaşın en çok düşündüğü konulardan biride dükkan kirasıdır. Kiralık işyerleri günümüzde çarşı merkezlerinde 2 bin liradan başlayıp 100 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Kosgeb Girişimcilik Destek programı ile dükkan kirasını desteklemektedir. İşletme sahipleri yeni açacakları işyerlerinin kira giderlerini KOSGEB’den hibe olarak alabilirler.

KOSGEB’den Kira Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB’den yeni açılan işletmeler için dükkan kirasının alınması, girişimcilik destek programı dahilindedir. Bu program dahilinde hibe desteğinden yararlanmaya hak kazananlar işyeri kirasını da karşılayabilirler. Programın harcama kalemleri şunlardır;

Önce KOSGEB’e Başvurun, Sonra İşyerini Açın

Değişen bir kurala  göre, artık girişimci vatandaşlar, önce ön onay alacaklar, sonra iş yerlerini açacaklar. Onay aşamasında kuruluş başvuru sahibinin zarar etmesini engelleyecek önlemleri alacak ve eğer bu iş tutmayacaksa, onay vermeyecek. Bu sayede işyeri kira sözleşmesi imzalanmadan önce hibe desteğinin alacağını düşünerek işletmesini kuran vatandaşın zarar etmesine engel olunacak.

Önce KOSGEB'e Başvurun, Sonra İşyerini Açın
Önce KOSGEB’e Başvurun, Sonra İşyerini Açın

Esnaf KOSGEB’den Kira Desteği Alabilir mi?

Aktif olarak çalışmakta olan esnaflarımız e-Kobi kayıt işlemi sonrasında Kobi Bilgi Sistemine giriş yaparak, ekranlarında bulunan her türlü desteğe başvurabilirler. Bunların içerisinde işyeri kira desteği bulunan paketlerde mevcuttur. Bunun için en önemli şart, başvurulan destek paketinin şartlarını taşıyor olmaktadır. Örneğin onay almasa bile bu yıl sonuna kadar işletmesi açmış olan esnaf yine girişimci desteğinden istifade edebiliyor. Ancak onay almadan açılan işletmeler devre dışı bırakılıyor.

İşyeri Satın Alanlara Destek Veriliyor mu?

Gayrimenkul sahibi olmak amacıyla, işyeri satın alan vatandaşlarımıza KOSGEB destek paketi dahilinde herhangi bir yardımda bulunmuyor. Ancak vatandaş işyerini kendi imkanları ile satın almış ve bunun sonrasında kendi dükkanında bir proje geliştirerek, bu proje dahilinde başvurursa, o zaman durum başka! Verilen desteğin proje kalemlerinde geçerli olan tüm giderler için destek alınabiliyor.

Kosgeb tarafından İnovasyon arge ve endüstriyel uygulama destek programı adı verilmekte olan bu paket ile de, işyeri sahibi esnafa kira desteği sağlanıyor. Eğer işletme teknopark içinde ise 30 bin liraya kadar, teknopark dışında ise 24 bin liraya kadar KOSGEB kira desteği ödüyor. Hem inovasyon da, hemde endüstriyel paketinde bulunan bu desteğin miktarı ise %75 ile sınırlıdır.

KOSGEB desteklenene sektörler ve nace kodları arasında eğer işyerinizin faaliyet alanı mevcut değilse kira desteklemesini unutun.

Dükkan Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Dükkan kiralarken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • İşyerini kiralayan vatandaşın gerçek mülk sahibi olup olmadığına dikkat edin. Fatih Sultan Mehmet köprüsünü size satmasınlar.
  • Dükkanın büyüklüğü ve ileriye dönük olarak yapacağınız işe elverişli olması gerekir. Bakkal dükkanına simit fırını kurmayın.
  • Kontratı TL üzerinden imzalayın.
  • Kontrat yapmadan önce belediyeye giderek, dükkanda olması gereken kriterleri öğrenin. Belediye kabul etmezse, siz ne kadar beğenseniz de işiniz olmaz.
  • Eğer su, doğalgaz, elektrik işyeri sahibinin üzerine ise, siz sıfırdan üzerinize almıyorsanız, eski borçlarını mutlaka sorgulayın. KOSGEB’in eski borç desteği yok.
  • Her sene yapılacak olan yıllık kira artış bedelini kontrata yazdırın. İşletme sahibi sizi ikna etse de, işler iyi gidince kirayı misli misli arttırmasın.
  • Gereksiz yere hava parası ödemeyin. Bu hususta yasal olarak hiçbir hak talep edemezsiniz.
Dükkan Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Dükkan Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

KOSGEB lokanta iş planı örneği bağlantısını inceleyerek iş planı hazırlayabilir ve lokanta açmak için destek alabilirsiniz.

Dükkanı kiralamadan önce bu maddelere dikkat edin ve Kosgeb danışmanınız ile kira desteği konusunda bilgi alın.

YORUMLAR

  1. Hakan Cantaş dedi ki:

    merhaba. kosgeb ten hibe alıyorum. babamın dükkanında iş yerimi açıyorum. normal kiramı ödeyerek. kosgebin bu konuda “babanın veya bir akrabanın dükkanına açamazsın şartı varmıdır.”

  2. Sb dedi ki:

    Yanlış bilgi vermişsiniz , kira giderkeri 30000’lik destekten karşılanıyor

    1. AHMET dedi ki:

      30000/24:1250 tl max oluyor ,dogrumudur

  3. Gülseren dedi ki:

    Ben birsenelik elden para verip dükkan sözleşmesi yapıyorum bunun geri ödemesi olurmu KOSGEB den

  4. Sevinç dedi ki:

    İs yerim 1 yıllık vergisi var kira yardımı alabiliyormuyum