Emekli İlaç Kesintisi Sorgulama (Maaştan Düşme)

04.01.2023
Emekli İlaç Kesintisi Sorgulama (Maaştan Düşme)

Emekli maaşlarını çekerken bazen tutarların eksik olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun sebebi maaştan yapılan kesintiler olmaktadır. İlaç alımlarında bildiğiniz gibi bazı oranlarda kesinti yapılıyor. Şayet neden emekli maaşını eksik aldığınızı düşünüyorsanız sistem üzerinden kesinti sorgulaması yapabilirsiniz. 4a, 4b ve 4c emeklileri maaş kesinti durumlarını takip edebilir. Sadece ilaç konusunda değil, farklı konularda da kesinti yapılmaktadır. Meclise bu konu ile ilgili bir kanun teklifi sunulmuş, emekli maaşından kesinti yapılmayacağına dair verilen teklif henüz kanunlaşmamıştır. Maaş ve kesinti sorgulaması yaparak bu tutarları da öğrenebilirsiniz.

Emekli Maaşı İlaç Kesintisi

Emekliler maaş tutarlarını bilir ve yapılan kesintileri aslında kendileri bile hesap ederler. Hastaneye gidildiğinde ve doktor ilaç yazdığında, ayakta dahi muayene olsak belirli bir tutarda kesinti yapılır. Bu kesintinin oranı yüzde 10‘ dur. Katılım payından sonra yazılmış olan reçeteler için de ücret talep edilir.

  • 1,2 ve 3 kutu olarak yazılan ilaçlar için 3 TL
  • 3 kutudan fazla ilaç yazılması durumunda yazılan her ilaç için ekstra 1 TL ödenmektedir.

Bu tutarlar bir sonraki maaşa devredilmektedir. Muayene olduktan sonra eczaneye gittiğimizde bizden katılım payı talep edilmektedir. Bu ücret, bakmakla yükümlü olunan ya da GSS’ ye tabi olan şahısların ödemeleri gereken miktardır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmekte olan ilaçlardan belirli oranlarda katkı payı alınmaktadır. Bazen de hiçbir ücret talep edilmez. Bunun sebebi yine kurum tarafından ilaçların ücretlerinin karşılanır olmasıdır.

  • Sigortalı olarak çalışan kişi ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ise yüzde 20 oranlarında katkı payı talep edilmektedir.
  • Emeklilerden ve yine emeklilerin bakmakla mükellef olduğu kişilerden alınan katılım payı oranı ise yukarıda bahsettiğimiz gibi yüzde 10‘ dur.

Kurumun bütçesini bu tutarlar neticesinde desteklemek hedeflenmiştir. Emekli maaşlarının kaç TL olacağını öğrenmek için linke tıklayın.

Reçete Bedeli

İlaç bağımlılığı konusu ile mücadelenin sürdürülmesi adına ilaç kutusu parası adı altında bir ücret talep edilmektedir. Kutu sayısına bakılmadan ilaçlar 1′ er kalem sayılmaktadır ve 3 kaleme kadar yazılan ilaçlara para ödeniyor. 3 kalemden sonrası için ise kutu başına ücret talep ediliyor. Ayrıca bazı ilaçlar katılım payından muaf oluyor. Bu ilaçlar için herhangi bir ücret ödenmiyor. Bu ilaçların ise sağlık raporu ile raporlanması gerekiyor.

Ayrıca ilaçlar için eczacılara da bir bedel ödenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacılar Birliği arasında bir protokol imzalanmıştır. Bu protokole göre reçete okuma bedeli adı altında bir ücret talep edilmektedir. Bu tutarlar yüzde 0 iskonto oranı olan eczaneler için 75 krş olarak belirlenmiştir. (Küçük eczanelerde) İskonto oranı yüzde 0 olan eczaneler dışındaki tüm eczanelerde bu tutar 25 krş‘ tur.

Ancak eczane bedelini emekliler ödememektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından eczacılara ödenmektedir. Küçük eczanelere de gelirlerinin artırılması için ödenmektedir.

Muayene Ücretleri

Birinci basamak (sağlık ocakları, dispanserler, sağlık merkezleri, resmi kurumlar, sağlık istasyonları, dispanserler, anne ve çocuk sağlığı merkezleri) sağlık hizmetlerinde yapılmakta olan diş muayenelerinde ücretsiz olarak sağlık hizmeti verilmektedir. Ancak diğer kurumlarda verilecek olan sağlık hizmetlerinde (diş de dahil) muayene ücretleri aşağıdaki gibidir;

muayene-ücretleri
Muayene ücretleri
  • Özel sağlık hizmetlerinde 12 TL
  • Diğer sağlık kuruluşlarında (2 ve 3. basamak) 5 TL‘ dir.

Emeklilerin bu hizmetleri almalarından sonra tutarlar maaşlarından kesinti yolu ile tahsil edilmektedir.

İkinci basamak sağlık kuruluşları ile; Devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, SSK ve diğer resmi hastaneler ifade edilmektedir.

Üçüncü basamak sağlık kuruluşları ile; Üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile özel dal eğitim ve araştırma hastaneleri anlaşılmaktadır.

Aile Hekimlerine Katılım Payı Ödenmiyor

Birinci basamakta ifade edilen sağlık kuruluşlarından herhangi bir ücret alınmamaktadır. Yani sağlık ocaklarında ve aile hekimliklerinde muayene olmanız durumunda herhangi bir ücret ödemeyeceksiniz. Zaten bu ücretin talep edilmesinin sebebi hastanelerdeki yoğunluk probleminin son bulması ve ciddi olmayan rahatsızlıklar için hastanenin meşgul edilmemesinin sağlanmasıdır.

Muayene sonrası eczaneye ilaç alımı için gittiğimizde sistem üzerinde muayene ücretleri görünmektedir. Bazen eczacılar şu kadar borcunuz var demektedir. İşte bu durumun sebebi katkı paylarıdır. Eczacıların talep etmesi sizleri yanlış bir düşünceye itmesin. Eczacılar kurum ile şahıslar arasında sadece köprü görevi görmektedir. Üniversite ve araştırma hastanelerinde uygulama olarak yüksek tutarlar alınmasının bu sayede önüne geçilmiş oluyor.

Aile Hekimlerine Katılım Payı Ödenmiyor
Aile Hekimlerine Katılım Payı Ödenmiyor

Bir de eşdeğer ilaç farkı isminde bir bedel var. Şayet doktor tarafından yazılan ilacın tutarı kurum tarafından karşılanmıyor ise ya da yazılan ilaç eczanede bulunmuyor ise eczacılar aynı maddelere sahip ve aynı doz oranlarında farklı ilaçlar öneriyor. Bu ilaçların etken maddelerinin aynı olduğuna dikkat edilmek gerekiyor. Şayet farklı ilaç alınır ise tine fatura dahilinde belirli bir tutar ödenmektedir. Alınan bu bedel kuruma gönderilmektedir. Yatmayan emekli maaşlarının sebebini bu içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Tıbbi Malzemelerin Alımında Katılım Payı

Tıbbi ve Katılım Payı Hakkında Genel Tebliği’ ne göre tıbbi malzemelerden belirlenen oranlarda katılım payı alınmaktadır. Vücut dışı protez ve ortezlerden ki bunlar görmeye yardımcı malzemeler, sağlık raporları ile doktor tarafından yazılan protezler ve ağız protezleridir. Bunlardan katılım patı talep edilmektedir.

Yukarıda saydığımız protez çeşitlerinden;

  • Bakmakla yükümlü olunan kişiler için yüzde 10 
  • Diğer şahıslar için yüzde 20 katılım payı talep edilmektedir. 

Kural gereği bu tutarlar 2023 yılı brüt asgari ücretin 10.008 TL’ nin yüzde 75‘ ini geçememektedir. Bu oran hesaplanırken her birisi birbirinden bağımsız olarak değerlendirilmekte ve buna göre katılım payı ödenmektedir.

Emekli Maaş Kesinti Sorgulama

Emekli maaş kesintileri e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir. Bunun için şifreniz olması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumları’ nın sistemlerinde eskiden şifresiz olarak sorgulama yapılabilmekteydi. Ancak şu an itibari ile bu mümkün olmamaktadır. Bir şifreye sahip değilseniz PTT’ den 2 TL karşılığında şifre alarak giriş yapabilirsiniz. Aşağıdaki linklere tıklayarak sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

4a Emekli Maaş kesintisi sorgulama

4b Emekli maaş kesintisi sorgulama

4c Emekli maaş kesintisi sorgulama

Şifresiz Sorgulama Mümkün Mü?

Daha evvel şifresiz olarak emeklilik ile ilgili tüm işler sorgulanabilmekteydi. Yapılacak olan işlemlere emekli maaşlarından yapılacak olan kesintiler de dahil edilmişti. Ancak daha sonra e-devlet portalında tüm hizmetlerin mevcut olması sebebi ile sorgulama işlemleri buradan yapılmaya başlandı. Yani 2023 yılı itibari ile emeklilerin herhangi bir konuda şifresiz olarak sadece T.C kimlik numaraları ile sorgulamaları mümkün değildir.

şifresiz-maaş-kesintisi-sorgulama
Şifresiz maaş kesintisi sorgulaması mümkün değil.

Emekli Maaşına Haciz

Ödemelerin vaktinde yapılmaması ve borçların zamanında ödenmemesi sebeplerinden dolayı ipotek olarak gösterdiğimiz mal varlıklarına el konulabilmektedir. Bu mal varlıkları satılarak borcun tahsilatı sağlanmaktadır. Ancak mal varlığına sahip olmayanlar çektiklere kredilere karşılık maaşlarını ipotek ettirmektedir. Borçların ödenmesi için borçluya 90 günlük süre verilmektedir. Şayet bu sürede borçlar kapatılmaz ve yapılan ikaza cevap verilmez ise emekli aylığına haciz konulacak ve aylığın 1/4′ ü kesilecektir. 

Nafaka Borcu

Şayet bir nafaka borcunuz var ise bu borç emekli maaşından kesinti yolu ile alınacaktır. Nafaka borcunun maaştan fazla olması halinde ise emekli maaşınızın tamamına el konulabilir. Tabi devlet kurumlarına borçlu olmanız durumunda da yine maaşınızın 1/4′ ü kesilecektir. Ayrıca SGK’ dan bazen haksız aylıklar alınır. Bunların tespit edilmesi halinde maaşınızın yüzde 25′ inden fazlası kesilebilir. Ayrıca emekli olduğunuz halde çalışmaya devam ediyorsanız primlerde de kesinti yapılacaktır. Güncel nafaka kanununa ulaşarak kesinti tutarları ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.