Boşanan Kadın Babasının Maaşını Alabilir Mi? 2023 Dul Düzenlemeleri

Boşanan, dul kadınlar babalarından maaş alarak geçimlerini sağlayabilirler. Bu konu ile ilgili boşanan kadın babasının maaşını alabilir mi?, hem anne hem babadan yetim aylığı almaya hakları var mıdır, yetim aylığı ne zaman bağlanır, eşten nafaka alan babasından maaş alabilir mi? Tüm detayları öğrenebilir ve boşanan kadınlara devlet ve vakıflar tarafından yapılan tüm maddi ve nakdi yardımlara başvuru yapabilirsiniz.

02.01.2023
Boşanan Kadın Babasının Maaşını Alabilir Mi? 2023 Dul Düzenlemeleri

Boşanan Kadın Babasının Maaşını Alabilir mi evlilikleri sona eren kadınları yakından takip etmektedir. Boşanan kadınların mağdur edilmemesi adına kendilerine pek çok kurum ve kuruluş tarafından maddi ve ayni yardımlar yapılmaktadır. Ayrıca boşanan kadınların gerekli kurumlara başvurmaları dahilinde sağ veya vefat eden babalarının maaşlarının belirli bir oranını alabilmektedir. Ölen annesinin sigortasından yararlanma hususunu dul bayanlar için 2023 yılı düzenlemeleri ile birlikte ele aldık. Boşanan kadın belirli bir süre dahilinde sağlık sigortasından da faydalanabilmektedir. Eşlerinden boşanan kadınların babalarının maaşlarını alabilmeleri için bazı şartları taşımaları gerekmektedir. Bu konu ile ilgili boşanan kadın babasının maaşını alabilir mi?, boşandıktan sonra yetim aylığı ne zaman bağlanır, eşten nafaka alan babasından maaş alabilir mi, hem annesinin hem babasının maaşını alabilir mi? Öğrenebilir ve boşanan kadınlara yapılan yardımlara başvuru yapabilirsiniz.

Boşanan Kadın Babasının Maaşını Alabilir Mi?

Boşanan bir kadın babasının emekli maaşını alabilir, yani yetim maaşı bağlatabilir. Ancak kanunlara göre maaşı alabilmek için bazı şartları taşıyor olması gerekir.

Boşanan Kadınlara Maaş Bağlanabilmesi İçin Gereken Şartlar

Boşanan kadınlar maaş başvurusunda bulunduktan sonra 1 ay içinde olumlu ya da olumsuz cevap verilmektedir. Babası vefat etmiş olan kadınlar genel olarak olumlu cevap almaktadır. Ancak maaş bağlanacak hisse oranı annesinin hayatta olup olmamasına göre belirlenmektedir. Boşanan kadına maaş bağlanabilmesi için aranan temel şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Kadının çalışmıyor olması
  • Geliri olmaması
  • Vefat etmiş babanın sosyal güvencesinin olması
  • Boşanan kadının devlet memuru olmaması
  • Sosyal güvencesi olmaması
  • Boşanma sonrası resmi olarak bir başkası ile evlenmemesi
  • Emekli olmaması
  • Herhangi bir taşınmazı olmaması ya da bunlardan geliri olmaması
  • Aldığı herhangi bir maaş olmaması
  • Farklı kurumlardan sosyal yardım almamasıdır.

Kendisine maaş bağlanmasını talep eden kadının bir işe girmesi ve sosyal güvencesinin olması durumunda maaşı kesilecektir. Erkek çocuklar için babalarından maaş bağlanması tamamen eğitim durumları ile ilgili bir konudur. Liseye kadar eğitim görenlere 20 yaşına, üniversite eğitimi görenlere ise 25 yaşına kadar yetim aylığı verilmektedir. Ancak kız çocukları için durum farklıdır. Kız çocuklarının sigortalı bir işte çalışarak gelir elde etmeleri, evli olmamaları, boşanmış olmaları ya da dul olmaları gerekmektedir. Bu anlamda yaş konusunda kız çocukları için herhangi bir kısıt bulunmamaktadır. 

Boşanan Kadına Babasının Maaşının Yüzde Kaçı Bağlanmaktadır?

Boşanan kadın babasının maaşını alabilir mi? Evet alabilir. Bunun için önemli olan sosyal güvenlik statüsüdür. Maaş alabilmesi için çalışmıyor olması gerektiğini söyledik. Ancak babası Emekli Sandığı emeklisi olarak vefat eden kişi SSK ya da Bağ-Kur’ lu olarak bir işe girmiş ise babası üzerinden aldığı yetim aylığı kesilmemektedir. Memur olarak işe başlaması durumunda ise bu haktan yararlanamaz. Ayrıca kendisi SSK’ dan emekli olan kadınlar Emekli Sandığı emeklisi babalarından yetim aylığı alabilir. Hatta eşlerinin vefatları durumunda, vefat eden eş Bağ-Kur’ lu ise hiçbir kesintiye tabi olmadan kadının 3 maaşı da alma hakkı vardır. Bu uygulama Anayasa Mahkemesi’ nin 5510 sayılı kanun kapsamında verdiği iptal kararı ile değişmiştir.

Tüm bu konuştuklarımız dahilinde kanun kapsamında belirlenen maaş oranı %25 olmaktadır. Bu oran annenin hayatta olması durumunda değişmektedir. Normal şartlarda bir anne maaş alma hakkı olan bir çocuğu olmadığı sürece maaşın %75′ ini alır. Ancak bir çocuğunun da maaş alması durumunda annenin alacağı hisse %50 oranına düşer. Bu durumda çocuğun da %25 pay alması ile toplamda %75 oranına varılır. Annesi de vefat etmiş bir kadının babasından alabileceği maaş hisse oranı %50 olmaktadır. Ancak bu %50‘ lik oran da maaş talebinde bulunabilecek bir kardeşin olmaması durumunda gerçekleşmektedir. Maaşın 1600 TL olduğunu kabul ederek bir örnek ile kafanızda oluşabilecek soru işaretlerini giderelim.

  • Maaş alacak çocuğu olmayan anne; 1600 * %75 = 1200 TL
  • Annenin hayatta olması dahilinde anne; 1600* %50 = 800 TL
  • Boşanan kadın 1600* %25 = 400 TL

Anne hayatta değilse boşanan kadın; 1600 * %50 = 800 TL babasından aylık alabilecektir.

Çalışırken vefat edenlerin; SGK’ lı ise 5 yıl ve 900 gün prim (Yaşlılık, ölüm ve malullük sigortaları) , Emekli Sandığı ve Bağkur’ lu ise 1800 gün prim bildirmiş olması gerekmektedir. Ancak bu şartları taşımaları dahilinde çocukları maaş alabilmektedir.

Boşandıktan Sonra Yetim Aylığı Ne Zaman Bağlanır?

Boşandıktan sonra yetim aylığı başvurusu yapan kadın başvuru sonrasında gerekli araştırmalar yapıldıktan onaylanır ise bir sonraki ay yetim aylığı almaya hak kazanır. Yetim aylığını hak kazandığı ay başında PTT şubeleri yada tanımlı hesaplarından çekebilir.

Boşanan Kadın Hem Annesinin Hem Babasının Maaşını Alabilir mi?

Boşanan kadının maaş laması için gerekli bazı durumlar vardır. Anne yada babadan biri öldü ve diğeri hayatta maaş eşe kalacaktır ve aile fertleri de yararlanabileceklerdir. Fakat anne ve babanın ikisi de vefat etmiş ise bu durumda belirtilen şartları taşıyan kadın hem annesinin hem babasının maaşını alabilir.

Boşanan Kadının Baba ve Anneden Maaş Alabilme Şartları ise aşağıdaki gibi belirtilmiştir:

  • T.C. vatandaşı olması gerekmektedir.
  • Anne ve babası ölmüş olan ve yetim kalan kızın 5510 sayılı kanun kapsamında çalışmıyor olması ve sigortasının olmaması gerekmektedir.
  • Kız çocuğun anne ve babasının ölmüş olması gerekir.
  • Tek bir ebeveynin ölümü durumunda tek taraflı olarak maaş bağlanması söz konusu değildir.
  • Yetim kalan kızın anne babası, SGK veya Bağkur kapsamında sigortalı bir işte çalışmış olmalıdır.
  • Bu kapsamda emekliliğe hak kazanmamış kişilerin vefatı durumunda geride kalan kızlarına herhangi bir maaş bağlanması mümkün değildir.

Bu durumları karşılayan ve anne babasını kaybetmiş olan kız çocuğu, boşanmış kadın hem annesinin hem de babasının maaşını alabilir.

Boşanmış ve dul kadınlara devlet ve bazı vakıflar tarafından Maddi Yardımlar yapılmaktadır. Hemen bilgi alabilir ve boşanmış kadınlara devlet tarafından yapılan maddi yardımlara başvuru yapabilirsiniz.

Eşten Nafaka Alan Babasından Maaş Alabilir mi?

Eşinden boşanan kadınlar babalarından yada annelerinin üzerinden yetim aylığı almaya hak kazanır. Boşandıkları eşlerinden alınan nafaka parası, yetim maaşı almalarına engel değildir. Bu durumda eşten nafaka alan babasından kalan maaşı da alabilir. Annesi yada kardeşi var ise bu durumda anne %50, kardeş %25 ve boşanan kadın ise %25 olarak babasının maaşını alır. Anne de ölmüş kardeş yok ise ikisinin üzerinden yetim aylığı alabilir ve eşten nafaka da alabilir.

Emekli Dul Bayan Babasının Maaşını Alabilir mi?

Emekli olan dul kadın veya bekar kadın babasının maaşından hiçbir şekilde yararlanamaz. Emekli sandığından emekli olan kadın da anne yada babasından kalan yetim aylığını alamaz. Bu maaştan yararlanmak için bir geliri olmamalıdır ve emekli olmaması gerekir.

YORUMLAR

  1. Şehriban dedi ki:

    Benim geçen ay boşanma davam bitti ama daha babamın soy adını almadım bir süre daha eski eşinin soy adıyla duracakmışım prosödür gereği ….. Babam SSK emeklisiydi vefatt etti 2017 yılında babamın soy adını almadan maaşa başvuru yapabiliyor muyum maaşını alabiliyor muyum ….. Cevap verirseniz çok memnun olurum. . Tşk ederim…

  2. Seval dedi ki:

    Siz 2019 da mi bsvrdunuz? Bnde 2020 de yeni yasaya gore baba sag da olsa alinablceni duydum nkdr dgru blmyrum srcam

  3. Neşe dedi ki:

    Babam hayatta ben esimden bosandim sgk ya basvuruda bulunamadim babaniz hayattayken size maas bağlayamayiz dediler insanlari yanlış yonlendirmeyin Allah rızası için

  4. semiha dedi ki:

    NE TEDBİR NEDE İŞTİRAK ALABİLDİM.. DUL OLARAK BABA ANNE MAAŞI DA VERMEZLER NASIL OLSA ASGARİ ÇALIŞMA YAPTIM OLSUN SİZE SİYASİLERE HEPSİ AVRUPAYI YAKALADIK DİYE BAĞIRIR HALK AÇ

  5. Ozan Arı dedi ki:

    Babam Emekli Sandığı emeklisiydi . Annem de SGK dan isteğe bağlı sigorta ödeyerek emekliydi. Maalesef ikisini de 1 yıl arayla kaybettik. Ablam dul ve şu an emekli değil ve bir yerde çalışmıyor. Alacağı maaşıyla ilgili SGK’dan , Emekli Sandığı’ndan ve 170 danışma hattından farklı bilgiler aldık. Birisi 2 maaşında tamamını alacağını , diğeri Emekli Sandığından olanın tamamı SGK dan olanın yarısını alacağını bir diğeri de her ikisinin de yarı maaşını alacağını söylüyor. Üstelik maaşlarda da katsayı uygulanacağı için maaşları da tam maaş üzerinden hesaplamamamız gerektiğini daha düşük olacağını söylüyorlar. Anlayacağınız net bir bilgi bir türlü alamıyoruz. Kafamız iyice karıştı. Bu konu hakkında bize yardımcı olabilir misiniz ? Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

  6. Sibel ünlü dedi ki:

    Şu an işsizim ve 2010 yılındada boşandım dul maaşı alabilirmiyim annem babam hayatta emekli olmak için yaşı bekliyorum babamın üzerinden sağlıktan faydalanıyorum herhangi bir maaş alma şansım varmı

    1. Ramazan Doyar dedi ki:

      Bedava peynir fare kapanında çalışmak yerine beleş para alma derdine düşme bugün işsiz olabilirsin ama ara bulursun kendine göre bir iş.Biraz gurur lütfen
      ,

      1. Selma dedi ki:

        Cevabınız hiç hoş değil belki hanımın sağlık durumu müsait değildir,diploması yoktur,yaş sorunu vardır değil mi?Bende aynı durumdayım yaşım 43 zamanında çok çalıştım belimde iki bölgedd fıtım var kazz yaptım düştüm kuyrum sokumu kemiğim çatladı 8 aydır yeni iyileşiyor.Bu ülkedd ünüversite bitirmişsen 20 ile 35 yaş arasıysan tecrübe önemli değil istediğin işte çalışırsın ama 35 yaş üstüysen en ağır işlerdesin

  7. ev hanımı dedi ki:

    babamdan dul maaşı almakta iken kız anlaşmalı boşanarak maaşımı böldü aradan 9 yıl geçti şimdi kardeşimin anlaşmalı boşanmışsın diye maaşını kesmişler bu toplu para maaş bana verilir mi saygılar