Kenevir Yetiştiriciliği Karlı mıdır?

05.01.2023
Kenevir Yetiştiriciliği Karlı mıdır?

Çoğu ülkede endüstriyel kenevir üretimi yapılıyor ve kenevir alan pek çok firma bulunuyor. Üreticiler tarafından kenevir yetiştiriciliğinin kazancı merak ediliyor. Kenevir bitkisinin pek çok türü olduğu gibi kullanıldığı alanlar da farklılık arz ediyor. Keten-kenevir endüstriyel bitkiler arasında yer alıyor. Ayrıca kenevir bitkisi medikal sektöründe de kullanılıyor. Dişi kenevirler olduğu gibi erkek kenevirler de bulunuyor. Çiftçilerimizin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi ise kenevir tohumunun yasak olup olmadığı.

Sizler için kenevir sektörünü araştırdık. İçeriğimizden konu ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Endüstriyel Kenevir Üretimi

Kenevir bitkisi insanlık tarihi açısından değerlendirildiğinde oldukça önemlidir. Bitkisel ham madde olarak kullanılabildiği gibi, endüstriyel olarak da kullanılmadır. Kenevir  konusunda doğru bildiğimiz bir yanlış vardır. Bu da kenevirden sadece uyuşturucu maddesi üretildiğidir. Oysa ki kenevir bitkisinin endüstriyel olarak kullanıldığı pek çok alan bulunmaktadır. Faydaları da saymakla bitmez. Sap kısımlarında lifler yer alır. Bu lifler kumaş yapımında ve dokuma işleminde kullanılmaktadır. Hamurlu olarak adlandırılan bölüm ise kağıt üretiminde kullanılmaktadır. Ağaçtan üretilen kağıtlar dayanıksız olurken, kenevir hamurlarından üretilen kağıtların ömrü binlerce yıldır. Kenevir  üretimine belirli iller de izin verilmektedir.

Endüstriyel Kenevir Üretimi
Endüstriyel Kenevir Üretimi

Avrupa’da pek çok ülkede lif ve tohum özelliği taşımayan endüstriyel kenevirlerin üretimi yasaktır. Kenevir tek yıllık bir bitkidir. Lifleri oldukça dayanıklı olduğundan dolayı halat, çanta, ağ ve çuval yapımında kullanılabilmektedir. Kenevir bitkisinin tohumları yağlı bir forma sahiptir. Bu sebeple kendisinden kenevir yağı da elde edilmektedir. Yaprak bölümleri ise ilaç yapımında kullanılmaktadır. Besleyici bir madde olduğu için gıda sektöründe de kendisine rastlamaktayız. Yine lif kısımları petrol sanayinde de kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra aşağıdaki alanlarda da kullanıldığı bilinmektedir;

  • Gıda (İçeriğinde yağ asitleri ve amino asitler bulunmaktadır.)
  • İlaç sektörü
  • Kağıt üretimi
  • Giyim sektörü
  • Plastik maddeler
  • Odun kömürü gibi yakıtlar
  • Losyon, sabun gibi kişisel bakım ürünleri
  • Hayvan yemi ve altlık
  • Yağ (Ahşap mastik, cila, boya)
  • İnşaat malzemeleri
  • Otomotiv sektörüdür.
Kenevirden üretilen endüstriyel ürünler
Kenevirden üretilen endüstriyel ürünler

Kenevir Çeşitleri

Kenevir erkek ve dişi olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Çiftçilerimiz tarafından erkek ya da dişi kenevirlerin ayırt edilmesi oldukça zor olmaktadır. Çünkü kenevir tohumuna bakılarak erkek ya da dişi olup olmadığına karar verilemez. Tohumlar ekildikten sonra %65 ila 70 oranlarında dişi kenevir çıkarken, sadece %30 ila 35 arasında erkek kenevir meydana gelmektedir.

Erkek kenevirin pek çok yararı bulunmaktadır. Bu faydalar aşağıdaki gibidir;

  • Ses geçirmeme özelliği bulunmaktadır.
  • İplik kısmı antibakteriyeldir. Bu sebeple medikal sanayide kullanılır.
  • Sunta yapımında kullanılır. Çünkü dayanıklı bir bitkidir.
  • Elyaf kısmı inşaat sektöründe izole edici madde olarak kullanılmaktadır.
  • Ateşe dayanıklıdır.
  • Radyasyonu temizleyici etkisi bulunmaktadır.
  • Tohumları pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Yalnızca bir dekar araziye ekilen kenevir, 25 dekarlık orman kadar oksijen üretebilir. (Bir ağacın 5 katı kadar oksijen)
  • Kağıt üretimine ağaçtan daha uygundur.
  • İnşaat tuğlası yapılır ve bu tuğlalar 600 yıl dayanıklı olmaktadır.
Kenevir Çeşitleri
Kenevir Çeşitleri

Hasat işlemi bittikten sonra kenevirin erkek mi dişi mi olduğuna karar verebilirsiniz. Dişi bitki sadece yapraklı olurken erkek bitkilerde polen keseleri bulunmaktadır.

Kenevir Tohumu Yasak mı?

Kenevir bitkisinin yasallık durumu ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Geçmiş yıllarda ülkemizde kenevir üretimine çeşitli sınırlamalar getirilmişti. 2020 yılında yapılan düzenleme ile birlikte toplamda 19 ilde kenevir üretimine izin verilmiştir.

Bu iller Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak‘ tır. Bu illerin merkezlerinde ve ilçelerinde izin alınmak sureti ile kenevir üretimi faaliyeti yapılabilmektedir. Bu iller Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında tebliğ ile Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

Bu illerin dışında herhangi bir il ya da ilçede kenevir üretimi kesinlikle yasaktır. İzinsiz ekim yapanların tespit edilmesi durumunda kenevirler imha edilir ve yasal merciler devreye girer. Yerel Yönetimler Sempozyumu’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kenevir konusu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.

Bu açıklamaları hatırlayalım;Plastik torbalara karşı savaş açtık, file kullanımı konusunda kararlıyız. Filenin toprak ile bir dostluk ilişkisi var. Dost gibi görünen düşmanlarımız kenevir üretirken bu hakkı elimizden aldılar. Ancak şu an kenevire dayanan ürünleri dışarıdan alıyoruz.” sözleri ile kenevir üretimine tekrardan başlanacağının sinyalini vermişti.

Kenevir Yetiştiriciliği Kazancı

Kenevir yetiştiriciliğine verilen izin çiftçilerimizin yüzlerini güldürdü. Bu kararla birlikte pek çok çiftçimizin kafasında kenevir karlı mı sorusu oluştu. Kenevir kar elde edilebilecek olan bitkiler arasında yer almaktadır. Ancak kar üretim koşulları sağlandığında elde edilebilir. Konu ile ilgili teknik bilgisi olmayanların bu işe başlaması oldukça riskli olmaktadır. Bu konuda bilgisi olan çiftçilerimiz ise elbette ki kar elde edecektir.

Kenevir Yetiştiriciliği Kazancı
Kenevir Yetiştiriciliği Kazancı

Kenevir gelir getirici olmasına karşın üretimi de oldukça zor olmaktadır. Bu konuda teknik bilgisi olmayanların bitkilerinde çürümeler ve küf durumu meydana gelebilir. Ayrıca kenevir satın alan firmaların aradığı bir takım özellikler de bulunmaktadır. Şayet ürününüz yapılacak olan testlerden geçmezse ürün elinizde kalacaktır. Kenevir illegal yollar için de kullanıldığı için çalıntı gibi durumlara çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Tüm risk faktörlerini göz önünde bulundurarak siz de kenevir üretiminden kar elde edebilirsiniz. Sizler için bir hesaplama yapalım;

Geçtiğimiz yıl 29 adet çiftçimiz 113 dekar araziye kenevir ekti. Toplamda 1 ton  tohum (59 dekardan) ve 9 ton lif (54 dekardan) elde edildi. Kenevir lifi 15 TL’ den alıcı bulurken tohumun fiyatı ise 30 TL olmaktadır. Bu durumda;

Tohum: 1000 kg * 30 = 30.000 TL

Lif: 9000* 15 = 135.000 TL kazanç elde edilmiştir.

Yasal izinler ile birlikte 2020 yılında daha çok çiftçimizin üretim yapılması beklenmektedir. Hasat dönemine 1 ay süre kalana kadar teknik bilgisi olan personeller ve kolluk kuvvetleri tarafından yerinde inceleme yapılmaktadır. Çiftçiye en çok destek kazandıran mahsulleri içeriğimizden gelir getirici diğer bitkiler ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kenevir Yetiştiriciliği İzni Nasıl Alınır?

Kenevir yetiştiriciliği iki amaç için yapılabilir. Bunlardan ilki çiftçiler tarafından tohum ve lif üretimi, diğeri ise üniversite gibi bilimsel kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan incelemelerdir. Ancak hangi amaçla yapılırsa yapılsın kesinlikle resmi kurumlardan izin alınması gerekmektedir. Bahsettiğimiz 19 il dışında kalan illerde kenevir üretimi kesinlikle yasak olmakla birlikte bu 19 ilde üretim yapacak olanların da izin alması gerekmektedir.

Kenevir Yetiştiriciliği İzni Nasıl Alınır?
Kenevir Yetiştiriciliği İzni Nasıl Alınır?

Lif, tohum ve sap üretimi yapacak olan çiftçilerimizin müracaat yerleri il ve ilçelerde bulunan en yetkili idari amirdir. İller için yetkili amir valiler olurken ilçeler için ise kaymakam olmaktadır. Başvuru için gerekli olan evraklar söz konusudur. İlk olarak yetiştiricilik yapacağınız amacı ifade eden bir dilekçe yapmanız gerekmektedir. Kenevir yetiştiriciliği izni alabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi‘ ne kayıtlı olmanız gerekiyor. ÇKS Belgesi almak için izlenmesi gereken birkaç adım vardır. Bu adımları linke tıklayarak detaylıca inceleyebilirsiniz.

Teslim etmeniz gereken evraklar aşağıdaki gibidir;

  • Nüfus kayıt örneği (Nüfus müdürlüklerinden temin edilecek.)
  • ÇKS kayıt belgesi
  • Yetiştiricilik yapacağınız alanın arazi bilgilerini gösteren belgeler (kroki, şayet kadastro geçmemiş ise keşif raporu)
  • Daha evvel uyuşturucu üretmemiş olduğunuza ve üretiminizi yasal olarak yapacağınıza dair taahhütname ile başvurunuzu yapmalısınız.

İzinsiz üretilen kenevirler yetkililer tarafından imha edilecektir. Başvuruları kabul edilenlerin evrakları İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’ ne gönderilmektedir. Evrakların eksiksiz olması durumunda yetiştiricilik izin belgesi alabilirsiniz. Bu belgeyi aldıktan sonra yasal faaliyetlerde bulunmadığınızın tespit edilmesi halinde belgenizin geçerliliği sona erecektir. Ayrıca çiftçilere verilen izinlerin süresi 1 yıl (1 hasat dönemi), bilimsel araştırmalar için verilen yetki belgesinin geçerlilik süresi ise 3 yıl olmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.