En Çok Para Kazandıran 20 Meslek Dalı ve Kazançları

En Çok Para Kazandıran 20 Meslek Dalı ve Kazançları

Öğrencilerin meslek seçimlerinde gelecekte en çok para kazandıran meslek dallarını bilerek seçimlerini yapmaları gerekmekte. İlgi alanlarınıza göre seçebileceğiniz bu meslekler arasında avukatlıktan doktorluğa, aşçılıktan tercümanlığa pek çok sektör bulunmakta. İşiniz ne olursa olsun bir işten çok para kazanmanın yolunun o işi severek yapmak olduğunu unutmayın. Seçeceğiniz bu mesleklerin aynı zamanda karakterinize de uygun olması gerekiyor. En önemli nokta ise sözel mi sayısal mı bir meslek tercih edeceğiniz. Özel sektörde çok para kazanabileceğiniz gibi devlet memuru olarak iyi bir kazanç elde edebilirsiniz. İşte en çok kazandıran geleceğin meslekler…

Geleceğin Meslekleri

Gelecekte bazı meslek yok olurken bazı meslekler yükselişe geçecek. Yatırımcısını memnun edecek ve kazandıracak geleceğin meslekleri bir kaç tanesini sırlayacak olursak;

  • Edge Computing Uzmanı
  • Veri dedektifi
  • Siber şehir Uzmanı
  • Artırılmış gerçeklik Seyahati Üreticisi
  • Yapay Zeka İş Geliştirme Müdürü
  • Spora bağlılık Rehberi
  • Yapay zeka Destekli Sağlık Teknisyeni
  • Kişisel Veri Simsarı
  • Genetik Çeşitlilik Memuru
  • Yol Denetleyicisi
  • Dijital Terzi

Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Meslek seçmek zor bir iştir. İnsanlar türlü uğraşlar vererek sahip oldukları işleri kendilerini tatmin etmediği gerekçesi ile bırakmaktadır. Bu durumun ise pek çok sebebi vardır. İnsanların yaratılış gereği hobileri ve ilgi alanları birbirinden farklı olabilir. İnsanlar hayatlarını idame ettirmek adına bir işi tercih etmekte durumunda kalırlar. Ancak bu işe karakter olarak da hiç uymayabilirler. Yani bir bölümü kazanarak eğitimini almak ile sonrasında bu mesleği icra etmek birbirinden farklı durumlardır. Çok sevdiği bir işi kazancı düşük olması sebebi ile bırakarak daha çok gelir getirici işlere yönelenler de olabilir. İnsan hayatının en önemli seçimlerinden biri meslek tercihidir. İlgi alanlarınıza göre aşağıda sayacağımız meslekleri tercih ederek yüksek meblağlarda gelir elde edebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen gelir düzeyleri baz alınmıştır.Öncelikle devlet kurumlarını, sonra ise özel sektörü anlatacağız.

Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Meslek Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

2023’de En Çok Kazandıran 20 Meslek ve Maaşları

2023’de En Çok Kazandıran 20 Meslek ve Maaşlarını merak edenler için meslekleri ve maaşları başlıklar halinde inceledik. Gelin hep birlikte 2023’de En Çok Kazandıran 20 Meslek ve Maaşlarına göz atalım;

Müsteşar

Bakanlık ve elçiliklerde görev yapan memurlara müsteşar adı verilmektedir. Bakan ve elçi gibi üst düzey görevlilere bağlı olarak çalışırlar ve onların bir alt kademelerinde yer alırlar. Devlet memurluğunun ise en üst kademesinde bulunmaktadırlar. Tüm bakanlıkların bir adet müsteşarı bulunmaktadır. Bu meslek siyasi bir makam değildir. Mesleki bilgi ve yeterlilik gerekmektedir. Çünkü bakanın sorduğu tüm sorulara cevap vermek durumundadır. Zaten kendisine danışılan kişi olarak tabir edilmektedir. Bağlı bulunduğu bakanlığın mesleki bilgi gerektiren tüm konularına hakim olmalıdır. Bakanın olmadığı durumlarda yerine vekalet ederek onun görevlerini üstlenmektedir. Denetim ve emir yetkileri bulunmaktadır. Bakanın verdiği tüm görevleri yerine getirirler. Herhangi bir bölüm bitirme zorunluluğu bulunmaz. Tek şart lisans mezunu olmanız ve bir memuriyette görev yapmanızdır.

Ancak müsteşar olabilmek için KPSS gibi bir sınava girerek yüksek puanlar almanıza gerek yoktur. Çünkü bu mesleğin bir sınavı yoktur. Halihazır devlet memurlarından ya da emekli olan bürokratlar arasından Bakan tarafından seçilmektedir. Yani tavsiye üzerine müsteşar olunur. Keşfedilmeniz gerebilir de diyebiliriz. Eski sisteme göre Başbakan ve Cumhurbaşkanı’ nın onayı göreve başlamak için yeterli olmaktaydı. Başbakanlık makamının kaldırılması üzerine prosedür şu şekilde işlemektedir; Bakan isminizi Cumhurbaşkanlığı makamına ilettiğinde, Cumhurbaşkanı bu talebi onaylarsa müsteşar olarak ilgili bakanlığa atanırsınız. Müsteşar maaşları Ocak ayı itibari ile 14 bin 567 TL maaş almaktadır.

Genel Müdür

Üst dereceli memurluklardan biri de genel müdürdür. Önceki yıllarda memurların genel müdür olabilmeleri için 10 yıl hizmet yapmış olmaları gerekmekteydi. Ancak yapılan yeni düzenleme ile birlikte görevleri 5 yıl olan memurlar da genel müdür sıfatı alabilecek. Ek göstergeleri 6 bin 400′ den fazla olan hizmetlere atanmak beş yıl yeterli olacak. Ancak düzenleme itibari ile 5 yıl özel sektörde çalışmış ise de üst düzey kadrolara ve genel müdürlüğe atanması mümkün olacak. 1 den 4. dereceye kadar müdür ya da daha üst düzeyde yönetici olabilmek için 5 yıl hizmetin yanı sıra üniversite eğitimi de alınmış olması gerekmektedir. Genel müdür maaşları Ocak ayı itibari ile zamlanarak 13 bin 307 TL olmuştur.

genel-müdür
Genel Müdür

Profesör

Profesör akademik anlamda en üst düzeyi temsil etmektedir. Profesör olabilmek için lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans gibi programlar ile eğitimi devam ettirerek çeşitli ünvanlar neticesinde en üst mertebeye ulaşmak demektir. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra üniversitelerdeki boşalan kadrolara göre üniversite rektörü tarafından iş ile ilgili ilanlar yayınlanmaktadır. Ünvan sahipleri bu ilanları inceleyerek kendilerine bir öz geçmiş hazırlarlar ve bunu üniversite yönetimine sunarlar. Bu öz geçmişin detaylı olarak hazırlanması gerekir. Dil bilgisi, o zamana kadar yapılan çalışmalar, yazılan makaleler veya kitaplar gibi tüm bilgiler var olmalıdır. Profesörlükten önce araştırma görevlisi, yardımcı doçent ve doçentlik unvanlarına kavuşmak gerekmektedir. Profesörlük kadrosuna atanabilmek için doçent olmak ve doçent olarak en az 5 yıl çalışmış olmak gerekmektedir. Ayrıca eserlerin de uluslararası bir mahiyette olması gerekir. Profesör maaşlar 11 bin 208 TL’dir.

Mühendis

Mühendis edindiği bilgi birikimlerini yani teorik bilgi pratik düzeyde en iyi kullanabilen meslek dallarından biridir. Üniversitelerin ilgili 4 yıllık eğitim programlarından mezun olma şartı vardır. Devlet bünyesinde çalışabileceğiniz gibi özel sektörde de iş imkanı bulabilirsiniz. Eğitim sürecinde edinilen bilgiler o an için geçerli olan formüller olmuş olsa da gelişen teknoloji ile birlikte mühendisler de kendilerini güncel tutmak durumundadır. Tam olarak meslek amacı topluma sağlanacak olan faydadır. Pek çok mühendislik dalı vardır. Kimya mühendisliğinden elektrik, elektronik mühendisliğine, yazılımdan endüstri mühendisliğine kadar pek çok alan vardır. Bu alanlarda alınan bilgi birikimleri sayesinde insanlığa farklı icatlar yapmak, var olan teknolojinin gelişmesine katkı sağlamak gibi amaçlar da vardır. Mühendis maaşları devlet bünyesinde 2023 yılı itibari ile 6 bin 905 TL’ dir.

Mühendis
Mühendis

Avukat

Hukukta ikili bir ilişki söz konusudur. Hukuk kurallarını belirleyen ve belirlenen bu kurallara uymayan kişiler bu alanın konusunu oluşturmaktadır. Avukatlık mesleği bir bilgi birikimini beraberinde getirir. Çünkü şahıs ile devlet arasında meydana gelen uyuşmazlıkta genelde avukatların bilgisine başvurulur. Ayrıca hukukun konusunu iki şahıs da oluşturabilir. İki birey arasında herhangi bir hak ihlali var ise bu durumun mahkeme kurumuna yansıtılması dahilinde avukatlar da bireylere refakat etmektedir. Temsil ettiği kişinin haklarını savunmaktadır. Bu mesleğe sahip olabilmek için üniversitelerin hukuk fakülteleri bitirilmelidir. Avukat maaşları 6 bin 176 TL’ dir.

Polis

Toplumdaki huzurun sağlanması amacı ile hukukun belirlediği toplumsal düzeni  sağlamak ile görevlidirler. Suçun doğmasını ve işlenilmesini engelleyici önlemler alırlar. Halka açık olan alanlarda can güvenliğinin sağlanmasını, herhangi bir hırsızlık olayının önlenmesini ya da zararlı maddelerin ülke içinde dolaşmasını engeller. Bu meslekte de mesleki bilgi gerekmektedir. Çünkü polis olabilmek için yazılı sınavın dışında bir de performans sınavına girmek gerekmektedir. Herhangi bir olay meydana gelmişse de olay yerinde inceleme yapılır. Suçu meydana getiren şahısların tespit edilmesi, yakalanması ve tutuklanması, olayların çözülmesi ve suçlu şahısların ilgili kurumlara sevki yapılmaktadır. Maaşları 5 bin 698 TL’ dir. Başkomiser maaşları ise  6 Bin 771 TL ‘dir.

Polis
Polis

Doktor

Bu meslek bir adanmışlık gerektirir. Meslek birikimi, stajlar, araştırmalar neticesinde uzun yıllar tıp alanında eğitim görmek ve tecrübe edinmek lazımdır. Bu meslek ekonomik getirisi olduğu için yapılacak olan mesleklerden değildir. Fıtri olarak işe uygunluk gerekir. Tıpta da pek çok alan vardır. Size uygun olan alanı seçerek buralarda uzmanlık kazanmanız mümkündür. Ayrıca iş alanı da geniş olan mesleklerden biridir. Devlete bağlı olarak ya da özel hastanelerde çalışabilirsiniz. Kendi polikliğinizi açabilirsiniz. Tıp alanında yapılan TUS gibi sınavlar ile uzmanlık da kazanabilirsiniz. Aile hekimi olabilir, köylerde çalışabilirsiniz. Ayrıca üniversite hastanelerinde çalışarak akademik anlamda da kariyerinizi en üst seviyelere çıkarabilirsiniz. Doktor maaşları  8 bin 8.057 TL’ dir. 

Faktoring Hizmeti Vermek

Bu sektör bankacılıktan sonra en yaygın olarak kullanılan finansal alanlardan biridir. Şirket olarak çalışmaktadırlar. Mal veya hizmet alımları neticesinde ihtiyaç duyan kuruluşlara çeşitli finansal imkanlar sunulmaktadır. Ülkemizde ihracat yapıldığından beri bu şirketler varlıklarını göstermektedir. Tahsilat işleminin karşılanması ve borcun şirketlere devri şeklinde çalışılır. Bu işlemler kanunlar ile düzenlenmiş ve sınırlar belirlenmiştir. İşin aslı çek gibi belgeler ile alışveriş yapan müşterilere ulaşmak ve finansal destek sağlamaktır. Faktoring şirketleri ve krediler hakkında bilgi alarak siz de kredi kullanabilir veya kullandırabilirsiniz.

Faktoring Hizmeti Vermek
Faktoring Hizmeti Vermek

Noter

Noterler Adalet Bakanlığı tarafından atama yolu ile göreve başlarlar. Fakat devlet memuru statüsüne girmezler. Kişisel menfaatlerin mahkeme makamına gitmeden çözülmesi hedeflenmektedir. Noterler tam da bu noktada devreye girerler. Pek çok görevleri vardır. Evrakları aslı gibi yaparlar. Bazı kuraların noter huzurunda yapılması gerekir. Resmi evraklarının kopyalarının resmiyet kazanmasını sağlarlar. İmza, mühür gerektiren konuları yerine getirirler. Görev tanımları belirli bir alanla sınırlı değildir. Hukuksal işlem yaptıkları ve işleri için bilgi birikimi gerektiği için noterler avukatlardan seçilir. Memur gibi çalışırlar ve hafta sonu tatilleri vardır. Noterlerin de sınıfları vardır. 1.sınıf noterler 100 bin TL kazanmaktadır. Ancak 3. sınıfa dahil bir noterin maaşı 7-8 bin TL civarındadır.

Mali Müşavir

Ülkemizde en çok rastlanan meslek dallarından biridir. Mali müşavir olabilmek için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi‘nde yer alan 4 yıllık bölümlerden herhangi birini bitirmek gerekmektedir. Aslında üst düzey muhasebeci tanımı yapmak yanlış değildir. Belirli bir bilgi birikimi gerekir. Ayrıca hukuk bilgisini de beraberinde getirir. Mali müşavir olmak isteyenlerin uzun yıllar staj görmeleri gerekir. Mali müşavir maaşları tecrübe ve bulunduğunuz şehre göre değişmektedir. Alanında uzman bir mali müşavirin 7500 ile 15 bin TL arasında maaş aldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Yeminli mali müşavir maaşları ise daha fazladır.

Mali Müşavir
Mali Müşavir

Pilot

Eğlenceli, gelir getirici aynı zamanda zor mesleklerden biridir pilotluk. Pilotlar genelde bu işi tutku ile yaparlar. Meslek birikimi gerekli fakat yeterli değildir. Özetle uçmayı sevmek gerekir. Askeri okullar, üniversitelerin ilgili bölümleri ve ücretli eğitimler ile pilot olmak mümkündür. Fiziki ve psikolojik olarak sağlıklı olmanız gerekir. Yalnız uçuşlar için belirlenen yaş limiti 17′ dir. Pilot olmak için lise ve dengi okullardan mezun olmak yeterlidir. Fakat hava yolları şirketleri genelde 4 yıllık mezunları tercih ederler. İyi derecede İngilizce bilmek de aranacak olan şartlardandır. Pilotların maaşları tecrübelerine göre artarken ortalama olarak 25 Bin TL ile 45 Bin TL arasında değişmektedir.

Sigortacı

Sigorta acentesi açarak çok para kazanabilirsiniz. Bir iş yeri açmak için gerekli olan prosedürleri uygulamanız gerektiğini belirtelim. Vergi levhası almak ve ilgili kurumlardan izin almak gerekiyor. Türkiye’ de en çok rastladığımız ve ihtiyaç duyduğumuz işlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü artık yalnızca araç sigortası ürünü yok. Sigortacı olabilmek için prosedürleri bilmek gerekiyor. Pazarlama yeteneğinizin de güçlü olması gerekiyor. Müşteri portföyü oluşturmak da zaman alıyor. 25 bin TL’ lik bir mal varlığınızın olması acente açmak için yeterli oluyor. Kazancınız tamamen performansınıza bağlı. Tabi sigortacıların %15, %20 kar marjı ile çalıştıklarını belirtelim.

Sigortacı
Sigortacı

Eczacı

Çok kazandıran ancak yüksek puanla fakültelere giriş yapılan mesleklerden biridir. Eczacılık fakültelerinden mezun olmanız gerekir. Ancak diploma kiralama yöntemi ile bu mesleğin icra edildiği de görülmektedir. Devlet bünyesinde çalışanların 5 bin TL civarında bir maaş aldıkları görülmektedir. Bu meslek için kazanç getirebilecek en iyi ihtimal kendi dükkanınızı açmaktır. Bu da bir nevi esnaflık mahiyetini taşır. Çevrede kendinizi ispat etmeniz gerekir. Bu tanınırlık sağlandıktan sonra aylık geliriniz 30 bin TL‘ ye çıkabilir. Ancak dükkan kirası, personel giderleri gibi masrafların da düşülmesi gerekir.

Veteriner

Tıp bilgisi alarak veteriner olmak mümkün. Ancak hayvanları seviyor olmanız gerekiyor. Veterinerlik fakültesini bitirerek staj yapmanız dahilinde veteriner olabilirsiniz. Devlet kurumlarında çalışabileceğiniz gibi özel sektörde de çalışabilirsiniz. Ayrıca kendi muayenehanenizi de açabilirsiniz. 6.000 ile 6.500 bin TL arasında gelirleri olan veterinerler kendi iş yerlerini kurarak daha fazla gelir elde edebilirler.

Veteriner
Veteriner

Bilirkişi

Görüşü ve gerekli durumlarda oy verme yetkisine sahip kişidir. Bilirkişi olabilmek için bir uzmanlık alanı gerekmektedir. Çünkü adı üzerinde kendilerine danışma gerektiren alanlarda başvurulan kişiyi ifade etmektedir. Uzman, hakim ya da savcılar tarafından Adli Bilirkişi olarak atanmanız da mümkündür. 25 yaşından büyük olanlar bu mesleği tercih edebilirler. Bilirkişi maaşları 9-10 bin TL arasında değişmektedir.

Yaşam Koçu

Zamanımızın en popüler mesleklerinden biridir. Stresli yaşam alanlarında insanlar rahatlamak ve karar vermek adına yaşam koçlarına ihtiyaç duymaktadırlar. Bu meslek için belirli bir bölümden mezun olmaya gerek yoktur. Yaşam koçluğu belgesi alarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Yöneticilerin, işletmecilerin koçu olabileceğiniz gibi dini anlamda, evlilik ve kariyer gibi konularda da insanlara destek olmanız mümkündür. Geliriniz seanslarınız ile alakalı bir durumdur. Ne kadar çok kişiye ulaşırsanız o kadar çok para kazanırsınız. 150- 200 TL gibi seans ücretleri alarak bu işi yapan pek çok kişi vardır.

Veteriner
Veteriner

Reklamcı

Eskimeyen mesleklerden biridir. Reklamcılık sektörü ciddi manada para kazanılacak olan bir sektördür. Tv reklamları yapabileceğiniz gibi kendi dükkanınızı açarak afiş, pankart gibi somut materyallerden de para kazanmanız mümkündür. Ayrıca pazarlama yeteneğinizin de güçlü olması gereken bir iştir. Ulaştığınız kişi ve yaptığınız işe göre geliriniz değişmektedir. Bir tanınırlık kazanana kadar ve müşteri portföyü oluşturana dek yalnızca işletme giderleri için çalıştığınızı düşünebilirsiniz. Ancak uzun vadede kazanç elde edeceğinizi söylemek yanlış olmayacaktır.

Tercüman

Tercüman mesleki bilgi gerektiren bir alandır. Üniversitelerin dil eğitimi veren bölümlerinden mezun olmanız gerekmektedir. Çalışma alanları çok geniştir. Devlet ve özel sektörde çalışan tercümanların yanı sıra home ofis ortamında çalışarak para kazanan birçok tercüman vardır. Metin ya da konuşma çevirileri yaparak, ayrıca yabancı dilde eserler yazarak çok para kazanabilirsiniz. Bakanlık bünyesinde çalışan mütercimlerin maaşları 8 bin TL civarındadır. Ayrıca maaşlarınızın bildiğiniz dil sayısına göre değişeceğinin de altını çizelim. Ayrıca ithalat ve ihracat ile uğraşan firmalarda da çalışabileceğinizi belirtelim.

Tercüman
Tercüman

Diyetisyen

Diyetisyen olabilmek için beslenme ve diyetetik bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bölümün pek çok avantajı vardır. Puanları yüksektir fakat gelir oranı da bir o kadar yüksektir. Devlet hastanelerinde çalışabileceğiniz gibi özel muayenehanelerinizi de kurabilirsiniz. Sağlıklı yaşam konusunda bilinçli olan kişiler ya da fazla kilolarından kurtulmak isteyenler genel olarak kapınızı çalacaktır. Kişilere uygun yiyecek planlarının ve diyetlerin hazırlanması gerekmektedir. Devlet bünyesinde çalışmaya başlayan diyetisyenlerin maaşları 4 bin 500 TL civarında olmaktadır. Ancak bu işi özel olarak yürütenlerin aylık 9-10 bin TL gelirleri olduğunu belirtelim.

Meslekleri ve maddi yönlerini anlattık. Ancak belirtelim ki iyi ya da kötü iş yoktur. Sevdiğiniz meslek vardır. Bu sebeple meslek seçimlerinizi ilgi alanınıza ve karakterinize yönelik olarak yapmanızı öneririz. Başarılar. 🙂

YORUMLAR

  1. Mimar/Serdar dedi ki:

    İngilizce Arapça ve diğer yabancı dilleri bilen (bay/bayan) arkadaşlar aranıyor yurtiçi yurtdışı olabilir 1000 kişi alınacaktır whatsap 05 0 (mesaj yazınız)