Kobi Beyannamesi Doldurma BASİT YOL (RESİMLİ ANLATIM)

04.01.2023
Kobi Beyannamesi Doldurma BASİT YOL (RESİMLİ ANLATIM)

Kobi beyannamesi dondurma, güncelleme vb. bilgilere içeriğimizde yer verdik. Kayıt nasıl yapılır, beyanname nasıl güncellenir vb. tüm bilgileri içeriğimizden bulabilirsiniz.

KOSGEB Kobi Beyannamesi Doldurma ve Güncelleme İşlemi

Kobi beyannamesi doldurma işlemlerini sıfır faizli işletme kredisi faiz desteği almak isteyenler son güne bırakmadan yapmaları gerekiyor. Kosgeb faizsiz işletme kredisi desteğine başvuru yapmak isteyen esnaf ve kobilerin mutlaka kobi beyannamesi vermesi lazım bu yüzden Kosgeb  Veri tabanına kayıt olan esnafların işletmelerinin Kosgeb kobi statüsünde yer alıp almadığını değerlendirebilmek için kobi beyannamesi doldurmaları ve beyanname vererek işlemlerini zamanında yapmaları gereklidir.

Kosgeb desteklerine başvuruda bulunmadan önce işletmenin genel bilgilerinin Kosgeb sistemine kayıt edilmesi ve ardından işletme adına kayıt esnasında verilen ve e-mail adresine gönderilen Kullanıcı adı ve şifre ile birlikte sisteme giriş yapılarak kobi beyannamesi doldurma işlemine geçilir.

03.09.2018 tarihinden itibaren KOBİ Bilgi Beyannameleri doldurulduktan sonra onay işlemi elektronik olarak yapılacak, beyanname ve eki dokümanlar çıktı alınarak müdürlüklerimize götürülmeyecektir.

Sonrasında Kosgeb gerekli inceleme ve denetlemeleri yaptıktan sonra kobinin desteğe uygun olup olmadığının kontrolünden sonra onay işlemine geçer.

Kobi Beyannamesi Doldurma Kolay Anlatım

KOSGEB’in kobi statüsünde yer alan işletmelere sağladığı destekler ile faizsiz kredi olarak kullandırılacak. Bu destekten kaydı olan tüm Kobiler yararlanabilecek. Kosgeb’ e kaydı olan işletmelerin kayıt işlemlerinden sonra Kobi beyannamesi de vermesi gerekiyor. Daha önceden  kayıtlı olan işletmelerin ise mutlaka beyannameleri güncellemeleri gerekiyor. Desteklemelerden yararlanmak isteyenlerin beyanname doldurmaları ve daha evvel doldurmuş oldukları beyannameleri güncellemeleri gerekiyor. Başvurularda sıkıntı yaşamamak için bu işlemleri şimdiden yapmanızı tavsiye ederiz.

İsterseniz daha önceden Kosgeb’ te kaydı olmayan ilk defa işletme kaydını yaptıracak olan esnaflar için Kosgeb veri tabanına kayıt olma ve kobi beyannamesi doldurma işlemlerini anlatmaya başlayalım.

KOBİ Beyannamesi Doldurma Nasıl Yapılır?

Esnaflara 2023 yılı için desteklerden yararlanabilmeleri için şimdiden gerekli kayıt ve güncelleme işlemlerini yapmaları önem arz etmektedir. Başvurular açıklandığında zaman kaybetmeden başvuru işlemlerini yapmak isteyenler için KOBİ Beyannamesi nasıl doldurulur ve güncelleme işlemleri nasıl yapılır resimli anlatımdan yararlanarak sizde kolaylıkla kobi beyannamesi doldurabilirsiniz.

Öncelikle e-devlet.kosgeb.gov.tr/ EHizmetler.aspx linkine giriş yapılır.

KOBİ Beyanname vermek/ güncellemek için kırmızı alanda ki menüye tıklayınız

E-devlet kapısında kosgeb sayfasında yer alan e- Hizmet Arama kısımda ki üç seçenekten biri olan KOBİ Beyanname vermek/ güncellemek için tıklayınız. menüsü seçimi yapılır.

Öncelikle E-devlet kapısına giriş yapın

Kosgeb Veri Tabanına Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır?

Kosgeb veri tabanına kayıt olmak için öncelikle Kosgeb.gov.tr üzerinden E-kobi giriş ekranından ‘Kosgebe ilk defa başvuru‘ yapacaklar için verilen linke tıklayarak işletmeye ait genel bilgiler, işletme adı, işletme statüsü, vergi dairesi, ili, numarası, Yetkili kişi adı ve soyadı,  SSK işyeri sicil numarası, işletme kuruluş yılını, işletmenin bulunduğu yeri, esnaf ticaret sicil numarası, işletmenin bağlı bulunduğu meslek kuruluşu, işletmenin faaliyet gösterdiği alanı seçmek için verilen faaliyet konusu linkinden;

NACE kodu ve NACE ikili kodu, İşletmeye ait iletişim bilgileri, Posta kodu, İl/ ilçe, Telefon, faks, cep telefonu, e-mail adresi web adresi gibi bilgileri doldurduktan sonra yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu taahhüt ederim butonuna tıklayarak verilen güvenlik kontrol numaralarını yazarak en son olarak kaydet butonuna tıklayarak  İşletme adına verilen KOSGEB E-KOBİ Kullanıcı Adı ve Şifresi alarak Kobi beyannamesi doldurma işlemine geçebilirsiniz.

Kobi Beyannamesi Doldurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Öncelikle aşağıda ki kullanıcı adı kayıt ve giriş sayfası görüntülenecektir.

  • Kobi beyannamesi doldurmak için mutlaka Kosgeb Veri tabanına kayıt olmak ve kayıt esnasında verilen Kullanıcı adı ve Şifresi ile birlikte yukarıdaki ekrandan giriş yapılarak kutucuğa tıklayarak kobi beyannamesi yılını 2023 olarak seçim işlemi yapılmalıdır. Kobi beyannamesi güncelleme yapmak isteyenler de aynı şekilde yılı değiştirmelidir. Sistemi zaman aşımına uğratmamak için yapılacak tüm işlemlerin 15 dakika içerisinde tamamlanması gereklidir.
  • Sonrasında işletme için sorulan sorular arasında işletmeye en uygun olan seçeneği işaretleyerek DEVAM butonuna yeniden tıklanır. Kobi bilgilerinin güncelleme işleminin yapılması esnasında SGK bilgileri ile Mali bilgilerin sisteme olabildiğince doğru şekilde girilmesi önemlidir evrak üzerinden giriş yapmanız hata yapmanızı engelleyecektir. Kobi beyannamesi verilirken en önemli bilgiler arasında olan Mali bilgileri içeren işletmenin Mali Bilanço toplamı bölümü ve Net satış hasılası bölümlerini kuruş, virgül veya nokta kullanmadan direk olarak doldurmak önemlidir. Kobi beyannamesi doldurulması ve güncelleme işlemlerine işletme adına imza atmaya yetkili kişinin bilgilerini girilmesi bu bilgilerde herhangi bir yanlışlık yapılmaması da önemlidir.
  • Kobi beyannamesi adımlarında Yetkili Personel bölümünü doldurmak için aşağıdaki gibi Yetkili Ekle ye tıklayınız.
Yetkili bilgisi girin
  • Yetkilinin adı soyadı, cep telefonu, ünvan bilgisi, temsil yetkilisi ve imza alanları doldurarak işletme adına imza atmaya yetkili kişinin bilgilerinin girişinde hata yapmamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca işletme adına yetkili kişi olarak birden fazla kişi ekleyebilirsiniz.
  •  Bu işlemlerin ardından ekrana Faaliyet Konusu bilgileriniz üye olurken girdiğiniz bilgiler doğrultusunda otomatik olarak gelecektir.
Nace kodu girin
  • İşletmenin faaliyet gösterdiği alan ve konusunun  karşınıza çıkan listedekilerden farklı olması durumunda Faaliyet konuzu seçmek için tıklayın butonuna basınız ve karşınıza gelen ekrandan seçiminizi yapıp butonuna tıklayınız.
  • İşletme adres bilginiz kosgeb veri tabanına kayıt olurken verdiğiniz bilgiler doğrultusunda otomatik olarak gelecektir. Adres bilgilerinde güncelleme, düzeltme ve değişiklik yapmak istersiniz
Adres bilgileri girin
  • Yukarıdaki butonlardan yapmak istediğiniz düzeltme işlemleri için karşınıza gelen ekranlardan işleminizi yapabilirsiniz.  Girilen bilgilerin düzeltme ve güncelleme işlemlerinde sonra karşınıza çıkacak kaydet butonuna tıklayarak bir sonraki işleme geçebilirsiniz.
  • Bu işlemlerin sonunda Kobi beyannamesi bilgi dökümanının çıktısını almanıza yarayacak ekran gelecektir.       Görselde ki gibi indir kısmında butonlarına tıklayınız Word dosyası olarak  Kobi bilgi dökümanının çıktısını artık Müdürlüklere verilememektedir..
  • Kobi bilgi dökümanın çıktısı doldurma ve güncelleme işlemlerinde alınması gereklidir. Gerekli diğer evraklar olan İmza Beyannamesi/Sirküleri,  Ticaret Sicil veya Esnaf Sicil Gazetesi ile birlikte destek için kobi beyannamesinin çıktısını alıp kaşeli ve imzalı olarak KOSGEB Birimine teslim ederek değerlendirilme aşamasına geçebilirsiniz.

KOBİ Tanımı Yönetmeliği gereği; KOSGEB den desteklerinden yararlanabilmeniz için online olarak doldurma işlemini yapmanız gerekmektedir. Desteklerden ancak bu işlemleri yapan kobiler yararlanabilmektedir.

Kosgeb Beyannamesi Nasıl Doldurulur?

Kobi beyannamesi doldurmak için ilk olarak kosgeb veri tabanına kayıtlı olmanız gerekir. Beyannamenin sebebi, KOSGEB’ e firmayı, vizyonunu, çalışmalarını, kazanılan parayı, şirket sahibinin iletişim bilgilerini ve tüm gerekli kriterleri tanıtmasıdır. Hem Kosgeb hem de tüm bankalar kredi verirken beyanname talep ederler. Nasıl doldurulur şimdi bunlara bir göz atalım.

1. Aşama Beyanname Doldurma (Veritabanı Kaydı)

İlk aşamada kosgeb’ e beyanname verecek olan vatandaşın öncelikle veri tabanına kayıtlı bir Kobi olması gerekir. Eğer hiç kayıt yaptırmadıysanız beyanname doldurmanız mümkün olmaz. Bu nedenle öncelikle veri tabanına kayıt olmanız gerekir. Bu işlemi Veri tabanı kayıt işlemi bölümünden yapabilirsiniz.

2. Aşama Beyanname Doldurma ve Güncelleme

Bu aşamada KOSGEB internet sitesinin ana sayfasına giriş yaparak e- Kobi linkine tıklayınız. Burada kayıt işlemlerini yapacağınız kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek giriş yapınız. Sonrasında KOBİ BEYANNAMESİ linkine tıklayarak beyanname yılınızı seçin. Yıl seçimi yaptıktan sonra ileri butonuna tıklayarak devam edin.

3. Aşama İşletme Bilgilerinin Doldurulması

bu bölümde işletmenize ait olan bilgileri doldurmanız gerekecek. İş yeriniz ile ilgili sorulan soruları doğru bir şekilde kaydedin. Yanlış ve hatalı bir kayıt oluşturduğunuz da tüm sorunlar size ait olacaktır. Seçimlerinizi yaptıktan sonra tekrar ileri butonu ile ilerleyin. Kosgeb beyanname güncellemesinde işletme bilgilerinin doldurulması safhasını 3. aşamanın alt maddeleri olarak belirteceğiz.

  • Yetkili Personel Ekranı Doldurma: Bu bölümde işletmeye başvuran işyeri sahibine ait bilgiler doldurulur. Yetkili personel ekleme işlemi için ise siyah okun işaret ettiği alana tıklayarak yetkili ekleyelebilirsiniz.
  • Yetkili personel eklerken silme ve düzenleme işlemi de yapmanız mümkün olacaktır. ekleme sırasında yetkilinin cep telefonu numarası, T.C. kimlik numarasını sisteme kayıt etmek zorunludur. Kaydetmez iseniz sistem sizi kabul etmeyecektir.
  • İşletme Faaliyet Konusu Bilgilerinin Doldurulması: Beyanname doldurma aşamalarında işletmeye ait faaliyet konusu bilgilerinin girilmesi ekranına ulaşmış olacaksınız. Sayfada çıkan faaliyet konunuzu seçmek için tıklayın. Bu bölümden sonra karşınıza bir faaliyet listesi gelecektir. Bu ekranda nace kodları ve açıklama bölümü görüntülenecektir. Buradan kuruluşuna uygun olan faaliyet konusunu seçin ve kaydedin.

5. Aşama Kobi Adres Bilgilerinin Kaydedilmesi

Bu aşamaya gelen işletme sahibi bu aşamada işyerinin adres bilgilerini görecektir. Otomatik olarak ekrana yansıtılan bilgiler veri tabanına kayıt sayfasından çekilmektedir. Eğer işletmenizin adresi değiştiyse, iş yerinizi taşımış iseniz, bu ekrandan adres ekle seçeneği ile adres değişikliğini yapabilir ve bilgilerinizi kaydedebilirsiniz.

6. Aşama Beyanname Kontrol ve Kayıt Aşaması

Burada tüm bilgileri kontrol edip, eğer hatanız var ise düzeltmeler yapabilirsiniz. Beyannamenizde ki bilgilerin doğru olması önemlidir. Gerekli tüm düzeltmeleri yaptıktan sonra kaydederek işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bu aşamayı atlamak için ileri butonuna tıklayabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.