Basit Usulde İşyeri Açmak İçin Gerekli Evraklar

05.01.2023
Basit Usulde İşyeri Açmak İçin Gerekli Evraklar

İşyeri açmak istiyorsunuz? Hayırlı uğurlu olsun!

Peki hangi belgeyi arıyorsunuz? Nereye Vereceksiniz? Belgeler ve ücretleri, nereden alınacağı ve nereye başvurulacağı araştıryorsanız tüm aradıklarınızı dair bilgiler yazımızda mevcuttur.

Vergi Dairesi İçin; Vergi Dairesinden İstenen Evraklar

Esnaf Odaları İçin; Esnaf Odası, Ticaret Odası ve SGK’nın istediği belgeler

Ustalık Belgesi Şart mı? ;  İşyeri Açmak İçin Ustalık Belgesi

Maliyeti Nedir? Ne Kadar Masraf Gider? Güncel Ücretleri; Gerekli Belgeler ve Ücretleri

İşyeri açmak isteyenlerin iş kurmak istedikleri sektöre göre, kamu kurum ve kuruluşlarından izin almaları ve vergiye tabi olmaları gerekmektedir. Bir bakkal dükkanı ile bir eczanenin açılış prosedürleri birbirinden çok farklıdır. Esnafkredi.net olarak, içeriğimizin başında dükkan açmak isteyen esnaflarımızın bağlı bulundukları Belediye Başkanlığına başvuru yaparak gerekli evrakları ve belgeleri öğrenmeleri tavsiye edilmektedir. Çünkü gereksiz yere evrak ve belge hazırlamak yerine açacağınız dükkan için koşullarının yerinde olup olmadığını bilmeniz gereklidir. Özellikle de son güncellenen mevzuata göre, kafanıza göre günlerce evrak hazırlamakla uğraşmayın.

Dükkan açmak isteyenlerden 3 kuruluş evrak talep etmektedir. Bunlar Belediye Başkanlığı, Vergi Dairesi ile Esnaf veya Ticaret odasıdır. Sırayla bu kurum ve kuruluşların talep ettikleri evrak ve belgeleri inceleyelim.

BELEDİYELERİN İSTEDİĞİ BELGELER

Sayın esnaf adayları.. Belediyelerin istedikleri belgeler yazmakla bitmez. Siz 3 veya 5 kalem bir belge hazırlamanız gerektiğini düşünmekteseniz ancak durum böyle değil. Size tavsiyemiz MUTLAKA BELEDİYEYE GİDİP KENDİNİZ SORUN! Çünkü işyeri açma ruhsatı almak deveye hendek atlamaya yakın bir iştir. Ayrıca her belediye tarafından talep edilen evraklar farklıdır. Bu sebeple bağlı bulunduğunuz belediye giderek evraklar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Öncelikle şu sorulara bir göz atın.

  • İş yerinde gıda mı üreteceksiniz?
  • İçki bir dinlenme tesisi mi?
  • Belediye sınırlarının içinde mi?
  • Sıhhi bir müessese mi, gayri sıhhi mi?
  • Gayri sıhhi ise kaçıncı sınıf?
  • Kara yolu kenarında mı kurulmuş?
  • Devletin özel mülkiyetinde olan bir arazi de mi?
  • Taş veya kum ocağı mı?

Tüm bunlara göre Belediyeler iş yerlerini sınıflandırmakta ve bir tomar belge talep etmektedirler. Biz en sık kullanılanlardan başlayalım.

Belediye Başkanlıkları işyerlerini Sıhhi ve gayri Sıhhi adıyla 2’ye ayırmaktadır.  Önce bu ayrıma bir göz atalım.

Sıhhı Müessseler;(sağlık açısından zararı olmayanlar) Şarküteri, kuruyemişçi, kurukahveci, süpermarket, ekmek bayii, lokanta, pizzacı, yemek satış yerleri, pastane, Bakkal, manav, çay bahçeleri, taksi yazıhaneleri sıhhı müesseselere örnektir.
Gayri Sıhhı Müessseler (işyerleri); Sanayi dükkanları, toz ve duman çıkartan iş yerleri, atık tesisleri, vb. Tesisin bulunduğu alanda çıkardığı koku veya gürültü ile çevreye zarar veriyor ise gayri sıhhidir. Gayri sıhhi iş yerleri 3 farklı gruba ayrılmaktadır ve üçününde belediyelerce istenen evraklar farklıdır.

Birinci sınıf gayri sıhhi müesseseler ruhsatlarını Sağlık Bakanlığından, 2. Sınıflar Valiliklerden, 3. sınıf gayri sıhhi müesseseler ise Kaymakamlıklardan ruhsat alabilirler.

Belediye Başkanlıkları bu iki müessese içinde farklı mevzuat hükümlerini uygulamak zorundadırlar. Çünkü, bakkal dükkanı çevreye herhangi bir zarar vermez iken, bir taşlama atölyesi hem toz, hem de gürültü ile çevre halkının huzurunu bozabileceği muhtemeldir. Bu sebeple bu tür iş yerlerine Belediyeler genelde Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) ruhsat vermektedir. Meskun mahallerde bu tür tesislerin kurulması mevzuat hükümlerine aykırıdır.

Bu müesseselerin neler olduğu, hangi işyerinin hangi esaslara göre açılması gerektiği, dükkanlarda aranan şartlar tarihten bugüne kadar gelen eski bir mevzuatımıza dayanmaktadır 😀 İşyeri açma mevzuatına ilişkin Resmi Gazeteyi sizler için araştırıp bulduk. Buradan görüntüleyebilirsiniz.

Belediyelerin işyeri açmak isteyenlerden istedikleri evrakların ayrımı bununla da bitmiyor. Birde İçkili eğlence yerleri ve içkisiz eğlence yerleri adında bir ayrım mevcut. İçkili eğlence yerlerinden istenen belgeler ve dükkanların bulunması gerektiği alanla içkisiz olanların birbirinden farklı (okula, camiye mesafe vs.) Bununla birlikte Gıda üretimi yapan ve sağlık şartları açısından uygun olması gereken işyeri ve gıda üretimi yapmayan iş yerleri diye de bir ayrım mevcuttur. Bunlarında şartları birbirinden farklıdır.

Sıhhi Müesseselerden Belediye Ne İster?

  1.  Vergi levhasının iki adet fotokopisi (Demek ki önce vergi dairesinden işyeri açılışını yaptırmanız gerekiyor)
  2. Kira kontratı fotokopisi  (dükkan sizinse gerek yok)
  3. Tapu fotokopisi (mecburi)
  4. Binanın imar durum belgesi (İşyeri sahibinden isteyin)
  5. Nüfus cüzdan fotokopisi
  6. Yangın söndürme tüpü dolum faturası (arabanızda ki tarihi geçmiş tüp işinizi görmez)
  7. Portör muayene kartı (Gıda imalatı ve satışı yapan iş yerleri, berber ve kuaförlerden istenir)
  8. Bağlı olduğu esnaf odasından oda kayıt belgesi (ticaret siciline kayıtlıysanız gerek yok)
  9. Bina sakinlerinden muvafakatname (eğer dükkanın üstü apartmansa gerekli)
  10. Ustalık belgesi (Esnaf odasına kayıtlı iseniz bazı sektörler için gerekiyor.)
  11. Şirket kuruyor iseniz,
    1. Ticaret sicil gazetesi
    2. İma sirküleri,
    3. Faaliyet belgesi,
    4. Sözleşme
YORUMLAR

  1. Sevgi ergin dedi ki:

    Meraba Bn dukkana actim ama ruhsatin aldigin adamı üstünden Bn pazartesin ruhsatinmi alacm ve nereye başvuru yapacm yardincim olurmusunuz bna

  2. goko dedi ki:

    Gayri Sıhhi Müessese konusunda bir içerik yok. :/

  3. Pkz dedi ki:

    Merhaba benimde bayan kuaförü usta ve usta öğretici belgelerim var kiraya vermeyi düşünüyorum ilgilenenler pak adresinden ulaşabilirler

  4. Oya uğuzluoğlu dedi ki:

    Merhaba ustalık ve usta öğretici güzellik uzmanı estetisyen diplomam var belgemi güvenilir bir yere kiraya vermek istiyorum ist şişli

    1. elif dedi ki:

      merhaba nasıl iletişime geçebiliriz

  5. Rabia dedi ki:

    Merhaba ben sadece sir Salonu açmak istiyorum Bunun ıcın dükkan açma belgesini kiralayan var mı izmir de ?

  6. Emine dedi ki:

    Merhaba basit usul vergi levhası için toplamda ne kadar ücret gider bana bunun bilgisini verebilirsiniz misiniz.

  7. bahar dedi ki:

    merhaba benim bir ödevim var şahsi şirket kurmam gerek belgeler üstünde sadece benim aklımdaki de kozmetik şirketi ama hiç bir bilgim yok yardımcı olabilecek biri var mı

  8. Fahri dedi ki:

    Slm hayırlı günler benim koyde evim var evimin bahcesini dukkan acmak istiyorum ama tarım alanina giriyor ev plan proje yok nasil yapabiliriz

  9. buğra dedi ki:

    merhabalar bu sıhhi müessese için toplamda belge ve evraklara ne kadar harcanır teşekkürler.