İnternetten ÇKS Kaydı Nasıl Yapılır? 1 TIKLA KAYIT VE SORGULAMA

Tarımsal projelerde destekleme ödemelerinde ilk aranan şart ÇKS oldu! Çiftçilerin, devlet tarafından her yıl verilen destekleme ödemeleri ve diğer proje kapsamında verilen hibe desteği ve destekleme ödemelerini alabilmek için mutlaka Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olması gerekiyor. Çks kaydı olmayanlar devlet tarafından sağlanan destekleme ödemeleri dahil birçok kredi ve destek paketinde yararlanamıyor ve destek alamıyor. Bu kadar önemli olan Çiftçilik belgesi almak için Çks kaydı nasıl yapılır? Hangi evraklar gerekir? Tüm bu soruların cevabı ve ÇKS sorgulamasının nasıl yapılacağını sizlerle içeriğimiz de paylaşacağız.

03.01.2023
İnternetten ÇKS Kaydı Nasıl Yapılır? 1 TIKLA KAYIT VE SORGULAMA

Tarımsal projelerde destekleme ödemelerinde ilk aranan şart ÇKS oldu! Çiftçilerin, devlet tarafından her yıl verilen destekleme ödemeleri ve diğer proje kapsamında verilen hibe desteği ve destekleme ödemelerini alabilmek için mutlaka Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olması gerekiyor.

ÇKS Kaydı Nasıl Yapılır?

Çiftçiler Çiftçi kayıt sistemine kayıt olabilmek ve mevcut kayıtlarını güncellemek için istenen bilgi ve belgeler ile İl veya İlçe müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır. Çiftçiler yeni kayıt kayıt yaptırabilmek için İlçe Tarım müdürlüklerine ve Ziraat Odasına başvuru yapmaları gerekiyor.

ÇKS‘ye kaydolmak veya kayıtlarını güncellemek üzere il/ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunan çiftçilerden, Çiftçi Kayıt Formu (EK-1) istenir. İnternet ortamından ve/veya e-devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda sistemdeki ilgili alanlar doldurulur.

ÇKS’ye kaydolmak veya kayıtlarını güncellemek üzere il/ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunan çiftçilerden, Çiftçi Kayıt Formu (EK-1) istenir. İnternet ortamından ve/veya e-devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda sistemdeki ilgili alanlar doldurulur.

Üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları bir önceki yılın 31 Aralık tarihinde sona ermektedir. Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere Çiftçi Kayıt Sistemine yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılmamaktadır. Son başvuru tarihi olduğu için çiftçilerin biran önce ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gereklidir. Bu tarih gerekli görüldüğü takdirde Bakanlık tarafından uzatılabilmektedir

ÇKS ye kayıt yaptırmak isteyen çiftçiler başvurularını İL ve İlçelerde bulunan Tarım Müdürlüklerine şahsen ya da e-devlet kapısı üzerinden ön başvuru olarak yapıp, gerekli belgeleri İl ve İlçe Tarım müdürlüğüne iletmek şartı ile yapabilmektedirler.

İnternetten ÇKS Kaydı Nasıl Yapılır? E-devlet

E-devlet kapısı üzerinden Çiftçi kayıt sistemi ön başvurusunda bulunabilmek için e-devlet kayıtlı kullanıcı olmak veya e-imza sahibi olmak gerekmektedir. E-devlet kayıtlı kullanıcısı olmak için en yakın PTT merkezlerine gidilerek e-devlet şifresi almak yeterlidir.

E-devlet https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden şifreniz ile giriş yaptıktan sonra Çiftçi kayıt başvurusu yazın.

İnternetten ÇKS Kaydı Nasıl Yapılır? 1 TIKLA KAYIT VE SORGULAMA

Karşınıza gelen ekranda ki linke tıkladığınızda açılan sayfadan çiftçi kayıt sistemi ön başvurunuzu oluşturup daha sonra, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine istenen belgeleri iletip, Müdürlüklerin çiftçinin ön başvurusunu değerlendirip uygun görülen çiftçilerin ÇKS kaydını yapacaklardır.

Çiftçi kaydını yaptıranlar ÇKS belgesinin çıktısını tekpencere.tarbil.gov.tr sayfasına e-devlet üzerinden giriş yaparak BELGE AL menüsünden gerekli ödemeleri yaparak çıktısını online olarak dijital ortamdan alabiliyor.

çks-kaydı-nasıl-yapılır
ÇKS kaydı nasıl yapılır?

ÇKS Kaydı Ne Zaman Yapılır?

ÇKS Kayıt işlemlerini çiftçinin ekim döneminin başında veya sonunda yaptırması gibi bir zorunluluğu yoktur. ÇKS kayıt zamanı çiftçinin talepte bulunduğu herhangi bir tarihte yapılabilir. Kayıt tarihinin yeni olması devlet destekleme ödemelerinden ve çiftçilere sağlanan tüm imkanlardan yararlanmak için önemli bir detaydır.

Çiftçi Kayıt Sistemi 2000’li yılların başlarında üreticiye doğrudan gelir desteği adı altında gelirini belirlemek ve çiftçinin kayıt altında bulunmasını sağlama amacıyla yapılmaktadır. Çiftçiler ÇKS kayıtlarını yaptırarak devletin her yıl verdiği destekleme ödemelerini almakta ve ürettiği ürüne göre de ürettiği ürün için ürün desteği almaktadır. Tüm bunlar için oluşturulan bu sistem aynı zamanda kayıt altında olması  da gerekmektedir. Devlet tarafından planlama ve istatistik yapması için son derece önemli bir yeri olan ÇKS başvurusunda öncelikle dosya hazırlamaları gereklidir.

Çiftçi kayıt sistemi tüm tarımsal desteklemelerin temelini oluşturmaktadır. Bu sebeple bir önceki yıl ÇKS kayıtlarının yaptırılarak 2023 yılı tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin bir sorun yaşanmaması için belirlenen başvuru tarihleri arasında ÇKS kayıtlarının yapılması son derece önem arz etmektedir. Üreticilerin geleceği açısından hayati bir öneme sahip olan kişilerin kayıtlarının yapılması konusunda çiftçilerin bilgilendirilmesi ve çiftçilerin de bu konuya özen göstermeleri gerekmektedir.

Çiftçiler ÇKS kayıtlarını yaptırmadıkları takdirde o yıl için ödenecek olan tarımsal destekleme ödemelerinden yararlandırılması mümkün olmamaktadır.

ÇKS Kayıt Formu Örneği ve Gerekli Evraklar

Çiftçi kayıt sistemine başvuru yapmak isteyenler başvuru evrakları ile birlikte İl ilçe Tarım Müdürlüklerine başvuru tarihleri arasında başvuru yapmaları gerekmektedir.

ÇKS kayıt işlemleri:

  • Akrabasının tarlasını ekenler için,
  • Hicar ekenler için,
  • Arazi kiralayanlar için 3 farklı şekilde başvuru yapılmaktadır.

Birinci derece yakınının arazisi için, arazinin sahiplerinin başvuruları ve arazi kiralayanların başvuruları farklı şekillerde yapılmakta ve farklı evraklar istenmektedir. Kira kontratı arazi kiralayanlar için istenen evraklar arasında olduğundan hazırlayacağınız dosyada ayrıca kira kontratının da bulunması gereklidir.

Çiftçi kayıt sistemine ilk kez müracaat edenler öncelikle kimlik bilgilerini beyan etmelidir. Bunun için bazı belgeleri doldurmalıdır.

ÇKS’ye ilk defa kayıt yaptırmak isteyenler çiftçilerden İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından istenen belgeler şunlardır:

ÇKS kaydında istenen belgeler ise:

  • ÇKS Kayıt formu A (İlk kez müracaat eden çiftçilere bu form boş olarak verilir.
  • ÇKS kayıt formu örneği
  • Muvafakatname 1
  • Muvafakatname 2 
  • B_formu
  • kira kontratı
  • Boş C formu
  • Kimlik Numarasını Gösterir Nüfus Cüzdanının Fotokopisi
  • Çiftçi Belgesi Örneği
  • Tarım arazisi başvuru sahibi çiftçiye ait ise tapu sicil müdürlüğünden tapu sureti veya ekstresi
  • Tarım arazisi başka bir gerçek veya tüzel kişiye ait ise kira sözleşmesi, arazinin sahibine ait onaylı tapu sureti)
  • Tarım arazisi Hazine adına tespit ve tescil edilmiş ise defterdarlıktan veya mal müdürlüğünden kiraladığına dair kira sözleşmesi, tapu ekstresi
  • Arazi bilgileri formu (Form c)
  • Tüzel Kişilerden Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri Ve Yetki Belgesidir.
  • Bu evraklar ilk kayıt evraklarıdır.

Sisteme kayıt yaptırmadan önce yani Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine kayıt için başvurmadan önce yukarıdaki ÇKS başvuru belgelerinin üzerine tıklayarak indirebilir ve başvuru formlarını doldurarak dosya hazırlayıp Müdürlüklere müracaat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu işlem için her yıl başvuruda bulunuyorsanız bağlı bulunduğunuz Tarım İl yada İlçe Müdürlüğüne yıl boyu doğrudan gidip başvuruda bulunup güncelleme işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Örneğin; arazi sahipleri arazinin tapu fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalıdır. Evraklar arasında bulunan boş C formuna da ekilen arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirilen ürünlerin yazılması gereklidir. Doldurulan C formunu ekilen arazilerin bağlı bulunduğu köydeki veya mahalledeki muhtar veya azasına imzalatmak gereklidir. Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuzu ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın Tarım ilçe müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu Tarım ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise Tarım il müdürlüğüne yapmalısınız.

Muvafakatname-2 formu da akrabalarının yani birinci derece yakınların arazilerinin ekilmesi durumunda doldurulan formdur. Başvuruda diğer işlemler ile birlikte bu belgeyi de doldurup dosyaya koyulması gereklidir.

ÇKS Güncelleme İşlemlerinde Gerekli Evraklar

Daha Önce Kaydı Olup Yalnızca Güncelleme Başvurusunda Bulunuluyorsa;

  • Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Dilekçesi,
  • Çiftçi Kayıt Formu A formu doldurulmuş olarak verilir
  • Kimlik fotokopisi
  • Arazi bilgileri formu Form C muhtarlıktan onaylı
  • Çiftçi Belgesi Örneği,
  • Daha Önceki Dönemde Beyan Edilen Hisseli Arazilerde Hisse Değişiklikleri Ve Kullanım Miktarı Da Dahil Olmak Üzere Parsellerde değişiklik varsa onaylı Tapu Fotokopileri gereklidir.

Değişiklik varsa güncellenecek olan bilgi ile ilgili ekler,

  • Çiftçi kayıt formu, A formu doldurulmuş olarak verilir.
  • Çiftçi belgesi
  • Nüfus cüzdanı belgesi
  • Arazi bilgileri formu C muhtarlıktan onaylı
  • Formlar
  • Tarımsal faaliyetler formu

E-devlet Çiftçi Bilgileri Sorgulama

Artık çiftçi kayıt sistemine kayıtlı bulunan tüm üreticilerin belgeleri E-Devlet üzerinden sorgulanabilmektedir. Sizde internetten hemen sorgulama yapmak isterseniz;

ÇKS BELGESİ SORGULAMA

Bu belge adeta çiftçiler için nüfus cüzdanı kadar önemlidir. O yüzden bu belge ve kayıt işlemi ve ÇKS’ ye başvurularını her yıl yenilemek ve güncellemekte ayrı bir önem arz etmektedir. Aksi takdirde ekilen arazi için ürün adına verilen destekleme ödemelerinden yararlanmak mümkün olmayacaktır.

Sizde internet (e-devlet) üzerinden anında ÇKS belgesi kayıt ve sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. ejder darendeli dedi ki:

    nihayet birileri neyin ne olduğunu güzelce anlatmış.Bu güzel ve açıklayıcı bilgiler için teşekkürler