Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2023

02.01.2023
Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu 2023

Pandemi sürecinde ülkemizde ekonomik anlamda en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Sağlık tedbirleri kapsamında alınan ekonomik önlemler arasında cafe ve restoranların kapanması esnafların her geçen gün daha çok zorlarken maddi yardıma ihtiyaç duyan ailelerin de sayısı her geçen gün artıyor. Bu zorlu ekonomik süreçten geçerken Devlet birçok kamu ve kurumu tarafından ihtiyaç sahibi aileler birçok maddi yardımda bulundu. Bakanlık tarafından sağlanan sosyal yardım ve Maddi yardım başvurusu nasıl yapılır, Her aileye 500 TL yardım başvurusu şartları nelerdir, e-devlet maddi yardım başvurusu linki, kaymakamlık yardım başvurusu e-devlet, Biz Bize Yeteriz yardım başvuru formu ve aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı Sosyal yardım başvurusu tüm merak edilenler içeriğimizde mevcuttur.

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Destekleri Nelerdir?

Bakanlık Sosyal hizmetleri, aileleri, çocukları, kadınları, yaşlıları, engellileri, şehit yakınlarını, gazileri, kısaca toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırdı.

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardım Başvuru Nasıl Yapılır?

Bakanlık ihtiyaç sahibi ailelere aylık olarak düzenli bir şekilde sosyal yardımda bulunabiliyor. Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurular yapılarak sosyal yardımlar için gelir testi yaptırmak ve ihtiyaç sahibi olduğunu belgelemek gerekiyor. Gelir testi başvuru e-devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Maddi Yardım Başvurusu

Pandemi sürecinde geçtiğimiz yıl ALO 183, ALO 144 ve ALO 170 maddi ve sosyal yardım hatlarından 32,8 milyon başvuru aldı.

Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı başvurular aynı hatlardan alınmaya devam etmektedir.

2023 yılında da Bakanlığa maddi yardım taleplerinizi bu hatlardan yaparak, sosyal yardımlardan yararlanabilirsiniz.

  • ALO 183,
  • ALO 144 ve
  • ALO 170

E-Devlet Maddi Yardım Başvurusu 2023

1000 TL sosyal yardım başvurusu e-devlet pandemi sosyal destek ön başvurusu linki üzerinden gerçekleştirildi.

Sosyal Yardıma başvuru yapanlar yine e-devlet üzerinden sosyal yardım bilgileri sorgulama ekranından bilgi alabilir.

Alo 183 Sosyal Destek Hattı Başvuruları

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çağrı Merkezlerinden Alo 183 Sosyal Destek Hattı aracılığı ile aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ile gaziler ve gazi yakınlarına yönelik hizmetlere ilişkin çağrılar değerlendirilerek rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. 7 gün 24 saat çalışma esasına göre hizmet vermektedir.

Alo 183 Hattına işaret dili bilen personel görevlendirilerek, işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımızla, 3G uyumlu telefonlar ile ;

  • Hafta içi 08:00 – 24:00 saatleri arasında,
  • Hafta sonları (Cumartesi – Pazar günleri) ise 08:00-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

0 549 381 0 183 nolu hat üzerinden görüntülü görüşme yapılabilmektedir.

Bakanlık tarafından sunulan destek hizmetlerinin daha etkin verilebilmesi için tüm mobil ve sabit telefon operatörleri ile yazışma yapılarak, vatandaşlarımızın Alo 183 Hattı’na ücretsiz mesaj (sms) gönderebilmesine olarak sağlanmıştır.

İşitme ve konuşma engelli vatandaşlar, tüm cep telefonu operatörlerinden ad soyad, T.C kimlik numarası ve taleplerini içeren mesaj yazarak 183 numarasına gönderebilmekte, talepler ilgili personel tarafından değerlendirilerek telefon veya sms ile vatandaşlara geri dönüş yapılarak bilgi verilmektedir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar; +90 312 253 92 00 telefon numarasından Çağrı Merkezine ulaşarak taleplerini iletebilirler.

Kaymakamlık Yardım Başvurusu e-Devlet

Kaymakamlık SYDV tarafından verilen sosyal yardımlarından yararlanacak olan ailelerin maddi durumlarının oldukça düşük olması ve muhtaç ailelerin arasında yer alıyor olması gerekmektedir. Maddi anlamda ihtiyaç sahiplerine ailesini geçindirmekte zorluk yaşayanlara ve okuyan çocuğu olan ve çocuğunu okutmakta zorlanan ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelere kaymakamlıklar tarafından maddi yardımların yanı sıra gıda, giyim, eğitim, sağlık ve yakacak gibi desteklerde verilmektedir.

Bu maddi ve nakti yardımlardan faydalanacak olan ailelerin taşınabilir veya taşınamaz mülkünün bulunmaması gerekmektedir. Gelir durumunun ise gelir testinden geçtikten sonra ailede yaşayan kişi sayıın asgari ücretin 3/1 ‘indne az olması 852 Tl den az olması gerekmektedir.

Kayamakamlık tarafından ihtiyaç sahiplerine verilen destekler ise;

  • Fakirlik maaşı
  • Yaşlılık aylığı
  • Kira yardımı
  • Öğrenci yardımı
  • Ev tamir desteği
  • Yakacak yardımı
  • Erzak ve gıda yardımı
  • Barınma desteği

Bu desteklerden yararlanabilmek için gerekli şartları taşıyan kişiler, yapılan yerinde incelemeler sonucunda kira, gıda erzak, barınma, yakacak vb. sağlanan tüm sosyal destek yardım parasını alabilmektedir.

Başvurular Kaymakamlık ve Valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ‘ na yapılmaktadır. Yine aynı zamanda Bakanlığa bağlı kaymakamlık yardım başvurusu e-devlet başvurusu TC. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazarak hemen buradan gerçekleştirebilirsiniz.

Her Aileye 500 TL Yardım Başvurusu (Öğrenci Desteği)

Bakanlık tarafından ihtiyaç sahibi ailelrin okuyan çocuklarına yapılan Öğrenci yardım parası; (Sosyal Ekonomik Destek) SED yardımı da yapılmaktadır. SED başvurusu olarak bilinen öğrenci parası Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından doğrudan verilen bir burstur. Bunu almak için ailenin, fakir ve ihtiyaç sahibi olması şartı aranmaktadır. Sed başvuru formu üzerinden yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Sed yardımını ile her aileden yalnızca bir öğrenci alabilmektedir.

Sed yardımı olarak bilinen bu destek düzenli olarak sürekli devam eden bir destek değildir. Öğrencinin ailesinin durumunun 6 aylık zaman diliminde denetlenmesi sonucunda bursun devam edip etmeyeceğine bakanlık görevlileri karar vermektedir. SED desteği ile Pandemi döneminde ekonomik anlamda zor zamanlardan geçen ve sıkıntı yaşayan ailelere devletten destek yapılmaya devam ederken alınan son kararla birlikte kaymakamlıklara talimat verildi. Verilen talimatlara göre çocuk okutan ailelere 500-900 TL arasında yardım yapılacak. Başvurular kaymakamlıklara yapılacak.

Çocuklu ailelere yapılacak yardımlar okul öncesi, ilk öğretim, lise ve üniversitede çocukları okuyan çocuklar için verilecek. Muhtaçlara yapılan yardımlar ve evde bakım maaşları ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına aktarıldıktan sonra sırada çocuk okutan aileler var denildi. Maddi zorluklardan dolayı çocuklarının eğitim masraflarını karşılayamayan ailelere sosyal devlet anlayışına uygun olarak 500-900 TL arasında yardım yapılacak.

Yapılan açıklamalarda;

  • Okul öncesi dönem için 500 TL
  • İlk öğretim için 750 TL
  • Orta öğretim ve lise için 800 TL ve üniversite öğrencisi olan aileler için 900 TL yardım yapılacağı belirtildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerince açılan kolay başvuru ekranları kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma bürolarına aktarılacak. Buradan da ihtiyaç sahibi ailelere PTT ve Ziraat Bankası üzerinden her ay düzenli olarak ödeme yapılacaktır.

Tüm bu yardımlar sonrasında çocuğu olmayan aileler de seslerini duyurabilmek için kaymakamlıklara başvuru yapabilecek. Yapılan görüşmeler sonrasında yetkili merciilerden yeni bir açıklama geldi. Son yapılan açıklamalara göre hiçbir sosyal güvencesi olmayan ailelere 600 TL – 821 TL yardım yapılacağı belirtildi.

Kira Yardımı Yapan Kuruluşlar

Maddi zorluk içinde yaşamını idame ettirmeye çalışan ihtiyaç sahibi ailelere, kira paralarının karşılanması amacı ile pek çok kurum ve kuruluş tarafından kira yardımı verilmektedir. Bu kurumlar ise;

  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Müdürlükler,
  • Belediyeler,
  • Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan (SYDV)’ ler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Büyükşehirlerde kiracılara 960 TL’ ye varan kira yardımları yapılmaktadır.)
  • Sivil Toplum Kuruluşları,
  • Özel Vakıflar ve dernekler, bu kurumlara başvuru yaparak kira yardımından yararlanmak mümkündür.

Yakacak Odun Kömür Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?

Yakacak ve Gıda Yardımı da Bakanlık tarafından ihtiyaç sahiplerine yapılan destek türüdür. Kaymakamlıklara bağlı SYDV yani Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca sağlanan yakacak yardımları, ihtiyaç sahibi ailelere yıllık 500 kilogram kömür yardımı ve temel ihtiyaç malzemelerini içeren gıda paketlerinin dağıtılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Kaymakamlıklar tarafından verilen bu yardımdan faydalanmak isteyenler yaşadıkları yerdeki bağlı oldukları Kaymakamlıklara ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuruda bulunmalıdır.

Sabit ve düzenli bir maaşı olmayan ve yeterli geliri olmayan fakir aileler bu yardımlardan ilgili kurumların incelemeleri sonrasında yararlandırılır. Yakacak yardımından yararlanabilmek için gelir testide düşük gelir olduğu tespit edilmeli, gelir sahibi olunmaması, herhangi taşınır taşınmaz bir mala sahip olunmaması gerekmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.