Valilik Kaymakamlık Maddi Yardımı (Başvuru İşlemi)

04.01.2023
Valilik Kaymakamlık Maddi Yardımı (Başvuru İşlemi)

Kaymakamlık para yardımı başvurusu yapmak isteyenler en çok araştırdıkları konular arasında Kaymakamlık yardım başvurusu nasıl yapılır ve maddi yardım başvurusu Kaymakamlık ve Valiliklere nereden yapılacak yer alıyor. Her aileye 500-800 TL yardım başvurusu yapmak için Kaymakamlık para yardımı dilekçesi doldurarak başvurular tamamlanması gerekiyor. Bu içeriğimizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu ve Valilik yardım başvurusu şartları ve
İşsizlere maddi yardımların nasıl alındıklarını araştırdık. Erzak yardımları, aylık sosyal yardımlar ve çeşitli maddi ve ayni yardımların başvuru kriterlerini araştırdık.

Sosyal Yardım Başvuruları Devam Ediyor

Coronavirüsün neden olduğu hasar sonrası ihtiyaç sahibi ailelerin ekonomisine destek niteliğinde verilecek olan Sosyal Yardımları SYDV’ler aracılığıyla veriliyor. Bu kapsamda halihazırda sosyal yardım alan veya alacak olan vatandaşlara ilişkin T.C Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Sosyal Yardım ödenekleri yapılmaya devam ediyor. Bakanlık tarafından 2023 yılında da yapılacak Sosyal yardımlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır;

3294 Sayılı Kanun kapsamında yapılan yardımlar;

  • Yaşlı Aylığı, 1.296 TL
  • Engelli Aylığı 842,81
  • Yaşlı ve Engelli Bakım Projeleri (Vefa Projeleri)
  • Kronik Hastalara Elektrik Tüketim Desteğİ (Cihazın tüketim düzeyine göre aylık 200 TL’ye kadar)
  • Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardımı 325 TL
  • Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardımı 400 TL
  • Öksüz Yetim Yardımı, Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı 150 TL
  • Şartlı Eğitim Yardımı (ilköğretim erkek öğrenci aylık 45 TL, kız öğrenci aylık 50 TL Ortaöğretim erkek öğrenci aylık 55 TL, kız öğrenci aylık 75 TL)
  • Şartlı Sağlık Yardımı (Gebelik döneminde aylık 45 TL, çocuk için aylık 45 TL, Doğumun Hastanede yapılması halinde bir seferlik 100 TL, Şartlı lohusalık için doğumu takip eden ilk 2 ay süresince aylık 45 TL)
  • Çoklu Doğum Yardımı  150 TL
  • Sosyal Uyum Yardımı Kimlik Kartı (99 ile başlayan) AYLIK 120 TL
  • Elektrik Tüketim Desteği;
    • 1-2 kişilik hanelere aylık 75 kWh,
    • 3 kişilik hanelere aylık 100 kWh,
    • 4 kişilik hanelere aylık 125 kWh,
    • 5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kWh karşılığı tutarınca nakdi desteK
  • Terör Zararı Yardımları; Hane başı aylık azami 1.200 TL
  • Psiko-Sosyal ve Mali Kayıp Yaşayan Tüberküloz ve SSPE Hastalarına Yönelik Düzenli Nakdi Yardımları yapılıyor.

Maddi Yardımlar!

Bununla alakalı yardımlarda yaşanacak yüzde 30′ luk artış aşağıdaki yardımları içermektedir; Aşağıda tutarlara ek en az yüzde 30 zam geleceğini belirtildi. Maddi yardımlardan bazıları;

  • 65 Yaş Üstü Aylığı

Devlet, maddi durumu yetersiz olan 65 yaş ve üstü vatandaşlara aylık 763 veriyor.

  • Evde Bakım Parası Yardımı

Devlet, engelli ve engelli yakınına aylık 1.657 bakım maaşı veriyor.

Engellilere özel bakım yardım merkezi yardım 3.314 TL

  • GSS Prim Ödemesi

Hane başına düşen kişi başı gelir 1704 TL altında olanlara devlet GSS primi ödeniyor.

  • Engelli Maaşı

Engel oranı 40-69 arası 609 TL

Engel oranı %70 ve üzeri olanlara 914 TL ödeniyor.

  • Kız Çocuklarına Devlet Yardımı

Çoklu Doğum Yardımı kapsamında ikiz çocuklara, çocuk başına 150 TL olmak üzere 300 TL yardımda bulunuyor.

  • Dul Kadınlara Devlet Yardımı

Dul kadınlara devlet aylık 325 TL olmak üzere 2 ayda bir 650 TL veriyor.

  • Yeni Doğan çocuklara Maddi yardım

Devlet yeni doğan çocuklara bir kereliğine olmak üzere maddi destekte bulunuyor;

  • 1. çocuğa 300 TL,
  • 2.çocuğa 400 TL
  • 3. ve daha sonra doğan çocuklara devlet 600 TL yardım sağlıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı e-devlet maddi yardım başvurusu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı maddi yardım ve çeşitli başvuru ve talepler e-Devlet sayfası üzerinden 7/24 online olarak gerçekleştirilmektedir.

Kaymakamlık yardım başvurusu

Kaymakamlıktan ödenecek olan nakdi yardım çeşidine göre farklılıklar yaşanmaktadır. Başvurular yaklaşık 1-2 haftalık bir zaman aralığında neticeye erdirilmektedir. E- devlet sisteminden ya da kaymakamlıklarda yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı vasıtasıyla yardım başvurusunda bulunulabilmektedir. Diğer devlet kurumlarından yardım alamayan, sigortalı işte çalışmaya devam etmeyen kişiler yardım başvurusunda bulunabilmektedirler. İkamet etmiş oldukları konumdaki kaymakamlığa ulaşmaları yanlarında bulundurmaları şart olan belgeleri teslim etmeleri yeterlidir. Kurumda bulunan yetkililer başvuruda bulunan kişilerin evlerine ziyaret gerçekleştirmektedir. Denetleme işlemini gerçekleştirdikten sonra yardımın alınıp alınamayacağına dair cevap verilir.

Kaymakamlık tarafından Koşullu eğitim ve koşullu sağlık yardımları hizmeti verilmektedir. Sosyal destek yardımları ödenmektedir. Eğitim desteği için para yardımı uygulanmaktadır. Engelli kişilerin ihtiyaçları göz önünde tutularak nakdi yardımlar verilmektedir. Kira, yakacak, gıda ve yiyecek yardımları yapılmaktadır. Afet yardımları kaymakamlık tarafınca ödenmektedir. Terörden mağduriyet yaşamış kişilere para yardımı yapılmaktadır. Projelere destek niyetiyle yardımlar gerçekleşmektedir.

Kaymakamlık Para Yardımı başvurusu Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kimlik belgesinin aslı veya fotokopisi talep edilmektedir. Muhtaçlık belgesi istenmektedir.

Fakirlik kağıdı almayı arzı eden kişiler; ikamet etmiş olduğu bölgede bulunan muhtarlık ile irtibata geçerek evraklarına ulaşabilmektedir. Muhtaçlık belgesini 18 yaşını geçmiş kişiler alabilir. Sigortası olan kişilere muhtaçlık belgesi verilmez. Gayrimenkul ya da araç sahibi olmayan kişiler, muhtaçlık belgesi alabilir. Fakirlik belgesi başvurusunda form doldurulmalıdır ve bu formda verilen bilgiler eksiksiz ve doğru bilgileri yansıtması şarttır. Başvuruda bulunmuş oldukları muhtarlığın ikamet ettikleri bölgenin muhtarlığı olması gereklidir.

Başvuruda bulunulması gereken kurum nedir? Kaymakamlıktan nakdi yardım isteyen kişiler; kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na kaymakamlık para yardımı için başvuruda bulunmaları gerekir.

Kaymakamlık para yardımı sorgulama

Maddi yardım başvuru sorgulamaları e-devlet kapısı olan https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılarak, ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan giriş yap butonuna tıklanarak yapılır. Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler listesinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bulunmalıdır. Bu kurum ile yapılabilecek işlemler listelenmektedir. Bu işlemler içerisinden Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama butonuna tıklanmalıdır. Açılan sayfadan alınan kaymakamlık para yardımının görülebilmesi mümkün olmaktadır.

YORUMLAR

  1. iftar dedi ki:

    Nakti yardımdan yararlanmak istiyorum kirada oturuyoruz ikibuçuk kira ödüyoruz Zor geçirmiyoruz Teşekkür ederim

  2. Aysun yavuz dedi ki:

    Ben diyarbakır bağlar yunus emre mahalesinde oturuyom eşim çalışmıyor işiz sürekli bir küçük oğlum var madi durumumuz yok bize bir el atsanız seviniriz madi durumum hiç yok

  3. Fatma inal dedi ki:

    Eşim çalışmıyor ben epilepsi hastasıyım durumumuz çokkötü evkira 5kira birikdi